Μητσοτάκης: Ξέρουμε ποιος είναι ο «Ρασπούτιν» και το ξέρει και ο κ. Τσίπρας
Πολλές ειδήσεις έβγαλε η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ
Πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις έβγαλε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Open TV. O πρόεδρος της ΝΔ πέταξε το γάντι στο Μαξίμου για το θέμα του κυβερνητικού «Ρασπούτιν» στην υπόθεση Novartis, πρόσωπο που φωτογράφισε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αποκάλυψε ότι στην κυβέρνηση τη ΝΔ δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί και ότι θα είναι υποψήφιος στην Β'Πειραιά και τον Β' Τομέα της Αθήνας.
«Επέλεξα να ξαναγυρίσω και πάλι την Ελλάδα για να μιλήσω με τους πολίτες, μακριά από ανοικτές συγκεντρώσεις» τόνισε στην αρχή της συνέντευξής του.
Ο ίδιος σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό έρχεται σε επαφή και με κόσμο που δεν ψήφισε Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, ενώ βλέπει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Για το θέμα της Novartis και τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αποκαλύπτεται πλέον η σκευωρία της κυβέρνησης στο θέμα, ενώ σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο ο αντεισαγγελέας «φωτογράφισε» τον «Ρασπούτιν» που υπάρχει στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε:
«Και ο κ. Τσίπρας το ξέρει. Υπουργός του είναι, δεν είναι κάποιος άγνωστος. Δύο υπουργοί υπάρχουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μην κοροϊδευόμαστε τώρα. Δεν υπάρχει τρίτος. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.»
Σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση για να λάβει αποφάσεις. Σε ερώτηση για το τι πρέπει να πράξει ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο.
«Είναι εγγυητής της συνταγματικής τάξης και έγκριτος συνταγματολόγος ο ίδιος. Γνωρίζει τι πρέπει να πράξει μεταξύ 1-7 Ιουλίου» κατέληξε.
O κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το θέμα της οικονομίας και το πώς θα διαπραγματευθεί τις θέσεις του στις Βρυξέλλες. Υπογράμμισε ότι η αξιοπιστία είναι το «κλειδί» της όποιας διαπραγμάτευσης του αφηγήματος της ΝΔ με τους δανειστές, ενώ σύμμαχός του σε αυτή την προσπάθεια είναι και ο τρόπος που έχουν αντιδράσει οι αγορές στην προοπτική πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα: «Ο προϋπολογισμός του 2020 που είναι ο πρώτος που θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα συμπεριλαμβάνει τις μειώσεις φόρων για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Ξεκινώντας με το φόρο στις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από εμένα, είναι αδιαπραγμάτευτες. Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο και πιστεύω ότι θα πείσουμε τις Βρυξέλλες ότι μια αναπτυξιακή πολιτική μπορεί να μας επιτρέψει να έχουμε χαμηλότερα πλεονάσματα.
Γιατί το λέω αυτό; Γιατί αυτό θα είναι και προς όφελος των δανειστών. Χαμηλότερα πλεονάσματα σημαίνει μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη δυνατότητα αποπληρωμής χρέους. Αυτό ενδιαφέρει τους ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και αυτό μπορούμε να κάνουμε πράξη με αυτή την πολιτική. Και να σας πω και κάτι ακόμα: Υπάρχει μεγάλη αξιοπιστία σήμερα της Νέας Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, ως μια πολιτική δύναμη η οποία τιθάσευσε το λαϊκισμό, περιχαράκωσε την άκρα δεξιά και απέδειξε ότι με πολιτική μετριοπάθεια και με συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα μπορεί να κάνει μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση και να νικήσει το λαϊκισμό.
Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα την επόμενη μέρα να πάω και να διαπραγματευτώ στις Βρυξέλλες από μια διαφορετική θέση από αυτή που βρέθηκαν προηγούμενοι Έλληνες πρωθυπουργοί. Και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι και στην Ευρώπη υπάρχει η θετική ανταπόκριση για αυτό το οποίο λέμε.
