Έρευνα από τη Σουηδία έρχεται να προκαλέσει σοκ, αφού τα όσα πιστεύαμε για την κατανάλωση γάλακτος όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια αλλά, όπως υποστηρίζει η έρευνα, μπορεί να συσχετισθεί με ένα αυξημένο ποσοστό θανάτου!

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ, αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τα υψηλά επίπεδα λακτόζης και γαλακτόζης (τύποι σακχάρου) στο γάλα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή σε μελέτες σε ζώα.

Συγκεκριμένα για τις ανάγκες της έρευνας, ο επικεφαλής καθηγητής Karl Michaëlsson και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις περιπτώσεις 61.433 γυναικών ηλικίας 39-74 ετών και 45.339 ανδρών ηλικίας 45-79 ετών. Αφού πήραν τα στοιχεία τους (διατροφικές συνήθειες, σωματικός βάρος, ύψος, εργασία κλπ) παρακολουθούσαν τακτικά την πορείας της υγείας τους για περίπου 20 χρόνια.

Τα συμπεράσματα:

-Σε αυτή την 20ετία, 15.541 γυναίκες πέθαναν και 17.252 έπαθαν κάταγμα εκ των οποίων οι 4.259 έπαθαν ισχιακό κάταγμα

-Για τις γυναίκες δεν βρέθηκε καμία μείωση στην πιθανότητα κατάγματος από την κατανάλωση γάλακτος

-Οι γυναίκες που έπιναν πάνω από 3 ποτήρια γάλα την ημέρα (μέσος όρος 680ml) είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από 1 ποτήρι γάλα την ημέρα (μέσος όρος 60ml)

-Επίσης, κατά τη διάρκεια της έρευνας, 10.112 άντρες πέθαναν και 5.066 έπαθαν κάποιο κάταγμα, εκ των οποίων οι 1.166 έπαθαν κάταγμα ισχίου

-Όπως στις γυναίκες, έτσι και στους άντρες, η αυξημένη κατανάλωση γάλακτος δεν έδειξε καμία μείωση στην πιθανότητα κατάγματος

-Άντρες και γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο γάλα έδειξαν αυξημένους δείκτες οξειδωτικού στρες και χρόνιας φλεγμονής

-Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυρί, γιαούρτι) με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη συνδέθηκε με μειωμένη πιθανότητα θανάτου και κατάγματος, ειδικά στις γυναίκες

Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η μελέτη τους μπορεί να δείξει μόνο μια συσχέτιση και δεν μπορεί να αποδείξει αιτία και αποτέλεσμα όσον αφορά την κατανάλωση γάλακτος και τον κίνδυνο θανάτου ή την πιθανότητα καταγμάτων, καθώς και ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες πριν από οποιαδήποτε οριστικά συμπεράσματα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σίδηρος: Προσοχή στον συνδυασμό των τροφών για απορρόφηση

Ο καφές προστατεύει και τα... μάτια μας