Χρυσούλα Διαβάτη στο Secret: “Δεν ξέρω τη Μενεγάκη”
<p>«Δεν γουστάρω να λέω το όνομα του Ρουβά. Δικαίωμά μου δεν είναι;», λέει στο «Secret» η Χρυσούλα Διαβάτη</p>
Συνέντευξη στη Σάσα Σταμάτη
Η Χρυσούλα Διαβάτη είναι άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του. Η καταξιωμένη ηθοποιός μιλά σπάνια, όμως πάντα λέει την άποψή της χωρίς φόβο και με πολύ πάθος. Το φετινό καλοκαίρι, όπως λέει η ίδια, δεν είναι εύκολο. «Oπως όλοι οι Ελληνες, στριμωχτήκαμε. Το περιμέναμε, όμως, πως εκεί θα κατέληγε το πράγμα. Με όλη αυτήν τη λεηλασία που έγινε σε αυτήν τη χώρα, θα μπορούσε να είχε καταλήξει ακόμα χειρότερα. Πάλι καλά που το γλυτώσαμε έτσι. Τον Τσίπρα τον έπιασαν εξαπίνης. Δεν μπορούσε αυτό το παιδί να φανταστεί ότι θα γίνει όλο αυτό. Θέλουν να μας φέρουν σε ένα σημείο φθοράς. Δεν αισθάνθηκα ποτέ Ευρωπαία και δεν μ’ ενδιαφέρει, γιατί ξέρω ότι είμαι Ελληνίδα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε Ελληνες. Οι Ελληνες είναι μια ιδιαίτερη φυλή πάνω στη Γη. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να μαϊμουδίζουμε. Μου αρέσει ο Τσίπρας, γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος, άφθαρτος, προικισμένος. Μπορεί και μιλάει, είναι μορφωμένο παιδί και, για μένα, εκπέμπει και μια τιμιότητα».
Η δημοφιλής ηθοποιός είναι ενοχλημένη από τους ανθρώπους που μπαίνουν στον χώρο της υποκριτικής χωρίς να είναι ηθοποιοί.
«Εμένα με ενοχλεί αυτό, γιατί είναι ένας δόλος. Δηλαδή, είναι άνθρωποι οι οποίοι ήταν στις πίστες, έβγαλαν εκατομμύρια και τώρα που τελείωσε το χρήμα, γιατί δεν υπάρχει ο Ελληνάρας που πετάει γαρίφαλα και σπάει πιάτα, αυτοί λοιπόν τώρα, που γερνάνε, λένε “τι θα κάνουμε;”. Και πάνε στο θέατρο. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να μπαίνουν σ’ ένα επάγγελμα επειδή νομίζουν ότι μπορούν να τα κάνουν όλα. Εγώ είμαι 50 χρόνια σε αυτό, έχω ακουμπήσει την ψυχή μου και τη σάρκα μου. Εχω λιώσει τα πόδια μου στα σανίδια, μέρα-νύχτα δούλευα».
Και μπορεί η Ελένη Μενεγάκη να είναι τόσα χρόνια στον χώρο, η ηθοποιός, όμως, όπως δηλώνει, δεν έχει δει την εκπομπή της ποτέ. «Εμένα γιατί να μου αρέσει; Δεν την ξέρω. Εμένα δεν μου αρέσει τίποτα απ’ όλα αυτά. Δεν την έχω δει στην τηλεόραση. Ας είναι και 500 χρόνια στον χώρο. Τι νομίζεις, ότι κάθομαι και στήνομαι για να δω; Είμαι νοικοκυρά γυναίκα, μαγειρεύω, πάω ψωνίζω, μεγάλωσα εγγόνια. Δεν είχα χρόνο να δω τέτοια και ποτέ δεν θα έβλεπα».
Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην πάει στον Σάκη Ρουβά και στο ξέσπασμά της όταν εκείνος πήρε θεατρικό βραβείο. «Δεν το έκανα για εκείνον. Δεν γουστάρω να λέω το όνομά του, δικαίωμά μου δεν είναι; Δεν τον ξέρω, για να μιλάω για έναν άγνωστο. Μίλησα για την αναξιοκρατία στην Ελλάδα. Δεν έχω μετανιώσει. Πήγα επίτηδες εκεί. Εμένα ήθελαν να μου δώσουν ένα βραβείο. Τα βραβεία αυτά, όμως, είναι εξευτελιστικά. Σ’ τα δίνουν χωρίς να σ’ έχουν δει καν στο θέατρο κάτι άσχετοι με το επάγγελμά μου. Πήγα γιατί ήθελα να πω κάποια πράγματα, γιατί ήξερα ότι θα ήταν τα κανάλια εκεί. Εάν δεν ήταν εκεί κάποια πρόσωπα του συρμού, δεν θα πλάκωναν και τα κανάλια. Δεν δικαιούνται να επεμβαίνουν. Θέλω να προστατεύσω τη δουλειά μου και τη δουλειά των νεότερων ηθοποιών».
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ
Η Χρυσούλα Διαβάτη είναι ενοχλημένη και με τη στάση ζωής που έχουν πλέον οι Ελληνίδες. «Με πειράζει αυτή η ομοιομορφία. Γίναμε ξαφνικά Σουηδέζες, γίναμε Γερμανίδες. Είμαστε χαμηλοκ@λες, είμαστε παχουλές γυναίκες. Είναι άλλο το στυλ της Ελληνίδας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να είναι όλες αδύνατες, ανορεκτικές, σαν τα παιδιά της Μπιάφρας, το ντύσιμο να είναι ίδιο, ξέκ@λα, όλα φάτσα φόρα. Να φαίνεται το βρακί είναι πολύ της μόδας. Ξαφνικά, έγιναν όλες ξανθιές. Τι οικογένειες φτιάχνουν αυτές οι γυναίκες; Από την οικογένεια ξεκινά μια κοινωνία και μια χώρα. Την οικογένεια την κρατάει η γυναίκα, δεν την κρατάει ο άνδρας. Πώς θα διαπαιδαγωγήσει μια τέτοια γυναίκα το παιδί της, όταν την ενδιαφέρει το κομμωτήριο, το ινστιτούτο, που μπορεί να στερήσει πράγματα από την οικογένειά της; Οσοι έχουν διαπαιδαγωγηθεί από μια τέτοια γυναίκα είναι ένα τίποτα». Της ζητήσαμε να μας πει τη γνώμη της για τη Μύκονο, όπου φέτος γίνεται πανικός. «Εκεί είναι τα Σόδομα και τα Γόμορρα. Μπορεί να με χαρακτηρίσουν παλιομοδίτισσα, αλλά νομίζω ότι ο άνθρωπος εκεί χάνει κάθε αίσθημα αξιοπρέπειας, ηθικής ντροπής. Εκεί είναι μια σύναξη δυστυχισμένων ανθρώπων, που δεν μπορούν να βρουν τη χαρά πουθενά πια και ψάχνουν για καινούργιες συγκινήσεις».
Κλείνοντας, η συζήτηση πήγε στον άνδρα της, τον ηθοποιό Νικήτα Τσακίρογλου, με τον οποίον, όπως δηλώνει, πέρασαν κρίση στον γάμο τους, όμως υπήρχε αγάπη που τους ένωνε στο τέλος. «Είμαστε μαζί από παιδιά. Τον ζήσαμε τον έρωτα πολύ έντονα. Το χάρηκε τον έρωτα η δική μου γενιά. Επαιξε ρόλο ότι αγαπούσα πολύ τον άνδρα μου και εκείνος μ’ αγαπούσε, με σεβόταν. Ηταν μια σχέση που δεν την πετάς. Είδα ότι, όταν βρεις το καλύτερο από τα άλλα, εκεί κάτσε. Τον θαύμαζα. Πήγαμε να χωρίσουμε πολλές φορές, όπως όλα τα ζευγάρια, αλλά βλέπαμε ότι δεν μπορούσαμε ο ένας χωρίς τον άλλον. Ξανασμίγαμε και εκεί βλέπαμε ότι είμαστε ο ένας για τον άλλον».