Ερωτήσεις από δέκα δημοσιογράφους του καναλιού ALPHA δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό. Συντονιστής της συζήτησης ο Αντώνης Σρόιντερ, ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε, βασιζόμενος το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, να επικοινωνήσει τους στόχους της επόμενης ημέρας για την χώρα αναπτύσσοντας τις προγραμματικές του θέσεις και εξηγώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ανά τομέα πολιτικής στους δημοσιογράφους: Χριστίνα Κράτση (Εξωτερικών), Κώστα Σαρικά (Άμυνας), Βαγγέλη Δουράκη (Οικονομικών), Μαρία Τσινκίδου (Εργασίας), Ελένη Λαζάρου (Παιδείας), Χάρις Μανουσάκη (Υγείας), Ρεγγίνα Σπυράτου (Δικαιοσύνης), Πέτρο Καρσιώτη (Ασφάλειας) και Χρύσανθο Κοσελόγλου (Πολιτικό).

Για τις επερχόμενες εκλογές

«Ζητώ ισχυρή εντολή για να μπορέσω να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου, μόνο ισχυρή ΝΔ θα εξασφαλίσει στη χώρα σταθερότητα και προοπτική 4ετίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πάμε άμεσα σε εκλογές με απλή αναλογική».

«Προφανώς θέλω ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη μέρα, η μόνη σίγουρη λύση σήμερα για σταθερή κυβέρνηση είναι ισχυρή εντολή στη ΝΔ» τόνισε.

Οι επόμενες μειώσεις φόρων θα γίνουν το 2020 και σε βάθος 4ετίας, σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει.

«Η ισχυρή εντολή που ζητάω είναι και εντολή διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους» εξήγησε.

«Όχι, δεν υφίσταται κανένα τέτοιο θέμα» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορηματικά για το θέμα της πιστοληπτικής γραμμής.

Για τις αλλαγές στο Δημόσιο:

Το κόστος του Δημοσίου πρέπει να σταματήσει να αυξάνεται. Διότι αυξάνεται και όχι πάντα με καλό τρόπο. Δείτε την εικόνα των δημοσίων νοσοκομείων«, είπε και διαβεβαίωσε εκ νέου: «Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί.Οι μετακλητοί θα μειωθούν. Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου. Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου τα τελευταία 4 χρόνια αυξήθηκε 2 δισ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Θα συζητήσουμε και τα θέματα υγείας. Εγώ δεν έχω δει τις 19.000 προσλήψεις για τις οποιές μιλά ο κ. Τσίπρας.

Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε σε πλαίσιο προσλήψεων μεγαλύτερο από τις αποχωρήσεις.

Θα περιορίσουμε το αποτύπωμα των γενικών γραμματέων. Θα υπάρχει καθορισμένος αριθμός μετακλητών για κάθε υπουργό και μία συστηματική προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος του κράτους εκεί που το κράτος δεν είναι απαραίτητο».

Για το επίδομα στους συνταξιούχους

Η υπερφορολόγηση ήταν προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα,είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο επίδομα προς τους συνταξιούχους είπε:

«Αυτή είναι η πρόθεσή μου και αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε εφόσον πετύχουμε τον στόχο της ανάπτυξης του 4% το επίδομα θα δίνεται στο τέλος του χρόνου. Θα πιάσουμε αυτόν τον στόχο και οι συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα».

Για τα περί επταήμερης εργασίας

«Μίλησα για επταήμερη λειτουργία, ποτέ για επταήμερη εργασία. Δεν θα συμμετέχω σε προπαγάνδα fake news του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύμβαση Παπαστράτος είναι μια τέτοια περίπτωση. Είναι καλό για εργαζόμενο και επιχείρηση και αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Αν πάτε σε αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι. Αν δεν ήταν δεν θα υπέγραφαν. Λέμε ξεκάθαρα ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο και οι ποινές θα είναι αυστηρότερες».

Για τον Ποινικό Κώδικα

«Θα κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τα φαινόμενα. Υπάρχει ο κίνδυνος καταδικασμένοι τρομοκράτες να βγουν. Θα επανέλθουμε σε διατάξεις αντίστοιχες με αυτές που είχαμε πριν. Δεν έκρινα τις δικαστίνες αλλά τη διαδικασία. Μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορει να επιλέξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Δεν θα αποκαλύψω από τώρα τις επιλογές μου. Θα το δείτε όταν έρθει η ώρα».

