Ενα πρόσωπο-κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του κυβερνητικού μηχανισμού που σχεδιάζει φέρεται να έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για τον «προσωπάρχη» στο Μέγαρο Μαξίμου -κατά την ορολογία του Λευκού Οίκου-, τον άνθρωπο, δηλαδή, που θα είναι επικεφαλής στην καινούργια δομή υποστήριξης και συντονισμού του κυβερνητικού έργου που θα δημιουργήσει ως πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Ν.Δ. Το πρόσωπο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο έμπειρος τεχνοκράτης Ακης Σκέρτσος, που σήμερα διατελεί γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες, είχε γνωρίσει τον κ. Σκέρτσο και είχε σχηματίσει πολύ καλή εικόνα για τις ικανότητες και τα προσόντα του, όταν ο τελευταίος ήταν διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στενή συνεργασία με τον κ. Σκέρτσο είχε το διάστημα εκείνο και ο σημερινός διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ., Στέλιος Πέτσας, που τότε ήταν διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. 

Ο Ακης Σκέρτσος είναι πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στο πολιτικό μάνατζμεντ και λόμπινγκ από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ. Είναι σήμερα, εκτός των άλλων, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒΙΒΕΠΕ, γραμματέας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ - Junior Achievement) και ταμίας του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ).

Διετέλεσε επί χρόνια συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ το 2012 θήτευσε ως διευθυντής του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου. Ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών τον Ιούνιο του 2014, μετά την αποχώρηση του κ. Στουρνάρα από την κυβέρνηση και την αντικατάστασή του από τον Γκίκα Χαρδούβελη. Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο, ο κ. Στουρνάρας είχε αναφερθεί προσωπικά στον κ. Σκέρτσο για τη συμβολή του, λέγοντας ότι «στο οργανωτικό κομμάτι απέδειξε αυτό που ο πρωθυπουργός, κ. Πικραμμένος, μου είπε 'πάρ’ τον και δεν θα χάσεις' και πραγματικά είχα τα νώτα μου καλυμμένα όλα αυτά τα χρόνια. Oταν τον έπαιρνα τηλέφωνο, και του έλεγα 'αυτό τι είναι;', ήξερε αμέσως να μου πει τι πήγε στη Βουλή».

Θετικά λόγια 

Ο κ. Σκέρτσος, από την άλλη πλευρά, έχει μιλήσει δημόσια με θετικά λόγια για τον κ. Μητσοτάκη, μετά την εμφάνιση του προέδρου της Ν.Δ. στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2017. «Από την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τολμηρές του θέσεις για το μέλλον της εργασίας και της παιδείας στη χώρα μας», είπε (με δηλώσεις του στη «Βραδυνή»). «Δεν θυμάμαι όσο καιρό παρακολουθώ τα δημόσια πράγματα αρχηγό κόμματος να έχει προφέρει από το βήμα της ΔΕΘ με τόση καθαρότητα θέσεις αυτονόητες για την υπόλοιπη Ευρώπη, που, δυστυχώς, αποτελούν ακόμη ταμπού για εμάς. Εκανε ένα σημαντικό άλμα ο κ. Μητσοτάκης στη φετινή ΔΕΘ, που δείχνει το είδος της ηγεσίας που χρειαζόμαστε συνολικά στο ελληνικό πολιτικό σύστημα». Πολλές φορές, εξάλλου, ο κ. Σκέρτσος έχει μιλήσει για την προτεραιότητα που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση στην προσέλκυση επενδύσεων και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, τους κεντρικούς στόχους, δηλαδή, που έχει θέσει εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διακυβέρνησή του.

Εφόσον η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές και ο κ. Μητσοτάκης προκρίνει την επιλογή του κ. Σκέρτσου, τότε ο 42χρονος τεχνοκράτης θα έχει κομβικό ρόλο στο «κυβερνείο», ένα καλά στελεχωμένο και οργανωμένο κέντρο διακυβέρνησης, που θα ενοποιεί σε μια συντονιστική κεντρική δομή όλες τις υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, με στόχο να επιταχύνει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Για τη νέα αυτή υπερδομή θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία από τον τρόπο οργάνωσης της καγκελαρίας (Bundeskanzleramt), που συντονίζει τη δράση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και από την αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία (Cabinet Office), που υποστηρίζει τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών και στην εποπτεία του κυβερνητικού έργου. Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει να μελετηθούν προσεκτικά οι καλές διεθνείς πρακτικές, ώστε η καινούργια υπηρεσία που θα δημιουργηθεί να είναι λειτουργική και αποτελεσματική από την πρώτη κιόλας ημέρα της διακυβέρνησης.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 14/6/2019