Ο καιρός θρηνεί την Μεγάλη Εβδομάδα και ιδιαίτερα την Μεγάλη Παρασκευή με βαριά συννεφιά ή βροχή υποδηλώνοντας την θλίψη της φύσης για τα Πάθη του Κυρίου. Αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Είναι όμως αυτό αλήθεια ή είναι μόνο συμπτώσεις;

Αν κρίνουμε από τον σημερινό ηλιόλουστο καιρό ή από κάποιες φορές που βρέχει την Μεγάλη Παρασκευή ή ακόμη κι ανήμερα το Πάσχα, τότε θα πρέπει να δεχθούμε ότι πρόκειται για σύμπτωση.

Η πεποίθηση για την συμμετοχή του καιρού στο Θείο δράμα, δημιουργήθηκε ίσως επειδή σύμφωνα με τις γραφές την στιγμή που ο Χριστός παρέδωσε το πνεύμα οι ουρανοί άνοιξαν και προκλήθηκε σφοδρή καταιγίδα.

Το Πάσχα είναι κινητή εορτή και ο ορισμός της ημερομηνίας του εξαρτάται άμεσα από την πρώτη Πανσέληνο μετά την Εαρινή Ισημερία. Συγκεκριμένα το Πάσχα «πέφτει» την πρώτη Κυριακή μετά από αυτήν την Πανσέληνο, η οποία πρακτικά γίνεται είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε τον Απρίλιο. Αυτό ορίστηκε από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 330 μ.Χ. και τηρείται μέχρι σήμερα, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις ή μια μικρή «ελαστικότητα».

Και ίσως το γιατί επελέγη αυτός ο τρόπος ορισμού να συνδέεται άμεσα με τις «βροχερές Μ. Παρασκευές».