Εξάλλου και οι ίδιες αγορές φαίνεται -είμαι πάντα επιφυλακτικός ξέρετε όταν μιλάω για το χρηματιστήριο και τις αγορές επειδή αυτά τα πράγματα μπορεί να έχουν πολλές διακυμάνσεις- ότι σήμερα υπάρχει μια ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτή την οικονομική πολιτική. Το κόστος δανεισμού της χώρας μειώθηκε πολύ απότομα μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Οι αγορές προεξοφλούν μια πολιτική αλλαγή και θέλουν μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστική η οποία θα τονώσει την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις απασχόλησης. Άρα, αυτό βοηθάει το συνολικό μας αφήγημα, διότι όσο χαμηλότερο είναι το κόστος δανεισμού τόσο πιο εύκολη είναι η αποπληρωμή του χρέους και τόσο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο έχουμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας.»
Παράλληλα, κατήγγειλε τα fake news της κυβέρνησης ότι ο ίδιος θα έρθει «σαν οδοστρωτήρας» στα κοινωνικά δικαιώματα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έρθει σαν οδοστρωτήρας, αλλά στα εμπόδια που βάζει η γραφειοκρατία στους επιχειρηματίες.
«Ο κόσμος της εργασίας θα είναι ωφελημένος από την πολιτική μας. Τα υπόλοιπα είναι fake news του ΣΥΡΙΖΑ. Σκόπιμα δεν αναφέρονται στην επιμονή την οποία δίνω οι εργαζόμενοι να είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία μιας επιχείρησης. Ότι θέλω να δώσω κίνητρα στις επιχειρήσεις να δίνουν μεγαλύτερα μπόνους στους εργαζόμενους. Να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους. Αυτά γιατί δεν αναφέρονται; Διότι χαλάνε τη σούπα. Χαλάνε την εικόνα που θέλουν να χτίσουν, μιας Νέας Δημοκρατίας η οποία τάχα δεν ενδιαφέρεται για τον κόσμο της εργασίας. Εμείς κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμαστε οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι και καλά αμειβόμενοι. Και καλός επιχειρηματίας είναι αυτός που πληρώνει καλά τους εργαζόμενους.
Αυτή είναι η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Και είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας. Εγώ θα πάω στις επιχειρήσεις και θα τους πω ότι θα σας μειώσω τους φόρους, αλλά θα απαιτήσω να προσέξουν τους εργαζόμενούς τους, θα απαιτήσω να φέρουν πίσω και τις καταθέσεις τους» υπογράμμισε.
Σε άλλη ερώτηση για το τι θα γίνει στο Δημόσιο, επανέλαβε ότι και εδώ υπάρχουν fake news: «Δεν θα γίνει καμία απόλυση. Το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη, αλλά με αξιολόγηση-επιβράβευση των καλύτερων».
Στο θέμα των προσλήψεων και της περίφημης αναλογίας 1:1 ή 1:5 (αποχωρήσεις-προσλήψεις), ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι προσλήψεις θα γίνουν εκεί που υπάρχει ανάγκη.
«'Κυριάκο, φτιάξε Κράτος' μου είπε κάποιος πρόσφατα. Το θέμα του Δημοσίου δεν είναι μόνο οι προσλήψεις» εξήγησε, για να συνεχίσει:
«Eάν η οικονομία αναπτυχθεί με τους ρυθμούς που επιδιώκουμε, μπορούμε να προσπεράσουμε το 1:5 στο Δημόσιο. Θα ήταν ενδιαφέρον να ερωτηθεί ο κύριος Τσίπρας, γιατί μόνο ένα μικρό ποσοστό των τωρινών προσλήψεων αφορά πτυχιούχους; Γιατί τέσσερα χρόνια που κυβερνά ο κύριος Τσίπρας δεν έγιναν προσλήψεις στην Παιδεία και την Υγεια;»
Στο θέμα της ασφάλειας, επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ να καταργήσει άμεσα το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ χαρακτήρισε προσωπικό στοίχημα την αναγέννηση του Κέντρου της Αθήνας, σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε για τα δύο κόμματα που υπάρχουν δεξιότερα της ΝΔ, την Χρυσή Αυγή και την Ελληνική Λύση, λέγοντας ξεκάθαρα ότι θα ήταν καλό να συρρικνωθούν περαιτέρω και να μείνουν εκτός Βουλής. Κάλεσε τους πολίτες που τα ψήφισαν να αναρωτηθούν τι θα πει υγιής πατριωτισμός και αν πράγματι είναι χρήσιμη η ψήφος σε αυτά τα δύο κόμματα.
«Γεννήθηκαν όταν η κοινωνία ήταν οργισμένη. Σήμερα η κοινωνία δεν είναι οργισμένη, είναι πικραμένη, αλλά όχι οργισμένη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα των συναινέσεων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα τις επιδιώξει εκεί που οι πολιτικές του κόμματός του είναι πέρα και πάνω από κόμματα. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του νομοσχεδίου που θέλει να φέρει -εφόσον κερδίσει τις εκλογές- για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
«Χρειάζεται 200 ψήφους. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αντιπολίτευση δεν θα το στηρίξει» σημείωσε.
Για τα εθνικά θέματα και τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν φοβάται ότι μπορεί να προκληθεί επεισόδιο στο Αιγαίο.
«Έχω πλήρη αίσθηση των προκλήσεων. Έχω διάθεση να οικοδομήσω σχέση εμπιστοσύνης με την Τουρκία, εφόσον με τιμήσει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός» είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρχει ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με την Αγκυρα.
Σε ερώτηση για το αν θα γίνει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό θα γίνει μόνον αφού μια τέτοια συνάντηση προετοιμαστεί σωστά.
Για το θέμα των Σκοπίων επανέλαβε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών άφησε τραύματα στην ελληνική κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για την κατοχύρωση των μακεδονικών προϊόντων. «Πρέπει να αναδείξουμε την Μακεδονία μας και θα μιλήσω για το σχέδιό μας σήμερα στη Θεσσαλονίκη».
Για την Αλβανία, έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα, ότι αν θέλει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.
Για τα περί οικογενειοκρατίας που έθεσε και πάλι ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Alpha, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Εγώ συνομιλώ με τον ελληνικό λαό. Αυτά τα ακούγαμε και πριν. Και είδαμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών. Και όταν βλέπεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αναρωτιέσαι αν έχεις κάνει κάτι λάθος. Αλλά δεν ξέχασαν τίποτα, δεν έμαθαν τίποτα.»
Τέλος, για το πού θα είναι υποψήφιος, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα είναι στην Αχαΐα, στον Β' Τομέα της Αθήνας και στην Β' Πειραιά. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη λίστα Επικρατείας, ούτε και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την αυριανή κυβέρνηση, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές.
Αποκάλυψε πάντως ότι στο επόμενο σχήμα δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί. «Θα δημιουργηθεί Υπηρεσία Διαφάνειας και θα καταργηθεί η θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας, θέση που ξέρετε ποιος κατέχει σήμερα...»
«Επέλεξα να ξαναγυρίσω και πάλι την Ελλάδα για να μιλήσω με τους πολίτες, μακριά από ανοικτές συγκεντρώσεις» τόνισε στην αρχή της συνέντευξής του.
Ο ίδιος σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό έρχεται σε επαφή και με κόσμο που δεν ψήφισε Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, ενώ βλέπει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Για το θέμα της Novartis και τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αποκαλύπτεται πλέον η σκευωρία της κυβέρνησης στο θέμα, ενώ σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο ο αντεισαγγελέας «φωτογράφισε» τον «Ρασπούτιν» που υπάρχει στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε:
«Και ο κ. Τσίπρας το ξέρει. Υπουργός του είναι, δεν είναι κάποιος άγνωστος. Δύο υπουργοί υπάρχουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μην κοροϊδευόμαστε τώρα. Δεν υπάρχει τρίτος. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.»
Σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση για να λάβει αποφάσεις. Σε ερώτηση για το τι πρέπει να πράξει ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο.
«Είναι εγγυητής της συνταγματικής τάξης και έγκριτος συνταγματολόγος ο ίδιος. Γνωρίζει τι πρέπει να πράξει μεταξύ 1-7 Ιουλίου» κατέληξε.
O κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το θέμα της οικονομίας και το πώς θα διαπραγματευθεί τις θέσεις του στις Βρυξέλλες. Υπογράμμισε ότι η αξιοπιστία είναι το «κλειδί» της όποιας διαπραγμάτευσης του αφηγήματος της ΝΔ με τους δανειστές, ενώ σύμμαχός του σε αυτή την προσπάθεια είναι και ο τρόπος που έχουν αντιδράσει οι αγορές στην προοπτική πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα: «Ο προϋπολογισμός του 2020 που είναι ο πρώτος που θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα συμπεριλαμβάνει τις μειώσεις φόρων για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Ξεκινώντας με το φόρο στις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από εμένα, είναι αδιαπραγμάτευτες. Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο και πιστεύω ότι θα πείσουμε τις Βρυξέλλες ότι μια αναπτυξιακή πολιτική μπορεί να μας επιτρέψει να έχουμε χαμηλότερα πλεονάσματα.