Για τα θέματα ασφάλειας

«Θα ενισχύσουμε την Αστυνομία. Πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά της. Να προστατεύσουμε τους ίδιους τους αστυνομικούς.Περισσότερη δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι πολιτική κατεύθυνση και προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση η ασφάλεια. Είναι προύπόθεση ελευθερίας. Η ομάδα ΔΙΑΣ πρέπει να ενισχυθεί. Και οι αστυνομικοί πρέπει να βγουν από τα Α.Τμήματα. Θα ενισχύσουμε τις περιοχές που έχουμε περισσότερες ανάγκες. Επιβράβευση των διοικητών αστυνομικών τμημάτων που πηγαίνουν σε δυσμενείς περιοχές. Και τους μάχιμους. Να επιβραβεύσουμε αυτούς που κάνουν τη δύσκολη δουλειά στο δρόμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης που με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις με τις αποφυλακίσεις ηγετικών στελεχών της «17Ν» προανήγγειλε ότι «η σωφρονιστική πολιτική θα πάει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Για την Υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε πως θα λειτουργήσουν οι μάνατζερ στα νοσοκομεία. Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται ικανούς μάνατζερ. Μίλησε με παραδείγματα για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, αναφέροντας την έλλειψη τομογράφου στο Αττικό που έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαίνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια. Γιατί να μην αγοράζει υπηρεσίες το κράτος; Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην υπερσυνταγογράφηση, λέγοντας ότι δεν αξιοποιείται το εργαλείο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Για μας είπε, το μεγάλο στοίχημα στην Υγεία είναι το πρόγραμμα πρόληψης. Θέλω να υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για μια σειρά από καρκίνους, στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που θα το κάνω με απόλυτη αυστηρότητα, ξεκινώντας από τη βουλή. Δεν υπάρχει λόγος επαναλαμβανόμενες συνταγές να μην γράφονται σε ετήσια βάση, φάρμακα να μην πηγαίνουν στο σπίτι. Το εισιτήριο των 5 ευρώ δεν θα επιστρέψει, αλλά συγκρίνετέ το με την αύξηση των εισφορών που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν έχουμε ένα καλό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας τα προβλήματα θα διαιωνίζονται. Θέλουμε ελεύθερη επιλογή του οικογενειακού γιατρού, είτε από το δημόσιο, είτε από το ιδιωτικό σύστημα υγείας.

Για την Παιδεία

Για το πανεπιστημιακό άσυλο και την αντιμετώπιση των αντιδράσεων: Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας, θα γυρίσουμε στο καθεστώς του 2011 γιατί σήμερα τα πανεπιστήμιά μας έχουν γίνει άνδρα μπαχαλάκηδων, ανομίας και διακίνησης ναρκωτικών. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι επιεικώς απαράδεκτη. Δεν μιλάμε για κατάργηση του ασύλου διακίνησης ιδεών. Παράδειγμα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο- άνδρο παρεμπορίου. Η αστυνομία θα μπορεί να συλλαμβάνει όσους καταφεύγουν στο Πανεπιστήμιο. Χώροι στο κτίριο του Πολυτεχνείου είναι υπό κατάληψη.
Για το ενδεχόμενο καταλήψεων σε αντίδραση στην κατάργηση του ασύλου: Η πλειοψηφία των φοιτητών δεν μετέχει στις καταλήψεις και θέλουν να πηγαίνουν σε ένα καλό πανεπιστήμιο. δεν θεωρώ ότι θα υπάρχει τόσο έντονη αντίδραση. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη και ώριμη να δεχθεί το αυτονόητο. Τα Πανεπιστήμια δεν είναι χώρος ανομίας και αντιπαράθεσης.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γιατί θα τηρήσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού εκτιμάτε ότι αποτελεί εθνική ήττα ήταν το ερώτημα που ετέθη στον κ.Μητσοτάκη, ενώ του ζητήθηκε και σχόλιο επί των επιστολών Καραμανλή στον Τζορτζ Μπους. «Η ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε όχι στο Βουκουρέστι, όπως και πέντε πρωθυπουργοί στη συνέχεια, ενώ οι επιστολές ήταν γνωστές στον ελληνικό Τύπο από το 2005. Και όταν υπέστη αφόρητες πιέσεις το 2008 κράτησε υπεύθυνη εθνική στάση. Ο κ.Τσίπρας δεν είπε ποτέ γιατί βιάστηκε για το θέμα, γιατί βρέθηκε απέναντι στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το 2015, είναι καταγεγραμμένο, ότι ο κ.Γιούνκερ του είχε πει ότι θα σε βοηθήσουμε αλλά θα λύσεις το θέμα των Σκοπίων. Στο θέμα των Σκοπίων ο κ.Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτια.