Είναι μια ανατριχιαστική και τρομακτική μελωδία, η οποία αντηχεί με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει ρίγος στη σπονδυλική σας στήλη. Έτσι ακούγεται ένας ιστός αράχνης.

Από την επικοινωνία έως την κατασκευή, ο ιστός της αράχνης μπορεί να προσφέρει μια ορχήστρα πληροφοριών, λέει ο Μάρκους Μπουλέρ, καθηγητής μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να τις μελετήσει.

«Οι αράχνες χρησιμοποιούν δονήσεις ως τρόπο επικοινωνίας με το περιβάλλον, με άλλες αράχνες», είπε. «Καταγράψαμε αυτές τις δονήσεις από αράχνες και χρησιμοποιήσαμε τεχνητή νοημοσύνη για να μάθουμε αυτά τα δονητικά μοτίβα και να τα συσχετίσουμε με ορισμένες ενέργειες, βασικά μαθαίνοντας τη γλώσσα της αράχνης».

Ο Μπούλερ και η ομάδα των ερευνητών του δημιούργησαν τρισδιάστατα μοντέλα αράχνης όταν τα αραχνοειδή έκαναν διαφορετικά πράγματα - όπως κατασκευή, επισκευή, κυνήγι και σίτιση. Στη συνέχεια άκουσαν μοτίβα στα σήματα της αράχνης και αναδημιούργησαν τους ήχους χρησιμοποιώντας υπολογιστές και μαθηματικούς αλγόριθμους.

«Οι αράχνες είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζώο», δήλωσε ο Μπούλερ. «Αυτό που βλέπουν ή αισθάνονται δεν ακούγονται πραγματικά ή είναι ορατά από το ανθρώπινο αυτί ή μάτι. Έτσι, με τη μεταφορά του, αρχίζουμε να το αντιλαμβανόμαστε».



Ο Μπούλερ ελπίζει ότι το έργο της ομάδας του θα μπορούσε να βοήθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη γλώσσα μιας αράχνης και μία ημέρα να επικοινωνήσουν μαζί τους.

«Οι μελωδίες είναι πραγματικά το είδος των σχέσεων που θα βιώσει η αράχνη. Και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αρχίσουμε να αισθανόμαστε λίγο σαν μια αράχνη», είπε ο Μπούλερ. Μία ομάδα επιστημόνων μετέτρεψε τον ήχο της κατασκευής του ιστού σε μελωδία που ξαφνιάζει.

Υπάρχουν περισσότερα από 47.000 είδη αραχνών και όλες υφαίνουν μεταξωτούς ιστούς για να παρέχουν στέγη και να πιάνουν τρόφιμα. Οι επιστήμονες λένε ότι το μετάξι από μία αράχνη είναι πέντε φορές ισχυρότερο από τον χάλυβα.

Η δομή ενός ιστού αράχνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε καινοτομίες στην κατασκευή, τη συντήρηση και την επισκευή, δήλωσε ο Μπούλερ.