Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας υποστηρίζει ότι δύο ποτήρια από τον χυμό κράνμπερι την ημέρα είναι αρκετά για να μειώθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιοπάθειας. 

Στη μελέτη που έγινε οι ερευνητές ζήτησαν από τα 56 άτομα που συμμετείχαν να ακολουθήσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο διατροφικό πλάνο, χωρισμένα σε δύο ομάδες.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν στο καθημερινό τους διατροφολόγιο περίπου 400 ml χυμό κράνμπερι (χωρίς ζάχαρη), ενώ οι άλλοι μισοί έπιναν ένα χυμό-placebo, δηλαδή ένα υγρό με παρόμοιο χρώμα και γεύση αλλά χωρίς θρεπτικά συστατικά.

Οι ερευνητές μέτρησαν βασικούς δείκτες της υγείας των συμμετεχόντων, όπως τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους και τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα τους.

Μετά από οκτώ εβδομάδες, η ομάδα του κράνμπερι παρουσίαζε βελτίωση σε όλους τους δείκτες που εξετάστηκαν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, οι βελτιωμένοι δείκτες αντιστοιχούν σε 15% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 10% μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πολύτιμες πολυφαινόλες του χυμού, συστατικά με προστατευτική δράση που ενισχύουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, παρέχουν αυτά τα σημαντικά οφέλη για την υγεία μας,