Έγινε viral στο Διαδίκτυο και ξεπούλησε στο e-shop ένα γούρι που διατίθεται από το Μουσείο Μπενάκη με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης του 1821. Ξεχωρίζει γιατί δείχνει την αγωνίστρια της Επανάστασης Μαντώ Μαυρογένους όχι με την παραδοσιακή φορεσιά της, αλλά να μιμείται τη γυναίκα της αμερικανικής πολεμικής αφίσας του 1943 που σφίγγει τους μυς του χεριού της για να δώσει το μήνυμα «We can do it».



Μόνο που σε αυτό το γούρι με τη Μαντώ Μαυρογένους -το οποίο κοστολογείται στα 25 ευρώ- εκτός από την εμβληματική φράση «We can do it», υπάρχει και η υποσημείωση-ευχή: «Υγεία Κ@@λα, Επανάσταcη». Το γούρι-φυλαχτό το δημιούργησαν οι B612 προσαρμόζοντας την εικόνα της Μαντώς Μαυρογένους στο διάσημο πόστερ που έφτιαξε ο J. Howard Miller για την Westinghouse Electric ώστε να ενισχύσει το ηθικό των εργατριών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η απάντηση του μουσείου

Επίσημη απάντηση σχετικά με το γούρι που προκάλεσε σάλο έδωσε το Μουσείο Μπενάκη, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο τέχνης πωλούνταν μέσω του ηλεκτρονικού του καταστήματος. Στην απάντηση υπογραμμίζεται η βασική αρχή που διέπει την ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία, ότι δηλαδή οι υπεύθυνοι του μουσείου δεν παρεμβαίνουν και προφανώς δεν λογοκρίνουν έργα καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζεται κατά καιρούς, ενώ επισημαίνεται πως τα 40 συνολικά κομμάτια του συγκεκριμένου αντικειμένου έχουν ήδη εξαντληθεί.


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time