Για την εκλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και γιατί δεν αποφασίζουν από κοινού ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, μίλησε ο γνωστός ποινικολόγος κ. Αλέξης Κούγιας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Νωρίς» με το δημοσιογράφο Γιώργο Χουδαλάκη.

«Η ανεξαρτησία των δικαστών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη από τον πάρεδρο ενός Πρωτοδικείου μέχρι τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Κατοχυρώνεται η ανεξαρτησία όμως στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι φαινόμενα σαν το τελευταίο φαινόμενο της αναιρέσεως της κας Εισαγγελέως όσον αφορά το βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου καταλαβαίνεις ότι η κυβέρνηση επηρεάζει πολλές φορές τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ειδικά στα δικαιώματα που έχουν οι ανώτεροι δικαστές» σχολίασε ο κ. Κούγιας.

Ενώ μίλησε και για την μεγάλη συμμετοχή που έχουν ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόσο στην εξέλιξη των δικαστών αλλά και στην μετάθεση των δικαστών. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Με έμμεσο δηλαδή τρόπο μπορεί να επηρεάσουν ο πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την εξέλιξη τόσο των εισαγγελικών λειτουργών όσο και των τακτικών δικαστών.

Πάντοτε, από τη στιγμή που πολιτικοποιήθηκαν τα πάντα ακόμα και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη τα πρόσωπα- είναι και θέμα πάλι προσωπικής αξιοπρεπείας των δικαστών και των εισαγγελέων γιατί υπήρξαν εισαγγελείς και δικαστές που έγιναν πρόεδροι και Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου γιατί το άξιζαν πραγματικά- εκλέγονται από τις κυβερνήσεις. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με συνταγματική επιταγή».

Στην ερώτηση γιατί δεν αποφασίζουν από κοινού ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο κ. Κούγιας απάντησε ότι από όσο γνωρίζει η Νέα Δημοκρατία το ήθελε και το πρότεινε αλλά η άρνηση είναι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα σχολίασε ότι «Θα έπρεπε να παρέμβουν οι δικαστές, τα συνδικαλιστικά τους όργανα, ειδικά η Ένωση Δικαστών που ο επικεφαλής της είναι ένα κόσμημα για τη Δικαιοσύνη, θα έπρεπε να παρέμβουν.

Από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες την προηγούμενη Κυριακή και είναι φανερό ότι έρχεται νέα κυβέρνηση στον τόπο, εγώ δέχτηκα από σημαντικούς πολιτικούς της επερχομένης κυβερνήσεως ερώτηση και μου ανεφέρυον τα πρόσωπα για τα οποία μου ζητούσαν να εκφέρω γνώμη, «τι είναι αυτός; Είναι του Αθανασίου ή είναι της Θάνου;» Αυτό μετουσιάζει την πραγματικότητα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στο δικαστικό χώρο και επειδή δεν υπάρχουν δικαστήρια λόγω των εκλογών κυριαρχεί στη συζήτηση των δικαστών αυτό καθημερινά».