Να 'χαμε, Να λέγαμε
Να 'χαμε, Να λέγαμε Ανδρέας Παπαδόπουλος Κώστας Παπαχλιμίντζος
Κυβέρνηση Μητσοτάκη με έμπειρους, τεχνοκράτες και «νέους» - Το μεσημέρι η ορκωμοσία
4848176
Πολιτική

Κυβέρνηση Μητσοτάκη με έμπειρους, τεχνοκράτες και «νέους» - Το μεσημέρι η ορκωμοσία

Την πρώτη του προεκλογική δέσμευση για κυβέρνηση τήρησε ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: Έφτιαξε κυβέρνηση με μείγμα στελεχών της ΝΔ, τεχνοκρατών που ασφαλώς είναι «νέοι» στην πολιτική και εξωκοινοβουλευτικών από άλλους πολιτικούς χώρους.

Οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά του να φέρει αέρα ανανέωσης, προκειμένου τα κακώς κείμενα που βίωσε η Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μείνουν στο παρελθόν.

Οι άνθρωποι που στελεχώνουν τα υπουργεία γνωρίζουν καλά τα πόστα τα οποία έχουν αναλάβει. Δεσπόζουν τεχνοκράτες αλλά και άνθρωποι της αγοράς, με αποτέλεσμα να αποτελούν λύσεις που εγγυώνται τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης.

Τα στελέχη του νέου υπουργικού συμβουλίου ανέρχονται συνολικά στους 50. Από αυτούς, 18 είναι υπουργοί, 2 αναπληρωτές υπουργοί και 29 υφυπουργοί.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε 5 γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο. Οι δύο από αυτές είναι υπουργοί- η Νίκη Κεραμέως Παιδείας και η Λίνα Μενδώνη Πολιτισμού- ενώ τρεις ακόμη είναι υφυπουργοί.

Πρόκειται για τις: Σοφία Ζαχαράκη (υφυπουργός Παιδείας), Δόμνα Μιχαηλίδου (υφυπουργός Εργασίας) και Φωτεινή Αραμπατζή (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης).

Αξίζει να σημειωθεί πως στο υπουργικό συμβούλιο μπήκαν 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Οι τρεις από αυτούς είναι υπουργοί και οι 18 υφυπουργοί. Οι 3 εξωκοινοβουλευτικοί που επιλέχθηκαν για υπουργοί είναι οι: Κυριάκος Πιερρακάκης (Επικρατείας- Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Λίνα Μενδώνη (Πολιτισμού) και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Προστασίας του Πολίτη).

Η ορκωμοσία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία.

Τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που αναλαμβάνουν κυβερνητικό ρόλο.

Οι τρεις υπουργοί:

O Kυριάκος Πιερρακάκης που αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας - Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι απόφοιτος του Harvard, καθηγητής στο Athens Tech College και, από το 2015, διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις.

Η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις για το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει, καθώς από το 1999 έως το 2004 κατείχε τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι Δρ. Αρχαιολογίας και εργάζεται από το 1988 στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ μεγάλος αριθμός άρθρων της έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι ο τρίτος εξωκοινοβουλευτικός υπουργός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επιστρέφει σε ένα υπουργείο που γνωρίζει όσο λίγοι πολιτικοί, και που επί των ημερών του η αστυνομία σημείωσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της με κορυφαία τη σύλληψη των μελών της 17 Νοέμβρη. Θα αναλάβει να υλοποιήσει τον κεντρικό στόχο της ΝΔ να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, αλλά και την εφαρμογή της κατάργησης του ασύλου ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Οι 18 εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί

Ο Γιώργος Ζαββός που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης που αναλαμβάνει υφυπουργός οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική είναι οικονομολόγος και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2014 καθώς και αναπληρωτής Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων από το 2003 ως το 2006, ενώ από το 2014 είναι Πρόεδρος της Δράσης.

Ο Γιάννης Τσακίρης που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι ένας από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), διαθέτει πλούσια πείρα στον ιδιωτικό τομέα ενώ από το 2006 είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Ο Νίκος Παπαθανάσης που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου, είναι από το 2016 γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Στα τριάντα πέντε χρόνια εργασιακής εμπειρίας του, πολλά από τα οποία σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό λειτουργίας εταιρειών καθώς και στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Ο Κώστας Φραγκογιάννης που αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια έχει διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές επιχειρήσεις και ομίλους ενώ μέχρι σήμερα ήταν Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Chipita.

Ο Αντώνης Διαματάρης που αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, είναι ο εκδότης του “Εθνικού Κήρυκα”, μιας από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες εφημερίδες των Ελλήνων της διασποράς.

