Η Κούβα έχει γίνει η πρώτη χώρα που κατάφερε να εξαλείψει την μετάδοση του HIV και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, δήλωσε ότι αυτό είναι "ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της δημόσιας υγείας " και ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μίας γενιάς χωρίς Aids.

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι χώρες της Καραϊβικής έχουν αυξημένη πρόσβαση σε αντιρετροϊκά φάρμακα, ως μέρος της περιφερειακής πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί.

Οι τοκετοί με καισαρική τομή και η αντικατάσταση του μητρικού θηλασμού έχουν επίσης συμβάλει στο σπάσιμο της αλυσίδας μόλυνσης, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Ο Καρίσα Ετιέν, διευθυντής του οργανισμού υγείας στην Αμερική ο οποίος συνεργάζεται με την ΠΟΥ για την πρωτοβουλία, δήλωσε: "Η Κούβα έκανε ένα τεράστιο επίτευγμα και αποτελεί έμπνευση για άλλες χώρες να προχωρήσουν στην εξάλειψη της μετάδοσης του ιού HIV και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί"

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 1,4 εκατομμύρια γυναίκες που έχουν τον ιό HIV μένουν έγκυοι. Υπάρχει μια πιθανότητα 15-45% να μεταδώσουν τον ιό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού. Ο κίνδυνος μειώνεται σε ποσοστό μόλις πάνω από 1%, αν η μητέρα και το μωρό αντιμετωπιστούν με αντιρετροϊκά φάρμακα.

Πάνω από  35 εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά ζουν με τον ιό HIV παγκοσμίως, αλλά το ποσοστό μόλυνσης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, με 2.100.000 να βρίσκονται θετικοί στον ιό το 2013, από 2,9 εκατομμύρια το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία UNAids .

Περίπου 1.000.000 έγκυες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, έχουν μολυνθεί με σύφιλη. Η ασθένεια μπορεί να εξαλειφθεί με απλές θεραπείες όπως η χορήγηση πενικιλίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το 2013, δύο μόλις μωρά γεννήθηκαν με τον ιό HIV στην Κούβα και μόλις πέντε με συγγενή σύφιλη.