Στο υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι έχει επεκταθεί το φαινόμενο των τακτοποιήσεων ημετέρων στο παρά πέντε των εθνικών εκλογών και μάλιστα, στον ευαίσθητο τομέα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής, θέτοντας υπό επιτήρηση την επόμενη ηγεσία του υπουργείου.

Έντονη είναι η κινητικότητα στους διαδρόμους του υπουργείου, καθώς οι φήμες θέλουν την πολιτική ηγεσία να προσπαθεί με υπουργικές αποφάσεις να διευθετήσει «εκκρεμότητες», ικανοποιώντας τις επιδιώξεις «δικών της» ανθρώπων και μάλιστα υπηρεσιακών στελεχών τα οποία λειτουργούσαν σαν το μακρύ χέρι της πολιτικής ηγεσίας από το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει την ύστατη στιγμή αλλαγές στον οργανισμό του υπουργείου και του διπλωματικού σώματος. Μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι πληροφορίες του protothema.gr που αναφέρουν ότι πέραν των άλλων διευθετήσεων, οι «τακτοποιήσεις» της κυβέρνησης αφορούν τουλάχιστον δύο άτομα, το ένα εκ των οποίων υπηρετεί σε κομβική για τα ελληνικά συμφέροντα πρεσβεία του εξωτερικού, επιδιώκουν όχι μόνον να παραμείνουν στη θέση τους, αλλά και να προσπεράσουν τον «σκόπελο» του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στις συγκεκριμένες τακτοποιήσεις, ουσιαστικά «ναρκοθετεί» την επόμενη κυβέρνηση, θέτοντας υπό περιορισμό τις όποιες κινήσεις της σε κρίσιμους τομείς της εξωτερικής πολιτικής.

Την ύπαρξη ζυμώσεων στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών μαρτυρά και η προ ολίγου δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, που σε δήλωσή του κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «την τελευταία στιγμή, και λίγο πριν αποχωρήσει, φέρνει ρυθμίσεις-τακτοποιήσεις, που αφορούν ακόμη και την εσωτερική λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών και της διπλωματικής υπηρεσίας». Ο βουλευτής της ΝΔ διεμήνυσε μάλιστα ότι οι απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις «θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους».