Tεράστια ένταση στον πολιτικό και δικαστικό κόσμο της χώρας και πλήρη αμηχανία στην κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό γραφείο προκάλεσε η δήλωση-αποκάλυψη του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην προηγούμενη έντυπη έκδοση των «Π» για το ποιος είναι ο επονομαζόμενος «Ρασπούτιν», το πρόσωπο δηλαδή που, σύμφωνα με πολλούς γνωρίζοντες τα περί της υπόθεσης Novartis, φέρεται ότι οργάνωσε την «εμπλοκή» πολιτικών προσώπων στο επιχειρηματικό και ιατρικό σκάνδαλο με τις διεθνείς διαστάσεις.

«Ο λεγόμενος “Ρασπούτιν” είναι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος», ήταν η δήλωση-βόμβα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ., ο οποίος συμπλήρωσε σχετικά: «Εγώ τον μήνυσα εξαρχής, τον κατονόμασα. Εξάλλου, πρώτη τον είχε περιγράψει η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Ράικου, η οποία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Ο κ. Αγγελής είναι ο δεύτερος δικαστικός λειτουργός που παραιτούμενος κατονομάζει και αυτός τον “Ρασπούτιν”. Δεν τον ξέρει ο κ. Τσίπρας: Αστειεύεστε; Στο Yπουργικό του Συμβούλιο είναι! Ο κ. Τσίπρας με τον κ. Παπαγγελόπουλο συζητούσαν και συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Μαζί τα σχεδίασαν, μαζί τα εκτέλεσαν. Ας μην κρύβονται, λοιπόν!», κατέληγε στις αποκαλύψεις του ο κ. Σαμαράς στα «Π».

Αντίδραση

Εύλογα, αμέσως μετά τη δήλωση αυτή, το ενδιαφέρον όχι μόνον των δημοσιογράφων, αλλά και της κοινής γνώμης, επικεντρώθηκε στο ποια θα ήταν η αντίδραση του κ. Τσίπρα σχετικά και με ποιον τρόπο θα επιχειρούσε να καλύψει τον αναπληρωτή υπουργό του στον τομέα της Δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN.gr. Η στάση του ήταν να κρατήσει αποστάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο, προσπαθώντας να υπερασπιστεί μόνον τον εαυτό του: «Νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος σε αυτήν τη δήλωση του κ. Σαμαρά», ήταν η ακριβής δήλωσή του.

Αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου, δεν έδωσε και, όπως πληροφορίες αναφέρουν ούτε πιέστηκε από το Μαξίμου να δώσει κάποια κάλυψη, στον αναπληρωτή του, κ. Παπαγγελόπουλο, περιοριζόμενος από κομματική προεκλογική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη να προβεί μόνον σε θεσμικού χαρακτήρα σχόλιο σχετικά, χωρίς καμία αναφορά σε πρόσωπα. «Αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες δεν τιμά τη Δικαιοσύνη. Η ίδια οφείλει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να σταματήσει η αντιδικία που υπάρχει μεταξύ δικαστικών λειτουργών σε σχέση με δικονομικές ενέργειες που έχουν γίνει», δήλωσε ο κ. Καλογήρου. «Η Δικαιοσύνη έχει τον τρόπο και τα μέσα να θεραπεύσει, να αποκαταστήσει και να λήξει αυτή τη συζήτηση, γιατί πληγώνει τη Δικαιοσύνη στα μάτια των ίδιων των πολιτών», πρόσθεσε.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι τι σχολίασε, πάντως, σχετικά με την αποκάλυψη Σαμαρά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής. Αυτός που στις 5 Φεβρουαρίου 2018, μόλις μία ημέρα μετά το ογκωδέστατο συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» στην Αθήνα, συμμετείχε στην τάχα δραματική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και δήλωνε για την υπόθεση Novartis στις κάμερες και τους δημοσιογράφους: «Πριν από έναν χρόνο είχα αναφέρει ότι το σκάνδαλο Novartis τόσο από οικονομικής όσο και από ηθικής πλευράς θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το σκάνδαλο της Siemens». Ταυτόχρονα ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος δίπλα του δήλωνε στους δημοσιογράφους, προεξοφλώντας πριν από τη Δικαιοσύνη, ότι η υπόθεση Novartis θα αποδειχθεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», προτρέποντας όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μη μιλούν, γιατί εκτίθενται.

Μεθοδεύσεις

Τις προηγούμενες, όμως, ημέρες και σχετικά με την αποκάλυψη Σαμαρά, ο κ. Κοντονής δήλωνε σε τοπικό ραδιόφωνο από τη Ζάκυνθο: «Εγώ δεν ξέρω ποιος είναι ο “Ρασπούτιν”, αλλά καλά έκανε ο κ. Σαμαράς και είπε ποιος είναι ο “Ρασπούτιν”, κατονόμασε δημόσια τον κ. Παπαγγελόπουλο, και αναλαμβάνει τις ευθύνες του δημόσιου λόγου του. Τουλάχιστον δεν μίλησε με ψευδώνυμα».

Σε κλοιό πλήρους απομόνωσης, πλέον, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, απ’ όπου προέρχεται, μετά και την ομιλία-παρέμβαση του κ. Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, πρώην εισαγγελέας και πρώην διοικητής της ΕΥΠ δήλωσε, επιχειρώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ότι «“Ρασπούτιν” στον χώρο της Δικαιοσύνης δεν υπάρχει σήμερα», αλλά «υπάρχει μόνο προσπάθεια κάποιων να αποπροσανατολίσουν τον λαό και να συγκαλύψουν τις δικές τους μεγάλες ευθύνες».

Πάντως, η θέση και η τύχη του κ. Παπαγγελόπουλου παραμένουν απολύτως δυσχερείς, πέραν των δηλώσεων Σαμαρά, καθώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος έχει καταγγείλει μεθοδεύσεις στην υπόθεση της Novartis, αποδίδοντας κεντρικό ρόλο στον «Ρασπούτιν», έχει ζητήσει να εξεταστεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, «για να λάμψει η αλήθεια», όπως χαρακτηριστικά έχει πει, διευκρινίζοντας πως δεν έχει σκοπό να αποφύγει την ένορκη κατάθεσή του στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας, με αφορμή τις καταγγελίες του περί «Ρασπούτιν».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 29/6/2019