«We haven’t found life beyond Earth yet... but we’re looking» («ακόμα δεν έχουμε βρει ζωή πέρα από τη Γη… αλλά ψάχνουμε»).

Αυτή ήταν η δήλωση της επιτροπής της NASA που εξετάζει την ύπαρξη των UFO, η οποία προέβη σε πέντε πρωτοφανείς αποκαλύψεις. Η επιτροπή ερεύνησε ενδελεχώς περίπου 800 μυστηριώδεις αναφορές για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα, ξεκαθαρίζοντας ότι ένα μικρό ποσοστό τους παραμένει ανεξήγητο. Τα πορίσματα παρουσιάστηκαν σε πολύωρη δημόσια συνεδρίαση, η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω ίντερνετ με συμμετοχή του κοινού, το οποίο είχε τη δυνατότητα να υποβάλει ερωτήσεις στους επιστήμονες. Τι αποκάλυψε όμως για την ύπαρξη των UFO ή UAP, όπως αποκαλεί τα μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα η έκθεση της NASA;

Πολλές θεάσεις εξηγούνται, όμως όχι όλες

«Έχουμε περίπου 100 αναφορές κάθε μήνα. Ο αριθμός των θεάσεων που είναι πιθανώς ανώμαλες ή μυστηριώδεις αντιπροσωπεύει ποσοστό 2% έως 5%», δήλωσε ο Σον Κιρκπάτρικ, διευθυντής του Γραφείου Επίλυσης Ανωμαλιών της NASA.

Το απόρρητο περιορίζει τις έρευνες

Οι ανησυχίες για το απόρρητο των πολιτών αποτελούν εμπόδιο για τις έρευνες. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μεγαλύτερη συσκευή συλλογής δεδομένων σε ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Κιρκπάτρικ, «όμως στους περισσότερους ανθρώπους δεν αρέσει να κατευθύνουμε τη συσκευή συλλογής δεδομένων στην αυλή τους».

Ραδιοκύματα και… μικροκύματα!

Τα δεδομένα σχετικά με τα UAP συχνά παρερμηνεύονται. Ο Ντέιβιντ Σπέργκελ, πρόεδρος της ομάδας, ανέφερε μια έκρηξη ραδιοκυμάτων που έλαβαν ερευνητές στην Αυστραλία. «Είχαν περίεργη δομή. Κανείς δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε. Παρατηρήθηκαν ακόμη περισσότερα ραδιοκύματα την ώρα του μεσημεριανού». Τελικά αποδείχθηκε ότι τα όργανα των ερευνητών έπαιρναν σήματα από τον φούρνο μικροκυμάτων που χρησιμοποιούσαν. Ο Σκοτ Κέλι, πρώην αστρο - ναύτης και πιλότος, περιέγραψε τη δική του ιστορία, όταν πετούσε στη Βιρτζίνια και ο συνάδελφός του πίστεψε ότι πετούσαν δίπλα από UFO. «Όπως αποδείχθηκε, ήταν ένα μπαλόνι», είπε.

Στίγμα και παρενόχληση εμπόδια στα έρευνα

«Οι πιλότοι δεν αναφέρουν θεάσεις, λόγω της προκατάληψης που υπάρχει γύρω από τα UAP», είπε ο κ. Σπέργκελ. «Πρέπει να αποβάλουμε τις προκαταλήψεις. Υπάρχει ανάγκη για δεδομένα υψηλής ποιότητας», τόνισε. «Η παρενόχληση οδηγεί σε περαιτέρω στιγματισμό, αποθαρρύνοντας και εμποδίζοντας την επιστημονική διαδικασία», δήλωσε ο επικεφαλής επιστημών, Νίκολα Φοξ.

Νέα εποχή διαφάνειας

Η μοναδική αυτή συνάντηση δείχνει την αλλαγή προσέγγισης από μέρους της NASA, η οποία πέρασε δεκαετίες απομυθοποιώντας τις θεάσεις UFO. Απαντώντας στο αναπάντητο ερώτημα «τι μας κρύβει η NASA;», η επιτροπή είπε ότι ο οργανισμός σκοπεύει στο εξής να υιοθετήσει απόλυτη διαφάνεια.

Ρεπορτάζ: Πηνελόπη Μακράκη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις2/6