«Διαπιστώνω ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί πρώτιστα από τις υποσχέσεις που ανέξοδα μοίρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει στην εξουσία, χωρίς ποτέ να τις τηρήσει. Η ελληνική κοινωνία είναι θυμωμένη και απογοητευμένη», σημειώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος αναφέρεται στο ενδεχόμενο μία κυβέρνηση Μητσοτάκη να θέσει βέτο για την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξηγεί τι έγινε την ταραγμένη πολιτικά περίοδο του καλοκαιριού του 2015, επισημαίνοντας ότι «θέμα συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ετέθη», ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για τον ευρωσκεπτικισμό.

Πώς πήρατε την απόφαση να αφήσετε τη Β’ Αθηνών, που σας «έστελνε» επί σειράν ετών στο Κοινοβούλιο, για να είστε υποψήφιος στις ευρωεκλογές;


Είναι αλήθεια ότι συµπλήρωσα τριάντα χρόνια συνεχούς κοινοβουλευτικής δράσης, που προστίθενται σε µια πολιτική διαδροµή η οποία ξεκίνησε το 1974 και συνεχίστηκε µε πρωταγωνιστικό ρόλο στις επάλξεις του κόµµατος, φθάνοντας έως πρόεδρος.


Παρέµεινα όµως πάντα στρατιώτης, υπηρετώντας όλα αυτά τα χρόνια τις αρχές και τις αξίες της Νέας ∆ηµοκρατίας. Επειδή οι ευρωεκλογές γίνονται πριν από τις εθνικές και η Νέα ∆ηµοκρατία πρέπει να καταγράψει τη δυναµική που έχει στην κοινωνία και τη µεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, ώστε το αποτέλεσµα της ευρωκάλπης να δροµολογήσει πολιτικές εξελίξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης µού πρότεινε να είµαι στην πρώτη γραµµή της µάχης των ευρωεκλογών και µάλιστα µε σταυρό από όλη την Ελλάδα. Και επειδή η παρουσία µου θα συµβόλιζε τη βαρύνουσα σηµασία που δίνει η Νέα ∆ηµοκρατία και θα προσέθετε στην προσπάθεια αυτή, δεν ήταν δυνατόν να µην αποδεχθώ την πρόταση.


Καθώς η Ευρώπη την επόµενη πενταετία εισέρχεται σε νέα φάση, θα αγωνιστώ και από αυτό το µετερίζι για τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο. Γιατί στην Ευρώπη λαµβάνεται η πλειοψηφία των αποφάσεων που µας αφορούν ως χώρα και είναι πολύ σηµαντικό η Νέα ∆ηµοκρατία να αυξήσει τα ποσοστά της και να εκπροσωπηθεί από µια ισχυρή ευρωοµάδα, ικανή να διεκδικήσει λύσεις για τα προβλήµατα της ελληνικής κοινωνίας.

Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει δώσει µεγάλη πολιτική σηµασία στο αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, προσδοκώντας την πυροδότηση πολιτικών εξελίξεων και την προκήρυξη εκλογών. Οι ευρωεκλογές ωστόσο παραδοσιακά έχουν ταυτιστεί µε την έννοια της «χαλαρής ψήφου». Ποιο ποσοστό συµµετοχής κρίνετε ότι αρκεί για να οδηγήσει στην προκήρυξη βουλευτικών εκλογών;

Οπως προανέφερα, η Νέα ∆ηµοκρατία έχει προσδώσει σε αυτές τις ευρωεκλογές δηµοψηφισµατικό χαρακτήρα. Η παρουσία µου σηµατοδοτεί ότι αυτή η ψήφος δεν είναι χαλαρή. Καταδεικνύει ότι πρέπει να συσπειρωθούµε όλοι οι Νεοδηµοκράτες και να προσελκύσουµε όλους εκείνους που στο παρελθόν δεν µας είχαν ψηφίσει ή απείχαν. ∆ιότι τώρα είναι η ώρα των πολιτών να στείλουν ξεκάθαρο µήνυµα, ότι η πολιτική αλλαγή είναι προ των πυλών.

Σε µια Ευρώπη που είναι πιθανόν οι δυνάµεις του ευρωσκεπτικισµού να καταγράψουν µεγάλο ποσοστό, η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά τι αντιπροτείνει, δεδοµένου ότι από τη δική της δεξαµενή προέρχονται αυτοί οι ψηφοφόροι;

Ο ευρωσκεπτικισµός, που τρέφεται από την άγνοια, εκφράζει µια θολή ιδεολογία αντίθεσης και αµφιβολίας προς την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ευρωσκεπτικιστές είναι εκφραστές µιας πολιτικής που εναντιώνεται στο ευρωπαϊκό Σύνταγµα και αρνητικοί στην περαιτέρω διεύρυνση της Ενωσης. Είναι εκείνοι που απεργάζονται ακόµη και τη διάλυσή της, εισάγοντας µεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα στον αυριανό ευρωπαϊκό χάρτη.

Παρέµεινα όµως πάντα στρατιώτης, υπηρετώντας όλα αυτά τα χρόνια τις αρχές και τις αξίες της Νέας ∆ηµοκρατίας
Στις 26 Μαΐου, λοιπόν, έχουµε τη δυνατότητα ως πολίτες και ως κράτος-µέλος να αποφασίσουµε για το ευρωπαϊκό µας αύριο και αυτή η ευκαιρία θα µας δοθεί ξανά σε 5 χρόνια. Σήµερα, πρέπει να καταβάλουµε προσπάθειες να πείσουµε τους διαφωνούντες ή τους λιγότερο ενήµερους για τις ευρωπαϊκές αξίες, για την προοπτική της εµβάθυνσης που οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τα οφέλη που απορρέουν από αυτή προς το συµφέρον των ευρωπαϊκών λαών.

