Ένα έξυπνο κόλπο με τον ανεμιστήρα, που προσφέρει δροσιά τις νύχτες του καύσωνα, προτείνουν οι ειδικοί, είναι χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσματικότητας.

Είναι γνωστό ότι όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι νύχτες γίνονται δύσκολες για όσους δεν διαθέτουν air condition ή δεν επιθυμούν να το ανάψουν, είτε επειδή δυσχεραίνει την αναπνοή τους, είτε επειδή το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει φτάσει στα ύψη.

Ωστόσο, υπάρχει το έξυπνο κόλπο με τον ανεμιστήρα, που δεν είναι άλλο από την τεχνική του διασταυρούμενου αερισμού ή αλλιώς απεγκλωβισμού της θερμότητας, προσφέροντας δροσιά.

Πως μπορεί να εφαρμοστεί το έξυπνο κόλπο με τον ανεμιστήρα

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας επιδαπέδιος ανεμιστήρας, που μπορεί να τοποθετηθεί απέναντι σε ανοιχτό παράθυρο, αντί δηλαδή ο ανεμιστήρας να μας φυσάει απευθείας, ενώ είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, το μυστικό είναι να τον στρέψουμε έτσι ώστε να «βλέπει» ένα ανοιχτό παράθυρο.

Ο σύμβουλος περιβαλλοντικού σχεδιασμού Nelson Lebo, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, συμβουλεύει να τοποθετούμε τον ανεμιστήρα σε μια σκιερή πλευρά του σπιτιού, με κατεύθυνση προς το παράθυρο, μόλις η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος πέσει χαμηλότερα από εκείνη εντός του σπιτιού.

Με αυτή την τεχνική ενεργοποιείται η διασταυρούμενη ροή του αέρα, όπου ουσιαστικά ο θερμός αέρας διοχετεύεται εκτός σπιτιού και επιτρέπεται να εισέλθει δροσερός αέρας.

Για τον Nelson Lebo αυτή η μέθοδος είναι πιο πρακτική από την τοποθέτηση του ανεμιστήρα μπροστά μας, την ώρα που κοιμόμαστε, μια πρακτική που ξηραίνει τη μύτη και τους αεραγωγούς, ενώ μπορεί να προκαλεί ενόχληση και λόγω του θορύβου.