Η ελληνική κοινωνία φάνηκε εκλογικά συνεπής στις δηµοσκοπικές της κρίσεις και εκτιµήσεις. Και µένει να επιβεβαιωθεί η λαϊκή αυτή δυσφορία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και στις γενικές εκλογές, οι οποίες είναι κρισιµότατες για το µέλλον του τόπου. Οµως επειδή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θεώρησε περίπου ψήφο εµπιστοσύνης τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, ο λαός φρόντισε να στείλει µήνυµα που προοιωνίζεται και την εκλογική του συµπεριφορά στις εκλογές για τη νέα Βουλή.

1. Ο πρώτος και καίριος λόγος της στροφής της κοινωνίας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συνδυασµός της αρχικής εξαπάτησης µε σειρά προεκλογικών ψευδών το 2015, περί µιας άλλης πολιτικής χωρίς Μνηµόνια, και της ακραίας οικονοµικής λιτότητας που επιβλήθηκε στην ελληνική κοινωνία. Με αποκορύφωµα το αµιγώς ΣΥΡΙΖΑϊκό Μνηµόνιο, που δεσµεύει τη χώρα και την ελληνική κοινωνία µε υψηλά πλεονάσµατα για µία οικονοµικά προβληµατική χώρα χωρίς ανάπτυξη και παραγωγή µέχρι το 2060. Ενα ενδεικτικό στοιχείο της καταστροφικής πολιτικής του κ. Τσίπρα υπήρξε η ισοπεδωτική φορολογική πολιτική που εφάρµοσε και που έχει ως συνέπεια να έχουν αυξηθεί σε περισσότερους από 4 εκατοµµύρια οι οφειλέτες του ∆ηµοσίου µε συνολικές ληξιπρόθεσµες οφειλές που ανέρχονται σε 104,365 δισ. ευρώ. ∆εν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις έρευνες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποφαινόταν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση και ότι σε πολύ µεγάλο ποσοστό (64%) οι πολίτες µετά δυσκολίας ικανοποιούν τις βασικές τους ανάγκες.
2. Ενας δεύτερος λόγος -σχετικός µε την οικονοµική δραστηριότητα και αυτός- είναι ότι ένα αλλοπρόσαλλο ασφαλιστικό σύστηµα εξουθένωσε τη µεγάλη δεξαµενή των ελεύθερων επαγγελµατιών και αυτοαπασχολούµενων, οι οποίοι µαζί µε τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα. Την γκάφα του Ασφαλιστικού την οµολόγησε η κυβέρνηση, όταν στον τελευταίο Προϋπολογισµό αναγκάστηκε, µειώνοντας κάπως τις εισφορές, να παραδεχτεί ότι οι παραπάνω οµάδες υπέστησαν σηµαντική επιβάρυνση, ενώ η αύξηση των εισφορών οδήγησε σε µείωση τόσο του αριθµού των αυτοαπασχολούµενων και ελεύθερων επαγγελµατιών όσο και στα δηλωθέντα εισοδήµατά τους! Οµως ήδη οι επαγγελµατικές αυτές οµάδες έχουν γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ.
3. Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι στις δηµοσκοπήσεις σε πλειοψηφικό ποσοστό στην πρόθεση ψήφου έλεγαν ότι θα ψηφίσουν Ν.∆., επιβεβαίωσαν την καταδικαστική απόφασή τους για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κυριότερο: ∆ιατήρησαν την αξιοπρέπειά τους και δεν «εξαγοράστηκαν» µε επιδοµατάκια και παροχές της τελευταίας στιγµής. Αλλωστε, υπολόγισαν ότι τους έδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα ψίχουλα, ενώ τους είχε περικόψει τις συντάξεις έως και 40% και το επικουρικό έως 45%.
4. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι ο κρατιστής κ. Τσίπρας έχασε στους δηµοσίους υπαλλήλους, παρά τη διαχρονική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι µία κυβέρνηση της Ν.∆. θα απέλυε εργαζόµενους στον δηµόσιο τοµέα. Και οι δηµόσιοι υπάλληλοι, όπως και άλλες τάξεις, δεν πίστεψαν τον πρωθυπουργό, ενώ αντιλήφθηκαν ότι, πέραν των περικοπών στους µισθούς τους και σε επιδόµατα, υπήρξαν και αυτοί θύµατα της φορολογικής επιδροµής της αριστερής κυβέρνησης για να σιτίζει τις νέες προσλήψεις συµβασιούχων που έκανε, προκειµένου να δηµιουργεί δεξαµενή εν δυνάµει ψηφοφόρων.