Γιατί το λέω αυτό; Γιατί αυτό θα είναι και προς όφελος των δανειστών. Χαμηλότερα πλεονάσματα σημαίνει μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη δυνατότητα αποπληρωμής χρέους. Αυτό ενδιαφέρει τους ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και αυτό μπορούμε να κάνουμε πράξη με αυτή την πολιτική. Και να σας πω και κάτι ακόμα: Υπάρχει μεγάλη αξιοπιστία σήμερα της Νέας Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, ως μια πολιτική δύναμη η οποία τιθάσευσε το λαϊκισμό, περιχαράκωσε την άκρα δεξιά και απέδειξε ότι με πολιτική μετριοπάθεια και με συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα μπορεί να κάνει μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση και να νικήσει το λαϊκισμό.
Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα την επόμενη μέρα να πάω και να διαπραγματευτώ στις Βρυξέλλες από μια διαφορετική θέση από αυτή που βρέθηκαν προηγούμενοι Έλληνες πρωθυπουργοί. Και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι και στην Ευρώπη υπάρχει η θετική ανταπόκριση για αυτό το οποίο λέμε.
Εξάλλου και οι ίδιες αγορές φαίνεται -είμαι πάντα επιφυλακτικός ξέρετε όταν μιλάω για το χρηματιστήριο και τις αγορές επειδή αυτά τα πράγματα μπορεί να έχουν πολλές διακυμάνσεις- ότι σήμερα υπάρχει μια ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτή την οικονομική πολιτική. Το κόστος δανεισμού της χώρας μειώθηκε πολύ απότομα μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Οι αγορές προεξοφλούν μια πολιτική αλλαγή και θέλουν μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστική η οποία θα τονώσει την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις απασχόλησης. Άρα, αυτό βοηθάει το συνολικό μας αφήγημα, διότι όσο χαμηλότερο είναι το κόστος δανεισμού τόσο πιο εύκολη είναι η αποπληρωμή του χρέους και τόσο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο έχουμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας.»
Παράλληλα, κατήγγειλε τα fake news της κυβέρνησης ότι ο ίδιος θα έρθει «σαν οδοστρωτήρας» στα κοινωνικά δικαιώματα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έρθει σαν οδοστρωτήρας, αλλά στα εμπόδια που βάζει η γραφειοκρατία στους επιχειρηματίες.
«Ο κόσμος της εργασίας θα είναι ωφελημένος από την πολιτική μας. Τα υπόλοιπα είναι fake news του ΣΥΡΙΖΑ. Σκόπιμα δεν αναφέρονται στην επιμονή την οποία δίνω οι εργαζόμενοι να είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία μιας επιχείρησης. Ότι θέλω να δώσω κίνητρα στις επιχειρήσεις να δίνουν μεγαλύτερα μπόνους στους εργαζόμενους. Να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους. Αυτά γιατί δεν αναφέρονται; Διότι χαλάνε τη σούπα. Χαλάνε την εικόνα που θέλουν να χτίσουν, μιας Νέας Δημοκρατίας η οποία τάχα δεν ενδιαφέρεται για τον κόσμο της εργασίας. Εμείς κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμαστε οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι και καλά αμειβόμενοι. Και καλός επιχειρηματίας είναι αυτός που πληρώνει καλά τους εργαζόμενους.
Αυτή είναι η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Και είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας. Εγώ θα πάω στις επιχειρήσεις και θα τους πω ότι θα σας μειώσω τους φόρους, αλλά θα απαιτήσω να προσέξουν τους εργαζόμενούς τους, θα απαιτήσω να φέρουν πίσω και τις καταθέσεις τους» υπογράμμισε.
Σε άλλη ερώτηση για το τι θα γίνει στο Δημόσιο, επανέλαβε ότι και εδώ υπάρχουν fake news: «Δεν θα γίνει καμία απόλυση. Το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη, αλλά με αξιολόγηση-επιβράβευση των καλύτερων».
