Υλικά 
Για τη βάση
145 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου + 1-2 κ.σ. επιπλέον, λιωμένο, για το άλειμμα 
80 γρ. ζάχαρη άχνη 
50 γρ. αμύγδαλο φιλέ, αλεσμένο σε σκόνη στο μούλτι 
1 αβγό 
1 πρέζα αλάτι 
½ κλωναράκι φρέσκιας βανίλιας, τα σποράκια, ή ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 1 βανιλίνη 

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την κρέμα
2 κρόκοι αβγών 
½ κούπα λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική 
1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 κούπες πλήρες φρέσκο γάλα 
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη 
4-5 κ.σ. πουρέ κάστανου, σπιτικό ή έτοιμο 
½ φλ. ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)


Τάρτα με κρέμα & κάστανο


Εκτέλεση
Βάση: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και το χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό για 4-5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε την άχνη, το αμύγδαλο, το αβγό, το αλάτι, τη βανίλια και τέλος σιγά σιγά το αλεύρι. Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και στη συνέχεια δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. 

Κρέμα: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το αλεύρι και χτυπάμε καλά με σύρμα. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα και τη βανίλια και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα στο μείγμα των αβγών, ανακατεύουμε πολύ καλά (με γρήγορες κινήσεις) με σύρμα και ξαναρίχνουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι. Ζεσταίνουμε και πάλι σε μέτρια φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 4-5 λεπτά, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε, μεταφέρουμε και πάλι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη (να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας ώστε να μη δημιουργηθεί κρούστα όταν θα κρυώσει). Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για 30-40 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. 

Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C (στον αέρα). Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά το ταψάκι (ή την ταρτιέρα). Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και την ανοίγουμε προσεκτικά με πλάστη τόσο ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα του σκεύους μας. Φροντίζουμε να έχει ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια. Στρώνουμε τη ζύμη στο σκεύος και από πάνω στρώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα με ένα κουτάλι. Βάζουμε τον πουρέ κάστανου σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της κρέμας. Ψήνουμε για περίπου 35-45 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει και να καραμελώσει ο πουρές κάστανου. Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά και κόβουμε. Πασπαλίζουμε με την άχνη, αν θέλουμε, και σερβίρουμε.


 


TIPS: Έτοιμο πουρέ κάστανου θα βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ, παντοπωλεία και ντελί. Συνήθως κυκλοφορεί σε μορφή μαρμελάδας (με ζάχαρη και βανίλια) αλλά και άγλυκος. 
Η χρήση του κορνέ κάνει πιο εύκολο το στρώσιμο του πουρέ κάστανου. Αν προσπαθήσουμε να την απλώσουμε με σπάτουλα ή κουτάλι, υπάρχει κίνδυνος να ανακατευτεί με την κρέμα κάστανου που βρίσκεται από κάτω και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα (2 στρώματα). 

Πηγή:alatikaipiperi