Οι «µεγάλοι χαµένοι» που προέκυψαν από την κάλπη των ευρωεκλογών είναι σε κάθε περίπτωση όσοι είδαν τα κόµµατά τους να εξαφανίζονται από τον πολιτικό χάρτη ή να περιθωριοποιούνται κοινοβουλευτικά.

Η πορεία, άλλωστε, φαινόταν προδιαγεγραµµένη εδώ και µήνες, κυρίως για τους ΑΝ.ΕΛ. του κ. Καµµένου οι οποίοι δεν θα κατέβουν στις επικείµενες εθνικές εκλογές και το Ποτάµι του κ. Θεοδωράκη, µε τον τελευταίο να δηλώνει την αποχώρησή του από την πολιτική και την απόφασή του να µη συµµετάσχει το κόµµα που ίδρυσε στις εθνικές εκλογές.

Παρότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόµη η πορεία των πραγµάτων, δείχνει πως αντίστοιχη πορεία θα έχει και ο κ. Καµµένος, έστω και αν επί του παρόντος κάνει απέλπιδες προσπάθειες συνεργασίας µε κινήσεις και πρόσωπα της ευρύτερης ∆εξιάς ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Εν αντιθέσει µε τους δύο προαναφερθέντες, ο Βασίλης Λεβέντης και η Ενωση Κεντρώων διαφαίνεται ότι θα επιδιώξουν να δώσουν και τη µάχη των εθνικών εκλογών, ως ένα τελευταίο «στοίχηµα» για τη βιωσιµότητά τους, έστω και αν το αποτέλεσµα δείχνει προδιαγεγραµµένο.

«ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ»

Ο κ. Στ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ ότι ο ίδιος «πάει σπίτι του» και δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος µε κάποιο άλλο κόµµα. Το φθινόπωρο, µε βάση το καταστατικό του, το Ποτάµι θα πραγµατοποιήσει το συνέδριό του και στελέχη όπως ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Μίλτος Κύρκος και η Αντιγόνη Λυµπεράκη θα αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν και αν θα επιδιώξουν να κρατήσουν σε δράση το Ποτάµι.
Ο Π. Καµµένος, από την πλευρά του, θα επιδιώξει τις εβδοµάδες αυτές να υπάρξει µια ευρύτερη συνεργασία δυνάµεων της ∆εξιάς στην κατεύθυνση της δηµιουργίας ενός συµµαχικού σχήµατος, σε σύγκλιση ενδεχοµένως µε την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, παρότι τα περισσότερα πρόσωπα του χώρου που παραδοσιακά εµπλέκονται στις διεργασίες µετρήθηκαν την περασµένη Κυριακή.

Οι ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καµµένου και του Τάκη Μπαλτάκου, ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη (που επίσης ανακοίνωσε την οριστική, πλέον, αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική), η Νέα ∆εξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, η Νέα Ελληνική Ορµή της Κατερίνας Παπακώστα και οι Ελληνες Ριζοσπάστες του Σάββα Τσιτουρίδη συγκέντρωσαν αθροιστικά περίπου 2,5%. Που σηµαίνει ότι εισπράττουν την απαξίωση των ψηφοφόρων της ∆εξιάς.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές θα γίνουν κάποιες ζυµώσεις, χωρίς, όµως, τα περιθώρια για συνεργασία να είναι σηµαντικά. Την ίδια στιγµή, στελέχη από τα προαναφερθέντα κόµµατα επιχειρούν, ακόµα και κατά µόνας και παρασκηνιακά, να έρθουν σε επαφή µε την «Ελληνική Λύση» του κ. Βελόπουλου, ενώ άλλοι, όπως ο βουλευτής Κ. Κατσίκης, προσπαθούν να σταθεροποιήσουν διαύλους επικοινωνίας µε τη Νέα ∆ηµοκρατία.

«Συνεχίζουµε µε συνεργασίες», είναι το σύνθηµα του Βασίλη Λεβέντη από την πλευρά της Ενωσης Κεντρώων, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις προσεχείς ηµέρες θα υπάρξουν συναντήσεις µε τα ηγετικά στελέχη της κίνησης «Ορθια Ελλάδα» του Αλέξη Μητρόπουλου και της «Ελλάδα, ο Αλλος ∆ρόµος» του Νότη Μαριά, προκειµένου να διαµορφωθεί συµµαχικό σχήµα για την εθνικές εκλογές.

Στην Ενωση Κεντρώων, µάλιστα, ως έσχατο σενάριο υπάρχουν σκέψεις για συνεργασία µε τον Φ. Κρανιδιώτη, καθώς θεωρούν ότι έχουν συγκλίνουσες απόψεις στα εθνικά θέµατα, κυρίως στο «Μακεδονικό».

Ακόµα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τα πρόσωπα που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 και δηµιούργησαν κόµµατα και κινήσεις στα αριστερά.

Τόσο η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου όσο και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη κατέγραψαν απογοητευτικά ποσοστά αποδοχής στις ευρωεκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν προσπάθειες συνεργασίας, µε προσωπικότητες του χώρου, όπως ο Αλέκος Αλαβάνος, να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αναζητηθεί φόρµουλα συνεννόησης και µε το ανερχόµενο πολιτικό σχήµα ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη.


γηφγηφγηγφηγφφγηυτρυ76
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