Η γεώτρηση που ετοιμάζεται να επιχειρήσει η Τουρκία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ «είναι ξεκάθαρα μια δεύτερη εισβολή» τονίζει με συνέντευξή της στα paraplitika.gr η ευρωβουλευτή της Κύπρου Ελένη Θεοχάρους, που είναι και πρόεδρος του κινήματος «Αλληλεγγύη». Ζητά δυναμική αντίδραση από την Κυπριακή Δημοκρατία και στήριξη από τη διεθνή κοινότητα και φυσικά από την Ελλάδα. Παράλληλα, η κα Θεοχάρους, που είναι εκ νέου υποψήφια για την Ευρωβουλή, ξεκαθαρίζει τι ακριβώς συνέβη με το περιβόητο ψήφισμα για τη γενοκτονία των Ποντίων, για το οποίο κατηγορήθηκαν Έλληνες ευρωβουλευτές ότι δεν το ψήφισαν.
Η Τουρκία ετοιμάζεται να κλιμακώσει επικίνδυνα την προκλητικότητα, με γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Η Τουρκία επί δεκαετίες αποτελεί περιφερειακή πηγή ανωμαλίας και αστάθειας. Δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς τα δικαιώματα που της αποδίδει το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ είναι ξεκάθαρα μια δεύτερη εισβολή, και οι αντιδράσεις μας θα έπρεπε να ήσαν δυναμικές και όχι φοβικές. Η ΚΔ θα έπρεπε τόσο μέσω της ΕΕ όσο και μέσω συμμαχιών στη βάση της συνεκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου της, να αποτελέσει έδρα ζωτικών συμφερόντων για την Ένωση και τις χώρες της περιοχής. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσε να δημιουργήσει μοχλούς πίεσης στην Τουρκική οικονομία, δηλαδή σε έναν τομέα που πονάει πολύ τον Ερντογάν. Ωστόσο θεωρώ ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκει η Τουρκία αυτή την στιγμή είναι την επανέναρξη των συνομιλιών, αφού διασφαλίσει τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων και τα βέτο του Ακιντζί. Αν δεν ενδώσει η Κυπριακή Κυβέρνηση φοβάμαι ότι θα επιχειρήσει προσάρτηση των κατεχομένων.
Σας ικανοποιεί η στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις τελευταίες κινήσεις του Ερντογάν έναντι της Κύπρου;
Σε επίπεδο ρητορικής υπάρχει καθολική στήριξη από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τους επικεφαλής τους και ανώτατους αξιωματούχους. Ωστόσο, εννοείται ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει σε προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες, όπως η γεώτρηση, αναμένουμε από την ΕΕ να ενεργοποιήσει τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λισσαβώνας, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η νομιμότητα. Και προσωπικά, ως ευρωβουλευτής, έχω δώσει μάχη για να διευκρινίσει η ΕΕ το θέμα της αλληλεγγύης των κρατών-μελών στο άρθρο 42/7 της Συνθήκης. Αν η διεθνής κοινότητα δείξει ανοχή, θα είναι μια ήττα με προεκτάσεις και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Όσο για την ανεκδιήγητη αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου, εννοείται ότι καταδικάζουμε τις δηλώσεις του Άλαν Ντάνκαν. Οι Βρετανοί που διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις-κατάλοιπα της αποικιοκρατίας επαναφέρουν δια του Ντάνκαν πρόνοιες του σχεδίου Ανάν. Η Τουρκία προχωρεί σταθερά στον στόχο ανακτήσεως Κύπρου. Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα μας πει και πάλιν ότι βρίσκεται μακρυά. Οφείλει να είναι παρούσα. Γιατί ξέρετε, καλές οι συμμαχίες, καλός ο γαλλικός ναύσταθμος στο νησί, αλλά όλοι οι άλλοι, πλην της Ελλάδας, τα δικά τους συμφέροντα θα υπερασπιστούν, όχι τον Ελληνισμό και την γη των προγόνων του. Συνεπώς η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα.
Πιστεύετε ότι υπάρχει προοπτική το Κυπριακό να επιλυθεί μέσα στα επόμενα χρόνια και με ποιο τρόπο;
Μπορεί να επιλυθεί πάραυτα, αν αποδεχθούμε τους ιταμούς όρους της Τουρκίας, οι οποίοι σημαίνουν τον εκτουρκισμό της νήσου. Αλλά, αν η στάση της Τουρκίας και άλλων χωρών είναι αυτή που βιώνουμε, για να μας σπρώξει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων και να μας φέρει από το παράθυρο δεύτερο σχέδιο Ανάν, εμείς λέμε όχι. Η Κύπρος προδόθηκε μια φορά. Δεν είμαστε παράπηγμα κανενός. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένο κράτος, ισότιμο μέλος της ΕΕ και καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει με όρους και προϋποθέσεις εκτός των αρχών και αξιών της ΕΕ και Διεθνούς Δικαίου. Και στο δίκαιο αυτό δεν χωρούν στρατοί κατοχής, δεν χωρούν ψευδοκράτη ούτε Δούρειοι Ίπποι της Τουρκίας. Αν η Τουρκία ήταν ένας πολιτισμένος δημοκρατικός γείτονας και από πλευράς Κυπριακής κυβέρνησης είχαν γίνει οι κατάλληλοι χειρισμοί, τότε θα ήμασταν σε καλό δρόμο προς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Τώρα όμως μου προκαλεί τεράστια μελαγχολία το ουτοπικό μιας τέτοιας πιθανότητας.