5. Η Συµφωνία των Πρεσπών. Ο ερεθισµός του εθνικού γοήτρου από µία Συµφωνία που παρέδιδε στην άλλη πλευρά την εθνική ταυτότητα που επιζητούσαν επί χρόνια και που αποτελεί θεµέλιο του αλυτρωτισµού τους, είχε τις συνέπειές του στη Βόρεια Ελλάδα και όχι µόνο. Σε παλαιότερη ανάλυση, τα «Π» διατύπωναν την εκτίµηση ότι και στην Πελοπόννησο µε τα πατριωτικά και της λαϊκής ∆εξιάς χαρακτηριστικά του πληθυσµού της, οι Πρέσπες θα είχαν την επίπτωσή τους σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Λακωνία, λ.χ., ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές έχασε µε διαφορά κοντά στις 26 µονάδες! Στην Αργολίδα µε 18,5 ποσοστιαίες µονάδες. Και στη Μεσσηνία µε περίπου 13 ποσοστιαίες µονάδες. Από την άλλη πλευρά, δεν ισχύει το προβληθέν επιχείρηµα ότι η Συµφωνία των Πρεσπών δεν επηρέασε όσο ελέγετο την ψήφο στη Βόρεια Ελλάδα. Με εξαίρεση ίσως την Κοζάνη, που η διαφορά υπέρ της Ν.∆. είναι 8,73 ποσοστιαίες µονάδες, και τη Φλώρινα (6,82%), σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα οι διαφορές της Ν.∆. από τον ΣΥΡΙΖΑ κυµαίνονται από 15,20 µονάδες στην Πέλλα έως 20 και πλέον µονάδες στις Σέρρες και στην Καστοριά! Αναφερόµαστε δε στα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών. ∆ιότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα αποτελέσµατα ήταν συντριπτικά, µε σχεδόν εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ από τον εκλογικό χάρτη.
6. Το Μεταναστευτικό και ο τρόπος που το χειρίστηκε η κυβέρνηση, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα καθώς τα ξένα Μέσα και οι διεθνείς Οργανισµοί χαρακτήριζαν κολαστήρια τα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας, είχε τις επιπτώσεις του σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τα «Π» σε ανύποπτο χρόνο είχαν προβλέψει τις επιπτώσεις αυτές κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τις πληθυσµιακές αλλοιώσεις που επέφεραν οι συνεχείς µεταναστευτικές ροές. Στη Χίο η διαφορά υπέρ της Ν.∆. ξεπέρασε τις 17 ποσοστιαίες µονάδες, ενώ στις συνήθως «αριστερές» Λέσβο και Σάµο η διαφορά υπέρ της Ν.∆. κυµάνθηκε από 6 µονάδες (Σάµο) έως 8,3 (Λέσβο).
7. Η ανικανότητα διαχείρισης µιας κρίσης από την κρατική µηχανή και κυρίως από τους επικεφαλής της, σε συνδυασµό µε την απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών και την προσβλητική συµπεριφορά έναντι των θυµάτων φυσικών καταστροφών είχε την τιµωρητική συµπεριφορά προς τον ΣΥΡΙΖΑ της ελληνικής κοινωνίας. Αναφερόµαστε, βεβαίως, στις περιπτώσεις των καταστροφών στη Μάνδρα και στο Μάτι, που είχαν ένα συνολικό αριθµό θυµάτων περί τα 200. Την κυβερνητική αυτή συµπεριφορά πλήρωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις περιφερειακές, όπου η υποψήφιά τους καταποντίστηκε.
