Στον «αέρα» βρίσκεται ακόμα το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν έφερε νέα αφορμή αντιπαράθεσης, καθώς ανέτρεψε τον σχεδιασμό για το ντιμπέιτ.

Αρχικά, η τηλεμαχία ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, ο σχεδιασμός ανατράπηκε με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιουνίου για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν στην οποία θα συμμετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής του ντιμπέιτ, στο τραπέζι έχουν «πέσει» προτάσεις για 27 Ιουνίου ή 28 Ιουνίου, δίχως, ωστόσο, τα κομματικά επιτελεία να έχουν καταλήξει κάπου.

Η ΝΔ επιβεβαιώνει ότι το ντιμπέιτ «είναι στον αέρα»

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής οι συνομιλίες για εναλλακτική ημερομηνία είναι άκαρπες, καθώς αν και στην αρχή, η Πειραιώς συναίνεσε στην αλλαγή της ημέρας για τις 27 Ιουνίου, τα άλλα κόμματα δεν συμφώνησαν. «Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου. Ο κ. Ηλιόπουλος αργά το απόγευμα ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ», σημειώνει η ΝΔ.

Η Πειραιώς άσκησε κριτική στα όσα καταλόγισε ο κ. Τσίπρας στους πολιτικούς του αντιπάλους σχετικά με το ντιμπέιτ. «Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΚΙΝΑΛ: Δεν θα επιτρέψουμε να στηθεί με τεχνάσματα το ντιμπέιτ

«Ούτε στο γαϊτανάκι χρέωσης ευθυνών για το ενδεχόμενο ματαίωσης τελικά του debate συμμετέχουμε, ούτε θα παίξουμε άλλο την κολοκυθιά των ημερομηνιών», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, σε άτυπη ενημέρωσή του για τις διαβουλεύσεις των κομμάτων σχετικά με την τηλεμαχία.

Μάλιστα, το ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι «δεν θα επιτρέψουμε μέσα από τεχνάσματα να στηθεί από την πίσω πόρτα το πολυπόθητο debate των 2 "μονομάχων", με το πρόσχημα ότι καμιά τελικά από τις ημερομηνίες που προτείναμε δεν τους βολεύει».

Όπως υποστηρίζεται «την Παρασκευή ενημερωθήκαμε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο (;) κώλυμα του πρωθυπουργού να παραστεί στο debate την Δευτέρα 1 Ιουλίου όπως ομόφωνα είχαμε αποφασίσει στην Διακομματική την προηγούμενη Τρίτη και επιβεβαιώσαμε και κατά την συνάντηση μας την Πέμπτη το απόγευμα. Με αυτό το δεδομένο ενημερώσαμε για την διαθεσιμότητα μας να συμβάλουμε δίνοντας άμεσα 3 ακόμα εναλλακτικές ημερομηνίες. Παρότι μάλιστα αυτό μας υποχρέωνε να τροποποιήσουμε το ήδη διαμορφωμένο πρόγραμμα της Φ. Γεννηματά, κάνοντας όμως ταυτόχρονα γνωστές ποιες είναι οι εντελώς ανελαστικές σχετικές δεσμεύσεις του. Ζητήσαμε επίσης να υπάρξει συνεννόηση και τελική απόφαση άμεσα γιατί ο σχεδιασμός του τελευταίου 10ημέρου της προεκλογικής περιόδου δεν μπορεί να είναι στον αέρα».