Στο θέμα των προσλήψεων και της περίφημης αναλογίας 1:1 ή 1:5 (αποχωρήσεις-προσλήψεις), ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι προσλήψεις θα γίνουν εκεί που υπάρχει ανάγκη.
«'Κυριάκο, φτιάξε Κράτος' μου είπε κάποιος πρόσφατα. Το θέμα του Δημοσίου δεν είναι μόνο οι προσλήψεις» εξήγησε, για να συνεχίσει:
«Eάν η οικονομία αναπτυχθεί με τους ρυθμούς που επιδιώκουμε, μπορούμε να προσπεράσουμε το 1:5 στο Δημόσιο. Θα ήταν ενδιαφέρον να ερωτηθεί ο κύριος Τσίπρας, γιατί μόνο ένα μικρό ποσοστό των τωρινών προσλήψεων αφορά πτυχιούχους; Γιατί τέσσερα χρόνια που κυβερνά ο κύριος Τσίπρας δεν έγιναν προσλήψεις στην Παιδεία και την Υγεια;»
Στο θέμα της ασφάλειας, επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ να καταργήσει άμεσα το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ χαρακτήρισε προσωπικό στοίχημα την αναγέννηση του Κέντρου της Αθήνας, σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε για τα δύο κόμματα που υπάρχουν δεξιότερα της ΝΔ, την Χρυσή Αυγή και την Ελληνική Λύση, λέγοντας ξεκάθαρα ότι θα ήταν καλό να συρρικνωθούν περαιτέρω και να μείνουν εκτός Βουλής. Κάλεσε τους πολίτες που τα ψήφισαν να αναρωτηθούν τι θα πει υγιής πατριωτισμός και αν πράγματι είναι χρήσιμη η ψήφος σε αυτά τα δύο κόμματα.
«Γεννήθηκαν όταν η κοινωνία ήταν οργισμένη. Σήμερα η κοινωνία δεν είναι οργισμένη, είναι πικραμένη, αλλά όχι οργισμένη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα των συναινέσεων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα τις επιδιώξει εκεί που οι πολιτικές του κόμματός του είναι πέρα και πάνω από κόμματα. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του νομοσχεδίου που θέλει να φέρει -εφόσον κερδίσει τις εκλογές- για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
«Χρειάζεται 200 ψήφους. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αντιπολίτευση δεν θα το στηρίξει» σημείωσε.
Για τα εθνικά θέματα και τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν φοβάται ότι μπορεί να προκληθεί επεισόδιο στο Αιγαίο.
«Έχω πλήρη αίσθηση των προκλήσεων. Έχω διάθεση να οικοδομήσω σχέση εμπιστοσύνης με την Τουρκία, εφόσον με τιμήσει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός» είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρχει ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με την Αγκυρα.
Σε ερώτηση για το αν θα γίνει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό θα γίνει μόνον αφού μια τέτοια συνάντηση προετοιμαστεί σωστά.
Για το θέμα των Σκοπίων επανέλαβε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών άφησε τραύματα στην ελληνική κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για την κατοχύρωση των μακεδονικών προϊόντων. «Πρέπει να αναδείξουμε την Μακεδονία μας και θα μιλήσω για το σχέδιό μας σήμερα στη Θεσσαλονίκη».
Για την Αλβανία, έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα, ότι αν θέλει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.
Για τα περί οικογενειοκρατίας που έθεσε και πάλι ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Alpha, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Εγώ συνομιλώ με τον ελληνικό λαό. Αυτά τα ακούγαμε και πριν. Και είδαμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών. Και όταν βλέπεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αναρωτιέσαι αν έχεις κάνει κάτι λάθος. Αλλά δεν ξέχασαν τίποτα, δεν έμαθαν τίποτα.»
Τέλος, για το πού θα είναι υποψήφιος, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα είναι στην Αχαΐα, στον Β' Τομέα της Αθήνας και στην Β' Πειραιά. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη λίστα Επικρατείας, ούτε και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την αυριανή κυβέρνηση, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές.
Αποκάλυψε πάντως ότι στο επόμενο σχήμα δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί. «Θα δημιουργηθεί Υπηρεσία Διαφάνειας και θα καταργηθεί η θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας, θέση που ξέρετε ποιος κατέχει σήμερα...»