Προοπτικές αυτοδυναμίας διαμορφώνει η Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται από όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυμαίνεται σε διψήφια ποσοστά, που επιβεβαιώνουν την αλλαγή του πολιτικού κλίματος που σηματοδότησαν οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Το ισχυρό μάλιστα προβάδισμα της ΝΔ επιβεβαιώνει η νέα δημοσκόπηση Metron Analysis που δημοσιεύθηκε για «Το Βήμα της Κυριακής».

Στην εκτίμηση ψήφου, με αναγωγή στα έγκυρα, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 38,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 29,5%
ΚΙΝΑΛ: 8%
ΚΚΕ: 5,2%
Χρυσή Αυγή: 3,5%
Ελληνική Λύση: 2,8%
Ενωση Κεντρώων: 2,5%
ΜέΡΑ25: 2,5%
Οικολόγοι Πράσινοι: 1,7%
Δημιουργία Ξανά!: 1,5%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,1%
Πλεύση Ελευθερίας: 1%
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με ποσοστό 45% έναντι 34% του κ. Τσίπρα και προηγείται στην ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» κατά 5 μονάδες (28% έναντι 23% του κύριου πολιτικού  αντιπάλου του).

Νέο ισχυρό προβάδισμα για την ΝΔ αποτυπώνει πανελλαδική δημοσκόπηση της INTERVIEW.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στη Βεργίνα Τηλεόραση η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 11,8% ενώ όπως προκύπτει από την κεντρική τιμή στην εκτίμηση αποτελέσματος η ΝΔ θα έχει σίγουρη αυτοδυναμία.

Στο 9,2% διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του OPEN.

Στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Open TV «Open Mind» με την Ελλη Στάη, η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι 8,5%, (29,8% και 21,3% αντίστοιχα) ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 6%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,4%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, το ΜέΡΑ 25 με 3,2%.

Εκτός Βουλής μένουν η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας και η Ένωση Κεντρώων. Στο 13,9% φτάνει το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Η διαφορά στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων διαμορφώνεται στις 9,2 μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 32,4% και τον ΣΥΡΙΖΑ 23,2%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 4,8%, η Χρυσή Αυγή με 3,8%, το ΜεΡΑ25 με 3,5% και η Ελληνική Λύση με 3%. Στο 15% παραμένει και σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 34% έναντι 26% για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ένα ποσοστό 36% απαντά κανένας από τους δύο και ένα ποσοστό 4% επιλέγει να μην πάρει θέση.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 13 μέχρι τις 19 Ιουνίου σε δείγμα 1.000 ατόμων και ηλικίας από 17 και πάνω σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Όσον αφορά τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ κινείται στο 35%, έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5,5%, και η Χρυσή Αυγή με 4,5%. Εντός του ορίου του 3% κινούνται τόσο το Μέρα25 (3,5%), όσο και η Ελληνική Λύση (3%). Από 1,5% συγκεντρώνουν Ένωση Κεντρώων και Πλεύση Ελευθερίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ΝΔ εμφανίζεται αυτοδύναμη και στα δύο σενάρια, όσον αφορά το πόσα κόμματα θα εισέλθουν τελικά στο κοινοβούλιο.

Με εξακομματική Βουλή εκτιμάται ότι θα 156 έδρες και με επτακομματική 152.

Διευρυμένη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είχε δείξει και η δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος
Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 13,3 μονάδες διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μεγαλύτερες ανατροπές όμως, καταγράφονται στα μικρότερα κόμματα με το Κίνημα Αλλαγής να είναι αισθητά κάτω από την επίδοσή του στις 26 Μαΐου μετά και τις ανατροπές που έγιναν με την αποπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου και την αντικατάστασή του από τον Γιώργο Καμίνη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Παράλληλα, όπως φαίνεται στο γκάλοπ, πτωτική είναι η τάση για την Ελληνική Λύση και τη Χρυσή Αυγή. Αναφορικά με το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, δείχνει ότι μπορεί να περάσει το «κατώφλι» του 3% και να εισέλθει στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,3, το ΚΙΝΑΛ 5,1%, το ΚΚΕ 3,8%, η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου 3,2%, το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη 3%, ενώ η Χρυσή Αυγή καταποντίζεται στο 1,8%.

Σύμφωνα με την έρευνα, εάν δεν προσμετρηθούν τα λευκά, τα άκυρα και όσοι δηλώνουν αποχή, η ΝΔ ανεβαίνει στο 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%, το ΚΙΝΑΛ στο 5,4%, το ΚΚΕ στο 4%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,4%, ο κ. Βαρουφάκης στο 3,2% και η Χρυσή Αυγή στο 1,9%.

Με βάση την εκτίμηση ψήφου που κάνει στη συνέχεια η εταιρία, «μοιράζοντας» τους αναποφάσιστους οι οποίοι ανέρχονται σε ποσοστό κοντά στο 12% -με βάση την εκλογική τους συμπεριφορά στις ευρωεκλογές- η ΝΔ φτάνει στο 39,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, το ΚΙΝΑΛ στο 6,4%, το ΚΚΕ στο 4,6%, ο κ. Βαρουφάκης στο 4,1%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,6%, ενώ η Χρυσή Αυγή στο 3,3%.

Από τα άλλα κόμματα το μόνο που δείχνει κάπως ικανό να προσεγγίσει το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που καταγράφεται στο 2,3%.