Θέλουµε ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό οικοδόµηµα, που να είναι περισσότερο κοντά στον πολίτη και να διευκολύνει καθηµερινά τη ζωή του. Γι’ αυτό, εκείνο που αντιπροτείνουµε ως ανάχωµα σε τέτοιες δυνάµεις είναι να αναδείξουµε περισσότερο τη θετική επίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οφέλη για κάθε πολίτη, τις πολιτικές και τα επιτεύγµατά της σε ζητήµατα όπως η εργασία, η περίθαλψη, η µείωση της ανεργίας, η ασφάλεια και τα κοινωνικά δικαιώµατα.

Είστε ένας άνθρωπος που έχει περιοδεύσει σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις εθνικές εκλογές στο παρελθόν. Τι είναι αυτό που λαµβάνετε από τους πολίτες;

Περιοδεύω σε όλη την Ελλάδα, συζητώ µε τους πολίτες, ακούω τα προβλήµατα, τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους και διαπιστώνω ότι έχουν κουραστεί πρώτιστα από τις υποσχέσεις που ανέξοδα µοίρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει στην εξουσία, χωρίς ποτέ να τις τηρήσει. Η ελληνική κοινωνία είναι θυµωµένη και απογοητευµένη. Αναζητά ελπίδα και διέξοδο από τη δύναµη εκείνη που µπορεί να προκρίνει πολιτικές, οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Γι’ αυτό τους καλώ να προσέλθουν µαζικά στην κάλπη και να αξιολογήσουν προσεκτικά όλα όσα ακούνε. Περιθώριο για άλλο λάθος δεν υπάρχει.


Η κοινωνία είναι θυμωμένη και απογοητευμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσµευθεί ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εσείς από την πλευρά σας, αν βρεθείτε στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, είστε έτοιµος να τηρήσετε µια σκληρή στάση απέναντι σε οτιδήποτε προκύψει στην ενταξιακή διαδικασία;

Η Νέα ∆ηµοκρατία καταψήφισε τη Συµφωνία των Πρεσπών και έχει παρουσιάσει αναλυτικά τα βήµατα που πρέπει να ακολουθηθούν για να µετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της συµφωνίας.

Με µια ισχυρή εντολή από τους πολίτες και σε συνεργασία µε τον πρόεδρο του κόµµατος, θα µπορέσουµε να επανεξετάσουµε τα σηµεία που αφορούν στις ενταξιακές διαπραγµατεύσεις και να εξαντλήσουµε κάθε δυνατότητα που προβλέπεται. ∆εν θα απεµπολήσουµε κανένα δικαίωµά µας.


Θέμα συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ετέθη. Αλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει, γιατί δεν συμφωνούσαμε σε τίποτα
Για να έρθουµε λίγο και στο 2015, µια περίοδο για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος. Τελικά, πόσο κοντά ήταν µια κυβέρνηση συνασπισµού αν η εθνική οµάδα διαπραγµάτευσης γινόταν όπως την είχατε προτείνει;

Θέµα συγκυβέρνησης µε τον ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ετέθη. Αλλωστε, δεν θα µπορούσε να γίνει, γιατί δεν συµφωνούσαµε σε τίποτα. Σας θυµίζω ότι εµείς τότε ψηφίσαµε µόνο τη συµφωνία, χωρίς µέτρα, για να παραµείνει η χώρα στην ευρωζώνη, και ζητήσαµε να συγκροτηθεί εθνική οµάδα διαπραγµάτευσης για να συνεννοηθούµε για τα µέτρα που θα έρχονταν και αυτό ήταν ένα εθνικό θέµα. Κάτι, βεβαίως, που δεν έγινε µε ευθύνη του κ. Τσίπρα.

Θεωρείτε ότι ο κ. Τσίπρας σάς εξαπάτησε όταν δεσµεύθηκε ενώπιον των πολιτικών αρχηγών ότι δεν θα κάνει εκλογές και µετά από λίγο τις προκήρυξε για τον Σεπτέµβριο της ίδιας χρονιάς;

Το κρίσιµο καλοκαίρι του 2015, σε µια ιστορική στιγµή για την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό της µέλλον, πρώτιστο χρέος και µέληµά µου, ως πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, ήταν η σωτηρία και η σταθερότητα της χώρας. Με την υπεύθυνη στάση µας κρατήσαµε την πατρίδα στη µεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, υποχρεώνοντας τον κ. Τσίπρα και τα άλλα κόµµατα της αντιπολίτευσης να ακολουθήσουν τη δική µας κατεύθυνση. Οπως έχει καταγραφεί πολλές φορές, ο κ. Τσίπρας δεν είναι συνεπής µε τις δεσµεύσεις του. Υπήρξαν όµως και φωνές, τότε, από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, που του έθεσαν θέµα δεδηλωµένης, γιατί στην ψηφοφορία είχε χάσει πολλούς βουλευτές του. Σύµφωνα µε το Σύνταγµα, έπρεπε να ακολουθήσουν οι διερευνητικές εντολές σχηµατισµού κυβέρνησης, µετά την αποτυχία των οποίων οδηγηθήκαµε σε εκλογές