Πέρα από την επικοινωνία και την ανάρτηση φωτογραφιών, τα social media μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε το τσιγάρο!

Μια ομάδα ερευνητών λοιπόν υποστηρίζει ότι όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απαλλαγούν από τη συνήθεια του καπνίσματος, έχουν δύο φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν το στόχο τους, σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούν για παράδειγμα τηλεφωνική υποστήριξη σε γραμμές βοήθειας.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, μια ομάδα νεαρών ενηλίκων χρησιμοποίησε μια εκστρατεία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία είχε αναπτύξει η Καναδική Εταιρεία για τον Καρκίνου το 2012, με τίτλο "Break it Off" .

Συγκεκριμένα συνέκρινε τη διακοπή του καπνίσματος με το χωρισμό από μια σχέση και παρείχε στους χρήστες μια διαδραστική ιστοσελίδα και μια εφαρμογή για smartphone, προκειμένου να τους ενθαρρύνει στη διακοπή του καπνίσματος, ενώ μια άλλη ομάδα έλαβε υποστήριξη μέσω τηλεφώνου.

Μετά από τρεις μήνες χρήσης της social-media καμπάνιας, το 32% των καπνιστών είχε διακόψει το κάπνισμα, ενώ το ποσοστό για αυτούς που είχαν τηλεφωνική υποστήριξη ήταν μόλις 14% .

Μάλιστα ο Dr Bruce Baskerville από το πανεπιστήμιο Waterloo του Καναδά ανέφερε χαρακτηριστικά: "Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν, ότι οι ιθύνοντες των εκστρατειών δημόσιας υγείας πρέπει να αξιολογήσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα κοινωνικά δίκτυα γενικότερα, για να βελτιώσουν την υγεία, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους νεότερους ανθρώπους" .