Mπορεί η προεκλογική περίοδος να έχει ακόμη δρόμο, ωστόσο τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα και στο επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Ευρώπη συγκλίνουν στο ότι οι «έξω» θεωρούν βέβαιη την άνετη εκλογική επικράτηση της Ν.Δ.

Οπως αναφέρουν στα «Π» πηγές από τις ευρωπαϊκές κεντρικές πρωτεύουσες, στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων «βλέπουν» μια «καθαρή» νίκη της Ν.Δ. και εδραίωση του εκλογικού χάρτη που διαμορφώθηκε μετά τις κάλπες της 26ης Μαΐου. Την ίδια ακριβώς εικόνα έχουν και οι πρεσβείες στην Αθήνα των μεγάλων «παικτών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θεωρούν βέβαιο τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό το κλίμα αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο και πολύ περισσότερο στις αγορές κρατικών τίτλων, όπου υπό άλλες συνθήκες το μπρα-ντε-φερ των Ιταλών με τις Βρυξέλλες θα είχε προκαλέσει έντονες αναταράξεις στα ελληνικά ομόλογα.

Πλέον, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, καθώς το ράλι των ελληνικών «χαρτιών» έχει οδηγήσει σε αποδόσεις ιστορικά χαμηλές. Είναι ενδεικτικό ότι, σε σύγκριση με τις παραμονές των ευρωεκλογών, η τιμή του 10ετούς έχει υποχωρήσει κατά 53 μονάδες βάσης, ενώ το 5ετές κινείται σταθερά κάτω από το 1,7%, καθώς οι αγορές, μετά την άρση της αβεβαιότητας, που προκαλούσε το ενδεχόμενο της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου, πλέον προεξοφλούν σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, άρα ταχεία ολοκλήρωση όλων των μετεκλογικών διαδικασιών, και σταθερότητα, με ακόμα χαμηλότερο πολιτικό ρίσκο.

Παράγοντες της αγοράς και πηγές κοντά στις διαδικασίες διαχείρισης του δημόσιου χρέους εκτιμούν ότι αυτή η εικόνα δεν θα αλλάξει, αρκεί να συνεχιστούν και να ενταθούν οι πολιτικές, αφενός, υλοποίησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και, αφετέρου, προώθησης των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σε ένα εξωτερικό περιβάλλον με αυξανόμενες προκλήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, τα ηχηρά καμπανάκια από τις Βρυξέλλες -και όχι μόνο- για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ότι απευθύνονται μόνο στη σημερινή κυβέρνηση. Τουναντίον.

Σαφές μήνυμα

Τα... χάδια στον Ευκλ. Τσακαλώτο από τους συναδέλφους του στέλνουν σαφές μήνυμα και στο επόμενο οικονομικό επιτελείο που θα κληθεί να διαχειριστεί την... καυτή πατάτα του επόμενου Προϋπολογισμού, μέσα σε ένα εξαιρετικά στενό χρονικό παράθυρο.

Οπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στα «Π», οι θεσμοί επιμένουν ότι το πακέτο παροχών που πέρασε η κυβέρνηση άρον-άρον λίγο πριν από τις ευρωεκλογές θα ανοίξει «τρύπα» έως και 3 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτή η γραμμή είναι κοινή μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών οργάνων και είναι ενδεικτικό ότι, παρά την επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν Ελληνες τεχνοκράτες για τα δημοσιονομικά οφέλη που μπορούν να έχουν οι 120 δόσεις, οι Ευρωπαίοι επιμένουν στις δικές τους εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι οι «δίδυμες» ρυθμίσεις οφειλών σε Ταμεία και Εφορία θα προκαλέσουν τελικά απώλεια εσόδων από 570 εκατ. ευρώ έως και 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς, αν και παρατηρείται αθρόα προσέλευση οφειλετών -με επιβραδυνόμενους ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες-, μέσα στους επόμενους μήνες οι καταβολές των δόσεων θα ατονήσουν, όπως ακριβώς συνέβη και με τη ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015. Αυτό είναι και το πρώτο στοίχημα του επόμενου οικονομικού επιτελείου, δηλαδή το πώς θα «παντρέψει» τις 120 δόσεις με τις τρέχουσες φορολογικές-ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οι οποίες ξεκινούν τον Ιούλιο χωρίς να έχει αλλάξει το παραμικρό σε σχέση με πέρυσι, ήτοι χωρίς να έχουν προβλεφθεί ελαφρύνσεις τέτοιες που να κάνουν πιο εύκολα διαχειρίσιμο τον όγκο του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Στις 8 Ιουλίου, δηλαδή ένα 24ωρο μετά την εκλογική αναμέτρηση, είναι προγραμματισμένο το τελευταίο Eurogroup του καλοκαιριού και είναι προφανές ότι η ελληνική εκπροσώπηση θα γίνει από υψηλόβαθμο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το επόμενο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 13 Σεπτεμβρίου, στο άτυπο Eurogroup του Ελσίνκι, ωστόσο θα πρέπει να αναμένονται τηλεδιασκέψεις ή και άτυπες συναντήσεις του νέου οικονομικού επιτελείου με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες στο δίμηνο αυτό. Εκείνο το χρονικό διάστημα οι θεσμοί -πιθανώς με αλλαγές προσώπων- θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την 4η αξιολόγηση, ενώ θα έχουν προηγηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου η 84η ΔΕΘ και το «ξεδίπλωμα» του οικονομικού σχεδιασμού της επόμενης χρονιάς.

Τότε θα κριθούν και θα εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των παροχών της σημερινής κυβέρνησης...

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 14/6/2019