ΓΙΑ 10 ΜΕΡΙΔΕΣ 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄      
ΒΡΑΣΙΜΟ: 2 ώρες + 30΄      
ΑΝΑΜΟΝΗ: 13 ώρες + 15΄     
ΚΟΣΤΟΣ: € 1 η μερίδα 
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΡΕΝΑ ΟΡΟΚΛΟΥ
 

Υλικά

300 γρ. σιτάρι
3 λίτρα νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 πρέζα αλάτι
300 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
150 γρ. ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα + 1-2 κ.σ. επιπλέον για το γαρνίρισμα 
150 γρ. σταφίδες, μαύρες & ξανθές + 1-2 κ.σ. επιπλέον για το γαρνίρισμα 
150 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα + 1-2 κ.σ. επιπλέον για το γαρνίρισμα 
100 γρ. ωμά αμύγδαλα, με τη φλούδα τους, χοντροκομμένα + 1-2 κ.σ. επιπλέον για το γαρνίρισμα 
100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα + 1-2 κ.σ. επιπλέον για το γαρνίρισμα 
100 γρ. φουντούκια, χοντροκομμένα + 1-2 κ.σ. επιπλέον για το γαρνίρισμα 
1 κ.σ. νισεστέ
½ σφηνάκι ροδόνερο
½ φλ. σπόρους ροδιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά) 
½ φλ. σουσάμι για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
κανέλα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το σιτάρι σε έναν μεγάλο δίσκο και το καθαρίζουμε αφαιρώντας τυχόν χαλασμένα σποράκια ή ό,τι κρίνουμε περιττό (ίσως μικρά πετραδάκια, υπολείμματα από φλούδες κ.λπ.). Σε μια λεκάνη γεμάτη νερό ρίχνουμε το καθαρισμένο σιτάρι και το αφήνουμε να μουλιάσει για μία ολόκληρη νύχτα. Στραγγίζουμε το σιτάρι και το ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε 3 λίτρα νερό, την κανέλα και το αλάτι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 2 ώρες, με την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Σουρώνουμε και κρατάμε όλο το ζουμί (χρειαζόμαστε τουλάχιστον 1 ½ λίτρο) σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε μια κούπα από το βρασμένο σιτάρι μέσα στο ζουμί. Ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά (ίσα να διατηρείται το ζουμί ζεστό). Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα βερίκοκα, τις σταφίδες, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά (από χαμηλή σε δυνατή) και βράζουμε για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τα σύκα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια). Βράζουμε για 5 λεπτά, ώστε να απελευθερώσουν τα αρώματά τους. Σε μια κούπα με κρύο νερό ρίχνουμε τον νισεστέ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε πολύ καλά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ροδόνερο, ανακατεύουμε και μοιράζουμε τον ασουρέ σε μπολάκια. Αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει λίγο και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, να κρυώσει καλά. 
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, τα υπόλοιπα ξερά φρούτα, το ρόδι, το σουσάμι και λίγη κανέλα.

TIPS: Ο χρόνος βρασμού του σιταριού εξαρτάται από την ποιότητά του. Αν είναι πολύ σκληρό, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και 3 ώρες. Σκοπός είναι το σιτάρι να βράσει τόσο ώστε να σκάσει και να μαλακώσει καλά. Το πιο σημαντικό συστατικό αυτού του γλυκού είναι το ζουμί (ή κολλυβοζούμι) που προκύπτει από τον βρασμό του σιταριού, γι’ αυτό φροντίζουμε να μην εξατμιστεί και, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού.  Οι Έλληνες της Πόλης, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, κατανάλωναν πολύ συχνά ασουρέ, καθώς είναι μια πολύ νόστιμη και πλήρης, νηστίσιμη τροφή.