Το πιο γρήγορο και «πυκνό» σε παραγωγή έργου ξεκίνημα κυβέρνησης θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την Τετάρτη όλοι οι υπουργοί έχουν παραλάβει τον περιβόητο μπλε φάκελο με τους βασικούς άξονες πολιτικής και τις προτεραιότητες για το επόμενο εξάμηνο, τις οποίες θέτουν ήδη σε εφαρμογή. Η πορεία υλοποίησης του έργου τους, μέσα σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα, θα παρακολουθείται από την προεδρία της κυβέρνησης, με υπεύθυνο τον υφυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσο.

Η μέθοδος της παρακολούθησης είναι το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί», που σχεδιαζόταν επί μήνες από την ομάδα πληροφορικής της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Θοδωρή Λιβάνιο, ώστε να μπορεί να καταγράφει και να παρακολουθεί ψηφιακά οριζόντια τις δράσεις των υπουργείων και της κυβέρνησης συνολικά.

Το κυβερνητικό «σπριντ» συνεχίζεται την Τετάρτη 17 Ιουλίου, με την ορκωμοσία της Βουλής με τη νέα της σύνθεση, και την Πέμπτη, με την εκλογή του νέου προέδρου του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα. Η Ν.Δ. παράλληλα θα προτείνει ως αντιπροέδρους της Βουλής τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Θανάση Μπούρα.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου, το πρωί, θα ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις των υπουργών, ώστε το βράδυ της Δευτέρας να γίνει η ψηφοφορία και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα κατατεθεί το επόμενο πρωί κιόλας, με τον κ. Μητσοτάκη να αποδεικνύει ότι αυτό που είπε στην πρώτη του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, πως «δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο», το εννοεί στην κυριολεξία.

Ετσι, την Τρίτη 23 Ιουλίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», που θα περιλαμβάνει τον νέο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης, του γραφείου του πρωθυπουργού και των υπουργείων και ρυθμίσεις όπως τη μείωση του αριθμού των γενικών γραμματειών από 93 σε 60 και τη μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων στους υπουργούς. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τρεις ακόμα κρίσιμες ρυθμίσεις: Πρώτον, τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, που θα συγχωνεύει και θα ενοποιεί τους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς και θα έχει αυξημένο ρόλο και αρμοδιότητες. Δεύτερον, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Τρίτον, την τροποποίηση διατάξεων για τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητα των δήμων.

Το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί με τον ίδιο γοργό ρυθμό, καθώς τη Δευτέρα 29 Ιουλίου αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή το πολυαναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, με απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου και δέκα φοροελαφρύνσεις:

  1. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας.
  2. Μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας.
  3. Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5% το 2020.
  4. Εκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
  5. Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια.
  6. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια. 
  7. Kαθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, χωρίς μείωση του αφορολογήτου, και δημιουργία νέας, προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή.
  8. Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  9. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος.
  10. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σταδιακά από 13% σε 11% και από 24% σε 22%.
Μέσα στον Ιούλιο, επίσης, θα πραγματοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργού στο εξωτερικό, το οποίο βέβαια θα γίνει στην Κύπρο, όπου και θα συναντηθεί στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σε μια περίοδο που η προκλητικότητα της Τουρκίας εντός και πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ χτυπάει «κόκκινο».

Τέλος, άλλη μία σημαντική προτεραιότητα θα επιλυθεί το προσεχές διάστημα, για να «αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης και η ηρεμία στις τάξεις της», όπως τόνισε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης, με την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας της, δηλαδή τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/7/2019