Παροχές μέχρι την τελευταία μέρα και χωρίς καμία συγγνώμη για τα λάθη της τετραετίας του. Αυτός ήταν με λίγα λόγια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Επιτέθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους με φρασεολογία από το παρελθόν, αυτή ακριβώς τη γλώσσα που καταδίκασαν οι πολίτες σε τέσσερις κάλπες, πριν από λίγες ημέρες.

Σχετικά με τη συντριβή στις κάλπες, βρήκε δύο εκδοχές: εκτός από το γνωστό επιχείρημα ότι ο λαός δεν πρόλαβε να νιώσει τα θετικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει εκλογές από το 2012 και κυβερνά τέσσερα χρόνια υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και ήταν επόμενο να χάσει στην 7η πια αναμέτρηση…

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει συγκεκριμένες πολιτικές τα τρία πρώτα χρόνια, που δεν ήταν εκείνες που ήθελε («κυβερνούσαμε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη»), αλλά παρ’ όλ’ αυτά κατάφερε να προστατεύσει τους αδύναμους.

Κάλεσε την πλειοψηφία των πολιτών, δηλαδή τη μεσαία τάξη όπως είπε, να κατανοήσει αυτήν την επιλογή που έκανε η κυβέρνηση. Με λίγα λόγια επέρριψε εκ νέου την ευθύνη της ήττας στους πολίτες.

Ερωτηθείς, δε, αν οι αλαζονικές συμπεριφορές στελεχών της κυβέρνησης ή το Μακεδονικό έπληξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και οδηγήθηκε στην ήττα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει αυτά τα σοβαρά και ευαίσθητα ζητήματα «δευτερεύοντα».

Σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό σημείωσε ότι υπήρξε πολιτικό κόστος, αλλά και ότι δεν είδε ποσοστά συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα όπως προανήγγειλαν οι δημοσκοπήσεις.

Επέμεινε, δε, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια «γενναία πολιτική απόφαση» για την οποία είναι περήφανος, γιατί η κυβέρνηση πήγε «κόντρα στο ρεύμα της εποχής προκειμένου να υπερασπιστεί το εθνικό συμφέρον».

«Δεν χάσαμε καμία Μακεδονία, η χώρα αναβαθμίστηκε» υποστήριξε, χωρίς ίχνος διάθεσης αυτοκριτικής, έστω για τους χειρισμούς και τον τρόπο που προωθήθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών ή για το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης χαρακτήριζαν εθνικιστές και φασίστες πολίτες που αντιδρούσαν σε αυτήν.

Δεσμεύθηκε για εκλογές στις 7 Ιουλίου, λέγοντας ότι την προσεχή Δευτέρα 10 Ιουλίου θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πριν από λίγες μέρες βέβαια είχε δεσμευθεί ότι θα πήγαινε στον Πρόεδρο την Δευτέρα 3 Ιουλίου.

Θυμήθηκε επίσης το αφορολόγητο, το οποίο η κυβέρνησή του έχει ψηφίσει να μειωθεί δύο φορές (2016 και 2017), λέγοντας ότι με τροπολογία θα καταργήσει τη μείωσή του από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έφερε τροπολογία για τη μείωση του αφορολόγητου τον Μάιο, την οποία καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε πάντως και τις απαραίτητες ενέσεις ηθικού στο κόμμα του, λέγοντας ότι οι 9,5 μονάδες διαφορά της ΝΔ δεν ήταν υπερβολικές, αλλά το «ματσάκι γυρίζει».