8. Η ανοµία και η ανασφάλεια των πολιτών µε την αύξηση της εγκληµατικότητας και τις επιδροµικές επιθέσεις περιθωριακών στοιχείων για την επιβολή του δικού τους νόµου, σε συνδυασµό µε την αδράνεια της Αστυνοµίας, ήταν φυσικό να επηρεάσουν τους πολίτες στην εκλογική τους προτίµηση. Ειδικώς, µάλιστα, όταν η κοινή γνώµη, αναγνωρίζοντας την αποτελεσµατικότητα της ΕΛ.ΑΣ., θεωρεί σε πολλές περιπτώσεις ότι για την αυξανόµενη δράση των κουκουλοφόρων ενδεχοµένως υπάρχει άνωθεν εντολή για «διακριτικές παρεµβάσεις». Οι επιδροµές στη Βουλή των ατόµων αυτών, την πεποίθηση αυτή έχουν εδραιώσει στους πολίτες.
9. Η ανοµία επίσης που επικρατεί στα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα εξαιτίας του παράλογου ασύλου, το οποίο έχει µετατρέψει αυτά σε χώρους λαθρεµπορίου και διακίνησης ναρκωτικών, είχε την επίδρασή της στο πώς αντιµετώπισε η κοινωνία την παρανοµία αυτή, µε την προκλητική ανοχή της κυβέρνησης Τσίπρα. Αποτέλεσµα: Οι νέοι που θέλουν να σπουδάζουν κανονικά και που διαπιστώνουν ότι βασική αιτία της µετανάστευσης της ελληνικής νεολαίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τον καταψήφισαν. Η Ν.∆. υπερέχει στην ηλικιακή οµάδα 17-24, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει 17 περίπου ποσοστιαίες µονάδες έναντι του 2015. Υπερέχει ακόµη και στην οµάδα των 25 έως 34 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.
10. Η απώλεια του πολυδιαφηµισµένου ηθικού πλεονεκτήµατος της Αριστεράς µε σειρά πράξεων αλαζονείας, παρανοµίας και παρατυπιών της κυβέρνησης ήταν φυσικό να ερεθίσει τους πολίτες. Οταν, µάλιστα, έχει σαφέστατους λόγους να πιστεύει ότι η κατά της διαφθοράς, υποτίθεται, κυβέρνηση είναι βουτηγµένη στη διαπλοκή. Η τελευταία αποκάλυψη του συναγελασµού του κ. Τσίπρα µε τις επιχειρηµατικές ελίτ, που υποτίθεται ότι… καταδιώκει, αποτέλεσε το ακαριαίο κτύπηµα στο ηθικό πλεονέκτηµα της κυβέρνησης. Ενώ οι αναπάντητες καταγγελίες για τους ύποπτους διαµεσολαβητικούς ρόλους Πετσίτη µε το πρωθυπουργικό alter ego, Νίκο Παππά, και τη διαπλοκή µε επιχειρηµατίες είναι φυσικό να συνεκτιµώνται στα αρνητικά της κυβέρνησης από την κοινωνία.
11. Ο φόβος της ελληνικής κοινωνίας για τις προκλητικές απόπειρες από την κυβέρνηση χειραγώγησης της ∆ικαιοσύνης, που για τον λαό αποτελεί το έσχατο καταφύγιο κατά των αυθαιρεσιών της εξουσίας, έχει επιδράσει αρνητικά στη λαϊκή βούληση. Σηµειώνεται χαρακτηριστικά ότι σε όλες τις έρευνες για την εµπιστοσύνη των πολιτών στους θεσµούς, η ∆ικαιοσύνη µαζί µε την Εκκλησία και τις Ενοπλες ∆υνάµεις βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Και η ελληνική κοινωνία διαπίστωσε... συνεπή κυβερνητική προσπάθεια υπονόµευσής της.
12. Ο διχαστικός λόγος του κ. Τσίπρα, που ξεκίνησε µε το «ή εµείς ή αυτοί» και κορυφώθηκε µε τον εµφυλιοπολεµικό διαχωρισµό των Ελλήνων, µε την επίκληση του Αρη Βελουχιώτη, ξένισε την ελληνική κοινωνία, που αντελήφθη τις επιδιώξεις Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός πλήρωσε τον νέο διχασµό του λαού που επιχείρησε µε στόχο να συσπειρώσει έναν σκληρό αριστερό πυρήνα και να επιβιώσει ο ίδιος.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 1/6/2019