10 tips για να αντιμετωπίσετε εύκολα τα προβλήματά σας
<p>Με πρώτο την ψυχραιμία</p>
Τα προβλήματα έρχονται και παρέρχονται. Ο σκοπός είναι να μπορούμε να τα υπερπηδάμε και να τα λύνουμε εύκολα και γρήγορα.
Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα, έχει σημασία να μην πανικοβληθείτε ή να βιαστείτε να πάρετε μια απόφαση. Αφιερώστε χρόνο στο να σκεφτείτε το πρόβλημα και τις διαθέσιμες επιλογές. Για να το κάνετε αυτό, πιθανώς να πρέπει να γράψετε κάπου τις αρχικές σας σκέψεις ή να τις συζητήσετε με κάποιον φίλο.
Φτιάξτε λίστα
Κάντε μια λίστα με τις διάφορες πιθανές λύσεις, προσπαθώντας να βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερες. Στην συνέχεια ιεραρχείστε τις κατά σειρά σπουδαιότητας ή ανάλογα με το πόσο εύκολα μπορείτε να τις εφαρμόσετε, ξεκινώντας από τις ευκολότερες.
Αποφύγετε τα βιαστικά συμπεράσματα
Αν και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό, είναι πολύ σημαντικό να μην βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα, όση εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και αν έχετε. Θα πρέπει πρωτίστως να σιγουρέψετε ότι έχετε τα απαραίτητα στοιχεία και τις απαραίτητες αποδείξεις για να στηρίξετε τα συμπεράσματά σας, προτού αναλάβετε οποιαδήποτε δράση.
Σκεφτείτε τα άλλα πιθανά προβλήματα
Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε πριν προκύψει το πρόβλημα: να είστε προετοιμασμένοι. Πέρα από την έρευνα που θα κάνετε για πιθανές λύσεις, προσπαθείτε να βρείτε τι αντιμετώπισαν άλλοι όταν βρέθηκαν στη θέση σας και ρωτήστε τους. Αν δεν έχετε ποιον να ρωτήσετε, τότε τα βιβλία, κάποιο σχετικό forum ή κάποιο blog αποτελούν καλές πηγές άντλησης πληροφοριών. Όσο κρατάτε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοικτά, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε κάτι χρήσιμο.
Δοκιμάστε διαφορετικές προσεγγίσεις
Η πιο δημοφιλής διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος περιλαμβάνει τα εξής βήματα: ορισμός του, ανάλυσή του, δημιουργία πιθανών λύσεων, επιλογή καλύτερης λύσης και δράση. Όμως σε πιο σύνθετα σενάρια, μια τέτοια προσέγγιση ενδεχομένως να μην είναι η κατάλληλη και να χρειάζονται εναλλακτικές. Για παράδειγμα, μια καλή εναλλακτική είναι να εκτιμήσετε τι είναι καλό και πολύτιμο για μια συγκεκριμένη κατάσταση και ερευνώντας γιατί συμβαίνει αυτό, να ανακαλύψετε νέες δυνατότητες για βελτιώσεις. Μια άλλη είναι η δημιουργική επίλυση των προβλημάτων, η οποία περιλαμβάνει δύο τρόπους σκέψης: την δημιουργική και την κριτική. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μπορεί να σας βοηθήσει να προσεγγίσετε το πρόβλημα πιο ισορροπημένα.
Κάντε ένα διάλειμμα
Αν αισθάνεστε ότι δεν κάνετε πρόοδο στην επίλυση του προβλήματος, δοκιμάστε να κάνετε ένα διάλειμμα είτε στρέφοντας την προσοχή σας σε άλλες, λιγότερο απαιτητικές εργασίες ή πηγαίνοντας μια βόλτα. Αυτό θα σας βοηθήσει να «καθαρίσετε» το μυαλό σας και να βρείτε πιο εύκολα την λύση, η οποία, υπό διαφορετικές συνθήκες μπορεί να σας διέφευγε.
Δημιουργήστε λιγότερα προβλήματα
Τα περισσότερα προβλήματα που αποκτούμε τα φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι. Επομένως, μπορείτε να γλιτώσετε από αρκετή ταλαιπωρία με το να είστε προορατικοί, να σκέφτεστε πριν μιλήσετε και να αποφεύγετε να δημιουργείτε ή να περιπλέκετε προβλήματα περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει. Τα περισσότερα προβλήματα συνδέονται κατά κάποιον τρόπο με τις σχέσεις που έχετε με άλλα άτομα, άρα ένας καλός τρόπος για να δημιουργείτε λιγότερα προβλήματα είναι να βελτιώσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες.
Χρησιμοποιείστε την δύναμη των λέξεων προς όφελός σας
Το μυαλό μας ανταποκρίνεται περισσότερο απ’ο,τι πιστεύουμε στο ποιες λέξεις χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν κάτι. Ένα πρόβλημα, μπορεί κάλλιστα να είναι μια αρνητικά φορτισμένη λέξη. Για να το χειριστείτε ευκολότερα, χρησιμοποιείστε μια πιο ουδέτερη ή θετική λέξη αντ’ αυτού. Μπορεί η συγκεκριμένη συμβουλή να σας φανεί «κενή», όμως αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στο πόσο αρνητικά/θετικά βλέπετε μια κατάσταση.
Κάθε πρόβλημα για καλό
Υπάρχει σχεδόν πάντα μια θετική πλευρά σε κάθε πρόβλημα. Ίσως να σας προειδοποιήσει για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη λειτουργία της επιχείρησής σας ή να σας μάθει ότι η ζωή δεν είναι και τόσο χάλια όσο νομίζατε. Βρίσκοντας την θετική πλευρά του προβλήματος μειώνετε τις αρνητικές συναισθηματικές επιπτώσεις και πιθανώς να αρχίσετε να βλέπετε την κατάσταση ως μια μεγάλη ευκαιρία. Επομένως, όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα σκεφτείτε: Πώς μπορώ να το χρησιμοποιήσω; Ποιο είναι το θετικό από αυτό; Τι μπορώ να μάθω;
Αξιολογήστε τον εαυτό σας
Μόλις το πρόβλημα λυθεί, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξετάσετε ποιες πτυχές τις προσέγγισής σας δούλεψαν και τι πρέπει να κάνετε διαφορετικά την επόμενη φορά. Θα πρέπει να είστε σε θέση να εφαρμόσετε κάποιες από αυτές τις προσεγγίσεις την επόμενη φορά που θα προκύψει κάποιο πρόβλημα.