Η κατάθλιψη απειλεί τους νέους χαρακτηρίζονται ΕΜΟ και ΓΚΟΘ
<p>Οι λιγότερο επιρρεπείς από όλους τους νέους για κατάθλιψη και αυτοτραυματισμό, είναι όσοι δηλώνουν εραστές των σπορ</p>
Οι νέοι και οι νέες που ακολουθούν πιστά την υποκουλτούρα «γκοθ», αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Λούσι Μπόους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "Lancet Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 εφήβους 15 έως 18 ετών.
Η μελέτη δείχνει ότι οι νέοι που στην ηλικία των 15 ετών ταυτίζονται έντονα με το «γκόθικ» στιλ (μαύρα ρούχα, έντονο μαύρο μέικ-απ, «μαύρη» μουσική κ.α.), έχουν κατά μέσο όρο τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν κλινικά με κατάθλιψη στην ηλικία των 18 ετών. Έχουν επίσης πενταπλάσια πιθανότητα για αυτοτραυματισμό σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους.
«Η μελέτη μας δεν δείχνει ότι το να είναι κανείς "γκοθ" προκαλεί κατάθλιψη ή αυοτραυματισμό, αλλά μάλλον ότι αυτοί οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις καταστάσεις», δήλωσε η Μπόους.
Όσο περισσότερο «γκόθικ» νιώθει ο έφηβος και συμπεριφέρεται ανάλογα, τόσο αυξάνεται ο σχετικός κίνδυνος. Παρόλο που και άλλες νεανικές υποκουλτούρες, όπως οι σκέιτερ, φαίνεται να ρέπουν επίσης στην κατάθλιψη και στον αυτοτραυματισμό, στην περίπτωση των "γκοθ" ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.
Οι λιγότερο επιρρεπείς από όλους τους νέους για κατάθλιψη και αυτοτραυματισμό, είναι όσοι δηλώνουν «σπορτίφ», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο αθλητισμός λειτουργεί προστατευτικά για την ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων.
Από την άλλη, σύμφωνα με την ερευνήτρια δρα Ρεβέκα Πίρσον του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η υποκουλτούρα "γκοθ" συστηματικά προσελκύει περιθωριακούς νέους (που νιώθουν κοινωνικά απομονωμένοι ή στιγματισμένοι), καθώς και άτομα με ψυχικά προβλήματα.