Εκτιμάτε ότι Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία πρέπει να πάρουν το πράσινο φως τον Ιούνιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.;
Όχι, αλλά δυστυχώς θα πάρουν. Παρ' όλη την διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της Αλβανικής κοινωνίας, την καταπίεση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, τους μεγαλοϊδεατισμούς. Δεν έκανε καμιά πρόοδο η Αλβανία ως προς τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία και τη Ισονομία. Ένα κράτος που κυβερνάται από ένα ναρκοκαθεστώς και δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα εθνικών μειονοτήτων, όπως της Ελληνικής, δεν έχει θέση στην ΕΕ. Τα δε Σκόπια θα πρέπει κατανοήσουν ότι Συμφωνίες που δεν γίνονται αποδεκτές από τους λαούς μακροπρόθεσμα δημιουργούν νέα σοβαρότερα προβλήματα.
Έχετε χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητη» από την κυβέρνηση Έντι Ράμα. Πως αντιμετωπίζετε την κίνηση αυτή; Θα επισκεφθείτε ξανά την Αλβανία;
Θέλησα να πάω αμέσως μόλις ξέσπασε η νέα επίθεση κατά των Χειμαρρειωτών αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Το καθεστώς Ράμα είναι αυταρχικό, ανελεύθερο, διεφθαρμένο. Δεν πτοούμαι. Το "persona non grata" είναι για μένα τίτλος τιμής, όπως είναι και το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον μου, για τις μάχες μου υπέρ του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπέρ του δικαιώματος του στην Αυτοδιάθεση. Αν επανεκλεγώ, θα ζητήσω την παρέμβαση της ΕΕ προς άρση της απαγόρευσης εισόδου μου και ταυτόχρονα θα διεκδικήσω θέση στην διαπραγματευτική ομάδα για τις ενταξιακές της Αλβανίας. Αλλά, δεν μπορούν να με φιμώσουν τα ογλάνια του Ράμα σε Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη.
Τι έγινε στην πραγματικότητα με το περιβόητο ψήφισμα για τη γενοκτονία των Ποντίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο φέρεται να μην στήριξαν Έλληνες ευρωβουλευτές;
Φρόντισα να το εξηγήσω και να αποκαταστήσω την αλήθεια με την πρώτη ευκαιρία. Η πραγματικότητα είναι ότι Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι Ευρωβουλευτές καταθέσαμε, μέσα στον Μάρτιο, ένα κοινό ψήφισμα στις πολιτικές μας ομάδες για να εγκριθεί από αυτές, να αχθεί στην σύνοδο των προέδρων και να ακολουθηθεί η διαδικασία έγκρισης του από την ολομέλεια. Η δική μου πολιτική ομάδα το ενέταξε στις προτεραιότητες της και αναμέναμε τις αποφάσεις και των υπολοίπων πολιτικών ομάδων. Εξέδωσα μάλιστα προς τούτο σχετική ανακοίνωση. Ξαφνικά, στην Ολομέλεια του Απρίλη, ένας ευρωβουλευτής κατέθεσε δικό του ψήφισμα, χωρίς να ενημερώσει κανένα και χωρίς να λάβει υπ’ όψιν την συλλογική προσπάθεια των υπολοίπων Ελλαδιτών και Ελλήνων Βουλευτών εκ Κύπρου. Ο εν λόγω βουλευτής προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα της τελευταίας ολομέλειας, προκειμένου να συζητηθεί η υπόθεση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού στον Πόντο. Φυσικά, ενώπιον άδειου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ούτε καν το 1/3 των ευρωβουλευτών δεν ήσαν παρόντες, και χωρίς προεργασία, ο εν λόγω βουλευτής ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ. Το ψήφισμα του δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία. Αλλά και όλοι οι Έλληνες βουλευτές να ήσαν παρόντες, που φυσικά θα ψήφιζαν υπέρ, ασχέτως της προσπάθειας του εν λόγω συναδέλφου να αποκομίσει μικροπολιτικά και προσωπικά οφέλη από αυτή την ενέργεια-βόμβα κρότου-λάμψης, δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν την ατζέντα διότι δεν υπήρχε η σωστή προεργασία. Ωστόσο, εμείς έχουμε το δικό μας ψήφισμα και, αν με το καλό επανεκλεγούμε, θα το περάσουμε οπωσδήποτε.