Άνοιγμα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε ότι «μόνο η ισχυρή ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική αλλαγή στη χώρα», κρατώντας πάντως κλειστά τα χαρτιά του για το πώς θα κινηθεί το βράδυ των εκλογών, εφόσον το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο για το κόμμα του. 

«Πώς ήταν ένας Μητσοτάκης στο 'Ανδρέας Παπανδρέου';» ήταν η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε, για τη συγκέντρωση στο κλειστό του Περιστερίου που φέρει το όνομα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
«Ήταν μια μεγάλη και ζεστή συγκέντρωση, είδα παλιούς φίλους. Έκανα έναν προσωπικό απολογισμό, διότι από εκεί ξεκίνησα ως υποψήφιος Β' Αθηνών, το 2004» απαντησε.


Το θέμα της ασφάλειας
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι πλέον ακούγεται όλο και περισσότερο από τον κόσμο το θέμα της ανασφάλειας και της εγκληματικότητας.
Για τον Ρουβίκωνα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι από την κυβέρνηση υπάρχει ανοχή: «Έχουμε καταλήξει να είμαστε μια εκβιαζόμενη δημοκρατία».

Σε ερώτηση για το τι θα έκανε διαφορετικά μια κυβέρνηση της ΝΔ, αναρωτήθηκε και πάλι πώς είναι δυνατόν να παραμένει ακόμα στη θέση του ο Φρούραρχος της Βουλής. Επέρριψε μάλιστα εμμέσως ευθύνη και στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, υπενθυμίζοντας τη στάση του στην προηγούμενη απόπειρα εφόδου της οργάνωσης στο Κοινοβούλιο.

«Για τη ΝΔ αποτελεί προτεραιότητα η ασφάλεια, για τη σημερινή κυβέρνηση, όχι» υπογράμμισε, μιλώντας για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου της ΕΛΑΣ, τις προσλήψεις για την στελέχωση της ΔΙΑΣ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ, την προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων ακόμα και με ιδιωτική δωρεά.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι άμεσα -στα πρώτα τρία νομοσχέδια- θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο. «Το Πανεπιστήμιο θα αντιμετωπίζεται όπως κάθε δημόσιος χώρος. Είδατε τι έγινε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Το ζήτημα των πανεπιστημίων ενδιαφέρει την κοινωνία, ενδιαφέρει τους γονείς που δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα πανεπιστήμιο μπάχαλο».
Για τα Εξάρχεια, σημείωσε ότι το θέμα πρέπει να συνδυαστεί με μια ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής, φέρνοντας ως παράδειγμα την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

«Απόλυτη υπεροχή της ΝΔ στην οικονομία»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Νέα Δημοκρατία επικρατεί πλέον απόλυτα στο οικονομικό πεδίο, αφού οι προτάσεις της έχουν ανταπόκριση στην κοινωνία. 

Έκανε λόγο για «ξεδιάντροπη προσπάθεια εξαγοράς των πολιτών» αναφερόμενος στη λεγόμενη «13η σύνταξη», που τελικά ήταν ένα επίδομα.

Μάλιστα, πρότεινε να νομοθετήσει η Βουλή να μην επιτρέπονται οι παροχές λίγες μέρες πριν οι πολίτες προσέλθουν στις εκλογές. «Το λέω, ακόμα και με τη βεβαιότητα ότι εμείς θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση» έσπευσε να συμπληρώσει.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα μειώσει 30% τον φόρο κατά μέσο όρο, σε διάστημα δύο ετών για όλους. «Καταλαβαίνω αυτό που λένε ορισμένοι να καταργήσω τον συμπληρωματικό φόρο, αλλά αν καταργούσα τον συμπληρωματικό φόρο, δεν θα μπορούσα να μειώσω τον ΕΝΦΙΑ για όλους» διευκρίνισε.

Για τους νέους
Για τους νέους ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόκειται για μια πιο «ψαγμένη και προβληματισμένη γενιά που δεν θυμάται τίποτε άλλο από την Ελλάδα της κρίσης. Πιστεύω ότι θέλουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, μια καλύτερη παιδεία, καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια. Εκτιμώ ότι θα είναι μεγάλη έκπληξη η στάση των νέων» είπε, σχετικά με το αν θα ψηφίσουν το κόμμα του.

«Θέλω καθαρή νίκη»

Πολλές οι ερωτήσεις για το πού θα «κάτσει» η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ενδιαφέρον που όλοι θεωρούν δεδομένη τη νίκη της ΝΔ» απάντησε, για να τονίσει:  «Θέλω το βράδυ των εκλογών να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα ότι το πρώτο βήμα της πολιτικής αλλαγής έχει γίνει».

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει βουλευτικές εκλογές εφόσον η ΝΔ κερδίσει με μεγάλη διαφορά, ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε «να αφήσει και κάτι για το βράδυ των εκλογών». Θύμισε πάντως τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι οι εκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.
Η ανάγκη για πολιτική αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσω της ΝΔ, είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κάνοντας άνοιγμα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.

«Ζητούσα και ζητάω εκλογές το συντομότερο δυνατόν, θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά μου να το ζητάω χωρίς να έχω έτοιμα νομοσχέδια και ομάδα» ήταν η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση αν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι έτοιμο.

Εκτίμησε, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός το βράδυ των εκλογών «θα πετάξει λευκή πετσέτα», σπεύδοντας όμως να ξεκαθαρίσει ότι πρέπει πρώτα να αναμείνουμε το πώς θα εκφραστεί ο λαός στις κάλπες.

«Μητσοτάκης-Τσίπρας 1-0» απάντησε, αναφερόμενος σε ένα ζήτημα που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις ένα 24ωρο νωρίτερα, καθώς σε συνέντευξη που έδωσε το News247, το διατύπωσε αρχικά ανάποδα, αλλά στη συνέχεια το διόρθωσε.

«Τσίπρας όπως Μαρίν Λεπέν»
Στα περί ελίτ που συχνά αναφέρεται ο κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η ρητορική του πρωθυπουργού θυμίζει αυτά που λέει η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και οι άλλοι ακροδεξιοί της Ευρώπης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι μεγάλωσε σε μια οικογένεια που του έδωσε ευκαιρίες, «αλλά εργάστηκα και κόλλησα ένσημα για 10 χρόνια. Στα 23 μου δεν ήμουν καθόλου σίγουρος ότι θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική, στην πραγματικότητα δεν ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική. Είμαι περήφανος που ο κόσμος πλέον με αποκαλεί με το μικρό μου όνομα.»

«Καμία απόλυση στο Δημόσιο»
Σε ερώτηση για το αν η ΝΔ θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά στοχευμένες προσλήψεις σε τομείς που έχουν ανάγκη, όπως στα Σώματα Ασφαλείας και τα νοσοκομεία.  «Η αξιολόγηση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά επιβράβευσης των άξιων» διευκρίνισε.

Και το... «Casa de Papel»
Τέλος, για το αν τελείωσε την ισπανική σειρά Casa de Papel, είπε ότι «είμαι στον δεύτερο κύκλο, το παλεύω, αλλά πρέπει και να κοιμηθώ λίγο»...