Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα συνεδρίασε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γίνει η αποτίμηση της ήττας και να σχεδιαστεί αν αυτό μπορεί να γίνει εφικτό η στρατηγική για τις πρόωρες εθνικές εκλογές. Σε ό,τι έχει να κάνει με την παρέμβαση στη δικαιοσύνη αυτή θεωρείται σίγουρη αλλά σε ακόμη μία ντρίπλα το θέμα παραπέμφθηκε στο υπουργικό συμβούλιο κάτι που το είχε προαναγγείλει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα όσα ακούστηκαν για τα αίτια της ήττας τα κυριότερα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την επαφή που με την μεσαία τάξη, ότι το ύφος κάποιων υπουργών και στελεχών ήταν τέτοιο που δημιούργησε αποστροφή στον κόσμο και ότι δεν εκτιμήθηκαν σωστά τα έγκυρα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Εξάλλου, υπάρχει η πληροφορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στραφεί σε νέες εταιρίες δημοσκοπήσεων για την συνέχεια ενώ εκφράστηκε η ευχή ότι υπάρχει ο χρόνος για να αντιστραφεί το πολύ κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. «Το επόμενο διάστημα θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα αναδείξει το πρόγραμμα του για την επόμενη 4ετια, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ανάπτυξης, με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών» ήταν το συμπέρασμα της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ αποφασίστηκε, επίσης, η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες ημέρες, καθώς και περιοδείες όλου του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, «που μπαίνει με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μίλησαν πάρα πολλοί και είχαν να ρίξουν σε κάποιον άλλον την ευθύνη αποδεικνύοντας ότι αυτή την στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φωνές. Επίσης εκφράστηκαν πολλά παράπονα για τον επικοινωνιακό τομέα και σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτόν θα γίνουν σύντομα αλλαγές τόσο σε πρόσωπα όσο και σε πρακτικές που αποδείχθηκαν λανθασμένες. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, στους οποίους κάποιοι προσπαθούν να φορτώσουν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Στον πρώτο επειδή όπως λένε εφοδίαζε επί μήνες με λανθασμένα στοιχεία για τους συσχετισμούς των κομμάτων το Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον δεύτερο επειδή προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα με τh σκοτεινή του δράση και τις παρασκηνιακές διασυνδέσεις του και στον τρίτο επειδή ήταν προκλητικός και αρκετές φορές και συκοφάντης στις αντιπαραθέσεις με τους πολιτικούς αντιπάλους.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολίασαν σκωπτικά την παρουσία του Στέφανου Τζουμάκα στα κανάλια να υπερασπίζεται τον κ. Τσίπρα το βράδυ των εκλογών, ενώ η παρουσία του Γιάννη Ραγκούση στην Κουμουνδούρου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στελεχών των 53+. Ο ίδιος πάντως ο πρώην υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου δεν πτοείται και δείχνει να στηρίζεται στη σχέση του με τον πρωθυπουργό, καθώς ανέβασε στα social media το στίχο «σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ» ως απάντηση στις αντιδράσεις…

Τέλος, στο στόχαστρο δεν βρίσκονται μόνο τα πρώην στελέχη του βαθέος ΠΑΣΟΚ που είναι πλέον στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ελέω Τσίπρα, αλλά και τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., καθώς είναι πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να χωνέψουν -για παράδειγμα- ότι η Ελενα Κουντουρά εξελέγη σε πολύ καλή σειρά στην Ευρωβουλή.

Στο κάδρο έβαλαν τον Χριστόφορο Βερναρδάκη επειδή εφοδίαζε επί μήνες με λανθασμένα στοιχεία για τους συσχετισμούς των κομμάτων το Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον Νίκο Παππά, επειδή προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα με τη σκοτεινή του δράση και τις παρασκηνιακές διασυνδέσεις του, τον Παύλο Πολάκη, επειδή ήταν προκλητικός και αρκετές φορές και συκοφάντης στις αντιπαραθέσεις με τους πολιτικούς αντιπάλους και την Έλενα Κουντουρά επειδή εξελέγη σε πολύ καλή σειρά στην Ευρωβουλή.