O Λευτέρης Οικονόμου που αναλαμβάνει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα αντεγκληματικής Πολιτικής και σωφρονιστικού συστήματος είναι Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την περίοδο της Αρχηγίας του (2009-2011), εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και αναβαθμίστηκε η Άμεση Δράση με την ίδρυση των ομάδων ΔΙΑΣ.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής που αναλαμβάνει υφυπουργός Άμυνας είναι πρώην αρχηγός ΓΕΣ και απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και του Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (National Defense University-NDU) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ όπου απέκτησε MBA σε «Στρατηγικές Ασφαλείας». Μεταξύ άλλων στη σταδιοδρομία του έχει διατελέσει αξιωματικός Επιχειρήσεων της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη που αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Α βάθμιας, Β βάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών.


Η Δόμνα Μιχαηλίδου που αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και τα τελευταία χρόνια Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης που αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας, έχει διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και Γενικός Γραμματέας Υγείας.

Ο Γεράσιμος Θωμάς που αναλαμβάνει υφυπουργός Ενέργειας αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Σπούδασε οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και διεθνείς σχέσεις στην Αθήνα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Ο Δημήτρης Οικονόμου που αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Ο Δημήτριος Κράνης που αναλαμβάνει υφυπουργός Δικαιοσύνης υπήρξε ανώτατος δικαστικός λειτουργός, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος που αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών και θα αναλάβει τη διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα ήταν Διευθυντής Πληροφορικής του κόμματος και επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 και των εθνικών εκλογών του Ιουλίου 2019.

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος που αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής είναι στέλεχος επιχειρήσεων, μέχρι πρόσφατα Περιφερειακός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google.

Ο Άκης Σκέρτσος που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ήταν Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι πρόσφατα.

Τέλος ο Στέλιος Πέτσας που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Από τον Απρίλιο του 2018 ανέλαβε Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Όλα τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου:

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης:
Παναγιώτης Πικραμμένος

Υπουργός Επικρατείας:
Γιώργος Γεραπετρίτης

Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ:
Άκης Σκέρτσος

Υπουργός Εξωτερικών:
Νίκος Δένδιας
Αναπληρωτής Υπουργός (Ευρωπαϊκά Θέματα):
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υφυπουργός Εξωτερικών (Απόδημος Ελληνισμός):
Αντώνης Διαματάρης
Υφυπουργός Εξωτερικών (Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια):
Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργός Άμυνας:
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός Άμυνας:
Αλκιβιάδης Στεφανής

Υπουργός Οικονομικών:
Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός Οικονομικών (Φορολογική Πολιτική και Δημόσια Περιουσία):
Απόστολος Βεσυρόπουλος
Υφυπουργός Οικονομικών (Χρηματοπιστωτικό Σύστημα):
Γιώργος Ζαβός
Υφυπουργός Οικονομικών (Δημοσιονομική Πολιτική):
Θεόδωρος Σκυλακάκης

Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος:
Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός Ενέργειας (Θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων):
Γεράσιμος Θωμάς
Υφυπουργός Ενέργειας (Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος):
Δημήτρης Οικονόμου

Υπουργός Επενδύσεων:
Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός Επενδύσεων (Βιομηχανία και Εμπόριο):
Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός Επενδύσεων (Ιδιωτικές Επενδύσεις και ΣΔΙΤ):
Γιάννης Τσακίρης
Υφυπουργός Επενδύσεων (Έρευνα και Τεχνολογία):
Χρήστος Δήμας

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης:
Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (Κοινή Αγροτική Πολιτική):
Κώστας Σκρέκας
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (Αλιευτική Πολιτική):
Φωτεινή Αραμπατζή

Υπουργός Εσωτερικών:
Τάκης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός Εσωτερικών (εκλογές - ΟΤΑ):
Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης):
Θεόδωρος Καράογλου

Υπουργός Δικαιοσύνης:
Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός Δικαιοσύνης:
Δημήτρης Κρανής

Υπουργός Εργασίας:
Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός Εργασίας (Κοινωνική Ασφάλιση):
Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης
Υφυπουργός Εργασίας (Πρόνοια και Κοινωνική Αλληλεγγύη):
Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Μεταναστευτική Πολιτική):
Γιώργος Κουμουτσάκος
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη (Αντεγκληματική Πολιτική):
Λευτέρης Οικονόμου

Υπουργός Αθλητισμού:
Λευτέρης Αυγενάκης

Υπουργός Ναυτιλίας:
Γιάννης Πλακιωτάκης

Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής:
Κυριάκος Πιερρακάκης

Υπουργός Υποδομών:
Κώστας Αχ. Καραμανλής
Υφυπουργός Υποδομών:
Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργός Παιδείας:
Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός Παιδείας (Ανώτατη Εκπαίδευση): Βασίλης Διγαλάκης
Υφυπουργός Παιδείας (α' βάθμια και β' βάθμια Εκπαίδευση):
Σοφία Ζαχαράκη

Υπουργός Υγείας:
Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός Υγείας:
Βασίλης Κοντοζαμάνης

Υπουργός Πολιτισμού:
Λίνα Μενδώνη

Υπουργός Τουρισμού:
Χάρης Θεοχάρης
Υφυπουργός Τουρισμού:
Μάνος Κόνσολας

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:
Στέλιος Πέτσας

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα