Ένα καφέ της Λωρίδας της Γάζας σερβίρει μια δόση περιβαλλοντισμού μαζί με τον πρωτότυπο καφέ του. Ο παραθαλάσσιος χώρος είναι μέρος του συνεταιρισμού «Sea is Ours», ένα συγκρότημα κατασκευασμένο από επαναχρησιμοποιημένους ξύλινους στύλους, πλαστικές κανάτες, ελαστικά και σπασμένα τούβλα από τον τοπικό θεατρικό συγγραφέα Αλί Μανά και μια ομάδα φίλων.

«Η μητέρα μου ήθελε να γίνω γιατρός», είπε ο Μανά, του οποίου το γραφείο διαθέτει πόρτα από ψυγείο και παράθυρα που κάποτε ήταν πόρτες πλυντηρίου ρούχων. «Δεν χρειάζεται να γίνω γιατρός για να πορσφέρω στους ανθρώπους. Μπορώ να γίνω γιατρός της θάλασσας, γιατρός της κοινότητας που πάσχει από πολλές ασθένειες».

Ντυμένος με μπλε στολή, ο Μανά στοχεύει να διευκολύνει τουλάχιστον ορισμένες από αυτές τις συνθήκες μέσω δραστηριοτήτων σε έναν ιστότοπο που στεγάζει επίσης μια βιβλιοθήκη, θέατρο και ανοιχτούς χώρους εκδηλώσεων, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να μάθουν για την προστασία του περιβάλλοντος. «Τα τζιν έγιναν βάζα για φυτά και ένας ανεμιστήρας έγινε διακοσμητικό φωτός», δήλωσε η Χανίν Ασαμάκ, μητέρα τεσσάρων παιδιών, αφού έμαθε πώς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν κάποια πράγματα.

«Φύτεψαμε σε άδειο βάζο και τα μπουκάλια γέμισαν με άμμο και φώτα», είπε η Ασαμάκ, η οποία τώρα έχει μια γωνιά στο σπίτι, όπου συλλέγει αντικείμενα που θα μεταφερθούν στον Μανά για ανακύκλωση. «Για μένα, αυτό είναι ευτυχία», είπε στο Reuters, καθισμένη σε μια πολύχρωμη καρέκλα από ελαστικά αυτοκινήτου. Ο Μανά είπε ότι τα παιδιά που επισκέπτονται την τοποθεσία, η οποία παραχωρήθηκε από τον δήμο της Γάζας, κατανόησαν ενστικτωδώς την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

«Η συνταγή προέρχεται από αυτούς. Όταν ρωτάω τι μπορούμε να κάνουμε για τη θεραπεία της θάλασσας, λένε ότι μπορούμε να κάνουμε εκστρατεία καθαρισμού, να κρατάμε πινακίδες και να κατεβαίνουμε και να μιλάμε με τους ανθρώπους», είπε στο Reuters. Εκτός από την προσθήκη άλλου υλικού για ανακύκλωση αντί της πληρωμής, οι πελάτες που επιθυμούν να νοικιάσουν έναν ανοιχτό χώρο για μια εκδήλωση μπορούν επίσης να προσφερθούν εθελοντικά μια ώρα του χρόνου τους για να βοηθήσουν στη συλλογή σκουπιδιών από την παραλία.

Ένας αξιωματούχος της Αρχής Ποιότητας Περιβάλλοντος της Γάζας δήλωσε ότι 2.000 τόνοι στερεών αποβλήτων συλλέγονται καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας. Πάνω από το ήμισυ προέρχεται από σπίτια και χιλιάδες Παλαιστίνιοι κερδίζουν χρήματα πωλώντας υλικά σε εργοστάσια ανακύκλωσης.