Περισσότερους από 700.000 εργαζομένους -μόνιμους και έκτακτους- «αφήνει» στο Δημόσιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων της απογραφής (apografi.gov.gr) είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε από νωρίς το μάτι στους δημοσίους υπαλλήλους, ποντάροντας εκλογικά στη «δεξαμενή» αυτή των ψηφοφόρων. Ενώ την περίοδο 2010-2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειωνόταν διαρκώς, λόγω των δεκάδων χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων, των πολύ περιορισμένων προσλήψεων και της μείωσης των συμβασιούχων, πλέον οι παλιές συνήθειες έχουν επιστρέψει και το Δημόσιο αυξάνεται.

Ετσι, με βάση τα επίσημα στοιχεία του μητρώου απογραφής δημοσίων υπαλλήλων, τον Ιανουάριο του 2013 ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων (μόνιμο και έκτακτο προσωπικό, στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και λοιποί μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο) είχε πέσει στους 763.828, από περισσότερους από 900.000 που ήταν στις αρχές του 2010. Τον Ιανουάριο του 2014 έπεσε ακόμα περισσότερο, στους 731.645, ενώ τον Ιανουάριο του 2015, όταν και έφυγε από την εξουσία η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, είχε πια μειωθεί στους 707.561. Υστερα, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κατάργηση και η συγχώνευση φορέων και οργανισμών παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες, η αξιολόγηση «πάγωσε» για πολύ μεγάλο διάστημα και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων (μόνιμοι και συμβασιούχοι) πήρε την ανιούσα και έφτασε τον Μάρτιο του 2019 τους 716.553.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο αριθμός των συμβασιούχων συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι και την τελευταία στιγμή. Χαρακτηριστικό είναι ότι, τώρα που δημοσιοποιήθηκαν επιτέλους και τα στοιχεία του Μαρτίου του 2019, διαπιστώνουμε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους το έκτακτο προσωπικό του Δημοσίου (χωρίς να υπολογίζονται τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) αυξήθηκε από 94.961 σε 97.615. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι μετακλητοί υπάλληλοι (σε υπουργεία, κόμματα, βουλευτές κλπ.), ο αριθμός των οποίων επίσης αυξάνεται διαρκώς επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 οι μετακλητοί στο Δημόσιο ήταν συνολικά 1.888, τον Μάρτιο του 2019 είχαν αυξηθεί κατά 842 και έφτασαν πλέον τους 2.730, με το συνολικό ετήσιο δημοσιονομικό κόστος να υπολογίζεται σε περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ (μαζί με τις υπερωρίες). Κι όλα αυτά, μάλιστα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό του πρόγραμμα τον Ιανουάριο του 2015 υποσχόταν «αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα από τις στρατιές των συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και προώθηση της στελέχωσης των γραφείων υπουργών, γενικών γραμματέων και διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δελτίο Τύπου που έβγαλε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι «συμβασιούχοι του Δημοσίου που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό» είναι 49.469, επικαλούμενο την απογραφή του Δεκεμβρίου του 2018. Την επόμενη ημέρα, τη Δευτέρα, όταν αναρτήθηκαν τα στοιχεία του Μαρτίου του 2019, αποκαλύφθηκε ότι ακόμα και σε αυτή την κατηγορία μέσα σε μόλις τρεις μήνες το προσωπικό αυξήθηκε κατά σχεδόν 2.700 κι έφτασε έτσι τους 52.160.

proslipseis

«ΒΟΛΕΜΑ»

Τι άλλο αναφέρει το δελτίο Τύπου; Ότι γίνεται παραπληροφόρηση για την αύξηση των μετακλητών, καθώς, όπως υποστηρίζει, «έως τον Νοέμβριο του 2015 στο μητρώο μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, στην εργασιακή σχέση “Μετακλητοί” καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι». Τον Δεκέμβριο του 2015, λοιπόν, οι μετακλητοί που είχαν καταγραφεί με τη νέα μέθοδο ήταν 1.901 και τον Μάρτιο του 2019 είχαν φτάσει, όπως προαναφέραμε, τους 2.730…

Την ίδια ώρα, ακόμα και μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βολεύει τα «δικά» του παιδιά. Για παράδειγμα, στις 5 Ιουνίου, με απόφαση του γενικού γραμματέα ΕΟΤ ανανεώθηκε για 6 μήνες η σύμβαση ειδικής συνεργάτιδός του από τις 14 Ιουλίου, όταν και λήγει η προηγούμενη σύμβασή της. Λεπτομέρεια πως τότε θα έχουν διενεργηθεί οι εκλογές και ίσως να υπάρχει νέα κυβέρνηση! Στην ίδια λογική κινήθηκε και η απόφαση του γ.γ. Τηλεπικοινωνιών, Βασιλείου Μαγκλάρα, ο οποίος στις 4 Ιουνίου ανανέωσε τη σύμβαση ειδικής συνεργάτιδός του για 6 μήνες από τις 5 Ιουλίου, όταν και λήγει η θητεία της. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στις 30 Μαΐου προχώρησε στην πρόσληψη ειδικής συνεργάτιδος σε μια γενική γραμματεία, ενώ στις 31 Μαΐου προχώρησε στην πρόσληψη ενός ατόμου στο πολιτικό του γραφείο. Στο γραφείο της Κατερίνας Παπακώστα αποσπάστηκε υπάλληλος, και μάλιστα εκπαιδευτικός, από τις 28 Μαΐου, ενώ ο νέος υπουργός Τουρισμού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόλαβε κιόλας να φτιάξει ένα πολιτικό γραφείο με 14 άτομα.