Οι άνθρωποι, οι οποίοι εμφανίζουν ταχυπαλμία ακόμη και σε φάση ανάπαυσης, κινδυνεύουν περισσότερο από την εκδήλωση διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι πιθανώς μπορεί να εντοπισθούν τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για διαβήτη, με βάση τον καρδιολογικό έλεγχο.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής αναπληρωτή καθηγητή Σιάνγκ Γκάο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας "International Journal of Epidemiology", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 73.000 ανθρώπους επί μία τετραετία.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι συστηματικά εμφάνιζαν περισσότερους καρδιακούς παλμούς, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη, για προδιαβήτη, καθώς και για μετατροπή του προδιαβήτη σε κανονικό διαβήτη. Κάθε δέκα πρόσθετοι παλμοί σχετίζονταν κατά μέσο όρο με 23% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Οι ερευνητές, στη συνέχεια, μελέτησαν (μετα-ανάλυση) τα στοιχεία επτά δημοσιευμένων μελετών πάνω στο ίδιο ζήτημα και κατέληξαν ότι οι άνθρωποι με γρήγορο καρδιακό ρυθμό έχουν 59% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, σε σχέση με όσους έχουν αργό καρδιακό ρυθμό.

«Ο ταχύτερος καρδιακός ρυθμός θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικά ένα νέο προκλινικό δείκτη ή ένα παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη», δήλωσε ο Γκάο.

Προδιαβήτη θεωρείται ότι έχει κάποιος, όταν τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα του είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά, αλλά όχι τόσο υψηλά, ώστε να θεωρηθούν κανονικός διαβήτης.