Τσιγάρο: 13 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε!
Διαβάστε για να ξέρετε
Το ότι το κάπνισμα καταστρέφει την υγεία μας είναι λίγο πολύ γνωστό. Το ότι να το κόψουμε είναι μια αρκετά δύσκολη αποστολή είναι επίσης γνωστό.
Το ότι συνδέεται με δεκάδες μορφές καρκίνου έχει γίνει καραμέλα από τα Μέσα.
Υπάρχουν όμως και άλλες, αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από τον νούμερο ένα εθισμό της ανθρωπότητας, οι οποίες δεν αναγράφονται συχνά. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές από αυτές.
* Για να αποκτήσει περισσότερη γεύση το μείγμα του καπνού, οι βιομηχανίες προσθέτουν «επικαλύψεις» οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γαρύφαλλο, γλυκόριζα, έλαια πορτοκαλιού, λεμονιού, λεβάντας, βερίκοκου και άνηθου, κακάο, έλαια καρότου, μύρο, χυμό τεύτλων, δάφνη, βανίλια, ρούμι ακόμα και ξύδι.
* Οι εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορα δραστικά συστατικά και ειδικές μεθόδους επεξεργασίας έτσι ώστε η νικοτίνη στο τσιγάρο να είναι πολύ πιο «ισχυρή» σε σχέση με αυτήν που υπάρχει στα φύλλα του καπνού.
* Κάποιοι άνθρωποι κυρίως άνδρες μπορεί να ερεθιστούν από την εικόνα ενός καπνιστή κυρίως γυναίκας. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «Φετίχ Καπνίσματος» και επηρεάζει ένα μικρό κομμάτι του γενικού πληθυσμού. Όπως και με τα περισσότερα φετίχ, ο λόγος για αυτήν τη διέγερση μπορεί να πηγάζει από γεγονότα της παιδικής ηλικίας. Παρ όλα αυτά, τα τσιγάρα και ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν μενθόλη εμποδίζουν την αιμάτωση του πέους αν καταναλωθούν κατά την στύση.
* Τα light τσιγάρα, κατασκευάζονται με μικρές τρυπούλες αέρα γύρω από το φίλτρο έτσι ώστε ο καπνός να «αερίζεται» την στιγμή της τζούρας. Αρκετοί καπνιστές, έχουν μάθει να καλύπτουν τις τρύπες αυτές με τα δάχτυλά τους ή τα χείλη τους έτσι ώστε να έχουν πιο «δυνατή» τζούρα.
* Ένα τσιγάρο περιλαμβάνει περίπου 20% ζάχαρη. Μάλιστα πολλοί διαβητικοί το αγνοούν αυτό, ενώ η επίδραση της εισπνεόμενης καμένης ζάχαρης δεν έχει μελετηθεί ακόμα για τυχόν παρενέργειες.
* Η νικοτίνη φτάνει στον εγκέφαλο μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα μετά την εισπνοή του καπνού και εμφανίζεται σε κάθε μέρος του σώματος, ακόμα και στο μητρικό γάλα.
* Τα τσιγάρα περιλαμβάνουν περισσότερα από 4 χιλιάδες συστατικά, τα οποία όταν καίγονται, μπορεί να παράγουν παραπάνω από διακόσιες χημικές ενώσεις. Πολλές από αυτές τις ενώσεις συνδέονται με τον καρκίνο στον πνεύμονα.