Υπέρ της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα -προσφέροντας έτσι στήριξη στην επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναδιαπραγμευτεί με τους πιστωτές – τάσσεται με συνέντευξή του στο Spiegel o Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να γίνει ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό σημειώνοντας ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων του στην ΕΚΤ, αλλά λοιδορήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και την Αριστερά που τον απομόνωναν και του επιτίθονταν ως ταξικού εχθρού και φερέφωνου των Συντηρητικών».

Στη συνέντευξή του στο Spiegel o Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει για τα πρωτογενή πλενοάσματα ότι κατά τη γνώμη του «ο στόχος του 3,5% μέχρι το 2022 δεν είναι αρνητικός μόνον για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Το βάρος θα έπρεπε να δοθεί στην ανάπτυξη και τα χαμηλότερα επιτόκια, όχι στα πρωτογενή πλεονάσματα».

Μια μείωση των δημοσιονομικών στόχων θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, λέει ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, υποστηρίζοντας ότι σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τρέξει γρήγορα η νέα κυβέρνηση και ιδιωτικοποιήσεις θα οδηγήσει όχι σε αύξηση του κρατικού χρέους, αλλά σε μείωσή του. «Δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό», λέει. «Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη . Και επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις».

Αν όλα εξελιχθούν βάσει του σχεδίου, ο Γιάννης Στουρνάρας περιμένει καλές ειδήσεις και για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα επανέλθει η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα. Θα ήταν λογικό να το περιμένουμε σ’ έναν χρόνο». Αισιόδοξος εμφανίστηκε αναφορικά και με τα capital controls που τέθηκαν σε ισχύ το καλοκαίρι του 2015 και ισχύουν ακόμη εν μέρει επηρεάζοντας αρνητικά την ελληνική οικονομία. «Περιμένω να αρθούν πλήρως μέσα στους επόμενους έξι μήνες», δήλωσε στο Spiegel. Το περιοδικό σημειώνει, πάντως, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι ο Γιάννης Στουρνάρας θα χρειαστεί να καταβάλουν πολλές προσπάθειες προκειμένου να πείσουν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, όπως φάνηκε και από το πρώτο μήνυμα που έστειλε χθες το Eurogroup στην Αθήνα.