«Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και αυτοδύναµη κυβέρνηση της Ν.∆., για να αναλάβει ευθύς αµέσως µετά τις εκλογές την ευθύνη της δύσκολης προσπάθειας για την ανάταξη της χώρας», δηλώνει µιλώντας στο «Κάλπη 19» ο τοµεάρχης ∆ικαιοσύνης και υποψήφιος βουλευτής Καβάλας της Ν.∆., Νίκος Παναγιωτόπουλος. «∆εν υπάρχει κανένας χώρος ή χρόνος για νέους πειραµατισµούς και νέες αβεβαιότητες», προσθέτει. Ο ίδιος τονίζει ότι «ο χώρος της ∆ικαιοσύνης έχει τραυµατισθεί από τέσσερα χρόνια διαχείρισης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απροκάλυπτα προσπάθησε να την ελέγξει και να την εργαλειοποιήσει». Ο ίδιος προαναγγέλλει «εξεταστικές επιτροπές, που θα ρίξουν φως σε µια σειρά από σκοτεινές υποθέσεις µεγάλου δηµοσίου ενδιαφέροντος της τετραετούς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Αν στις 8 Ιουλίου η Ν.∆. εκλεγεί κυβέρνηση, θα αναλάβει µε την Τουρκία να είναι πιο απειλητική από ποτέ και έχοντας δεσµευθεί για άσκηση βέτο απέναντι στα Σκόπια. Πώς σκοπεύετε να χειριστείτε τα δύο µείζονα θέµατα εξωτερικής πολιτικής;

Η Ν.∆. είναι η παράταξη που ανέκαθεν λειτουργούσε µε αποκλειστικό γνώµονα το εθνικό συµφέρον, µε όρους πατριωτικής ευθύνης, αλλά και επίγνωση των περίπλοκων διεθνών συσχετισµών. Πιστεύουµε στις σχέσεις καλής γειτονίας και τους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας µε τις γειτονικές µας χώρες, δεν είµαστε όµως και διατεθειµένοι να ανεχόµαστε χωρίς αντίδραση απειλητικές ή εκβιαστικές συµπεριφορές εναντίον της χώρας, όπως βέβαια και συµπεριφορές που θίγουν µε οποιονδήποτε τρόπο κυριαρχικά µας δικαιώµατα. Σε αυτή την ξεκάθαρη βάση θα διαχειρισθούµε και τις σχέσεις µας µε την Τουρκία και τα Σκόπια ως αυριανή κυβέρνηση.

Ο στόχος της αυτοδυναµίας κατά πόσο θεωρείτε ότι είναι εφικτός;

Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και αυτοδύναµη κυβέρνηση της Ν.∆. για να αναλάβει ευθύς αµέσως µετά τις εκλογές την ευθύνη της δύσκολης προσπάθειας για την ανάταξη της χώρας. ∆εν υπάρχει κανένας χώρος ή χρόνος για νέους πειραµατισµούς και νέες αβεβαιότητες. Εκτιµώ ότι το εκλογικό σώµα το έχει αντιληφθεί αυτό και συνεπώς θα εµπιστευθεί την παράταξη δίνοντας την αυτοδυναµία στη Ν.∆. Ο στόχος λοιπόν είναι απολύτως εφικτός, αλλά βέβαια χρειάζεται µεγάλη προσπάθεια, εγρήγορση και ένταση από µέρους µας µέχρι την ηµέρα των εκλογών για να αναπτύξουµε σε όλο το µήκος και πλάτος της επικράτειας τα πολιτικά µας επιχειρήµατα και ιδίως τις θετικές µας προτάσεις για το µέλλον της χώρας, χωρίς πια ΣΥΡΙΖΑ.

Ως τοµεάρχης ∆ικαιοσύνης, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στον συγκεκριµένο τοµέα µετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο χώρος της ∆ικαιοσύνης έχει τραυµατισθεί από τέσσερα χρόνια διαχείρισης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απροκάλυπτα προσπάθησε να τον ελέγξει και να τον εργαλειοποιήσει, προκειµένου να στοχοποιήσει και τελικά να εξοντώσει πολιτικούς αντιπάλους. Προφανώς λοιπόν άµεση προτεραιότητα της επόµενης κυβέρνησης θα είναι η αποκατάσταση του τραυµατισµένου θεσµικού κύρους της ∆ικαιοσύνης, ώστε αυτή να κατοχυρωθεί εκ νέου ως λειτουργικά ανεξάρτητη, στη βάση της συνταγµατικά κατοχυρωµένης αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Θα πρέπει όµως παράλληλα να τρέξουν οι απαραίτητες µεταρρυθµίσεις που θα βελτιώσουν τους ρυθµούς και εποµένως την ποιότητα απονοµής της σε κάθε βαθµίδα δικαστικής προστασίας. Κοµβικής σηµασίας και άµεσης προτεραιότητας µεταρρύθµιση προς αυτόν τον σκοπό θα είναι, για παράδειγµα και µεταξύ άλλων, η πλήρης εφαρµογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης σε όλο το µήκος και πλάτος του συστήµατος.

Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει προαναγγείλει µια σειρά από εξεταστικές επιτροπές. Ποιες είναι αυτές που σκοπεύετε να προχωρήσετε;

Οι εξεταστικές επιτροπές που θα ρίξουν φως σε µια σειρά από σκοτεινές υποθέσεις µεγάλου δηµοσίου ενδιαφέροντος της τετραετούς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για να µην ξεχνιόµαστε) θα προσδιοριστούν την επόµενη ηµέρα των εκλογών. Ο ελληνικός λαός έχει κάθε δικαίωµα να µάθει, λόγου χάρη, τι ακριβώς είχε συµβεί κατά το καταστροφικό πρώτο εξάµηνο του 2015, όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής από τζογαδόρικες συµπεριφορές αυταπατώµενων κυβερνώντων. Το µόνο βέβαιο αυτή την ώρα είναι ότι αυτές οι εξεταστικές επιτροπές δεν θα αποφασιστούν µε όρους πολιτικού ρεβανσισµού και αντεκδίκησης, αλλά εξεύρεσης της «αλήθειας που απελευθερώνει».

Μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας που ψήφισε η απερχόµενη κυβέρνηση, σκοπεύετε να κάνετε αλλαγές ή παρεµβάσεις;

Ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής ∆ικονοµίας αποτελούν τα δύο θεµελιώδη νοµικά κείµενα που ρυθµίζουν το σύστηµα απονοµής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα. Είναι τουλάχιστον αδόκιµο για µια νέα κυβέρνηση να επιχειρήσει να ακυρώσει εξ ολοκλήρου τους ψηφισθέντες Κώδικες έναν-δύο µήνες µετά την ψήφισή τους από την απερχόµενη κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο τρόπος και η χρονική συγκυρία κατά την οποία ψηφίσθηκαν ασφαλώς και δεν ήταν οι ενδεδειγµένοι. Ωστόσο, θεωρούµε ότι υπάρχουν κάποιες διατάξεις που κακώς άλλαξαν όπως άλλαξαν και συνεπώς σχεδιάζουµε να κάνουµε κάποιες ειδικές παρεµβάσεις προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης συγκεκριµένων διατάξεων, όπως για παράδειγµα αυτής που αναφέρεται στη διεύθυνση εγκληµατικής οργάνωσης ή αυτής που ρυθµίζει την κατοχή και χρήση εκρηκτικών. Αυτές σε κάθε περίπτωση θα γίνουν µε τον σωστό τρόπο, σε συνεργασία µε την αρµόδια νοµοπαρασκευαστική επιτροπή -της οποίας το συνολικό έργο σεβόµαστεκαι πάντα µε γνώµονα την κοινωνική απαξία της πράξης που περιγράφεται στη συγκεκριµένη διάταξη και τιµωρείται από το ποινικό µας σύστηµα όχι µε βάση κάποια ιδεοληψία, αλλά το δίκαιο.

Πηγή: kalpi19.gr