Στη μηνυτήρια αναφορά της ΝΔ κατά παντός υπευθύνου για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

Ο κ. Τζαβάρας υπενθύμισε το ιστορικό της υπόθεσης: «Η ομάδα της ΝΔ, που είμαστε μέλη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που είναι η πιο σοβαρή και η πιο περιεκτική από πλευράς αρμοδιοτήτων μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή που ασχολείται με τα θέματα που έχουν σχέση με τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και γενικότερα, πήραμε την πρωτοβουλία τότε να δώσουμε τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Στην αρχή υπό το κράτος της κυριαρχίας των πρώην κυβερνώντων όλα τα θέματα αυτά τα αντιμετώπιζαν με μια ελαφρότητα και με μια διάθεση ότι είναι οι συνήθεις κραυγές της αντιπολίτευσης αυτά που φαίνονται στο προσκήνιο».

Αποδεικνύεται όμως εκ των υστέρων, αναφέρει ο βουλευτής, ότι «υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και αυτοί οι δικαστές έχουν τη δυνατότητα από το Σύνταγμα και τους νόμους κάθε φορά που χρειάζεται να επέμβουν να ανασύρουν υποθέσεις οι οποίες είχαν αρχειοθετηθεί και να τις ερευνούν. Εκεί βρισκόμαστε τώρα, στο στάδιο δηλαδή της έρευνας της μηνυτήριας αναφοράς και θεωρώ ότι η ποινική δίωξη η οποία ασκήθηκε αφορά τα ζητήματα που είχαν να κάνουν με την υποχρέωση που είχε η επιτροπή για τον έλεγχο των δεδομένων και τα οποία προφανώς έχουν να κάνουν με ζητήματα διαφάνειας και κυρίως σε ένα πολύ νευραλγικό τομέα της δημόσιας ζωής που αφορά την ενημέρωση του ελληνικού λαού που τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Κράτους όπως ορίζει και προβλέπει η διάταξη του άρθρου 15 του Συντάγματος».

Ο κ. Τζαβάρας είπε ότι πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχει και στην Ελλάδα πλέον, με νομοθεσία μάλιστα της προηγούμενης κυβέρνησης, θεσμοθετημένη η υποχρέωση όσων μιλούν δημοσίως να σέβονται το τεκμήριο αθωότητας εκείνων οι οποίοι εμπλέκονται στις ποινικές διαδικασίες.

«Άρα εδώ σχολιάζουμε διαδικασίες, δεν σχολιάζουμε ούτε και αναφερόμαστε σε πιθανή ενοχή προσώπων η οποία μέχρις ότου καταγνωστεί από τα αρμόδια ποινικά δικαστήρια τελεσιδίκως, αμετακλήτως μάλλον θα πρέπει να μην αποτελεί αντικείμενο αναφοράς με αρνητικό τρόπο εναντίον αυτών των προσώπων».

Σχετικά με το τεκμήριο της αθωότητας ο κ. Τζαβάρας υπογράμμισε: «Αυτοί που νομοθέτησαν το σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας δεν το χρησιμοποίησαν ποτέ με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος το μόνο που είχε να κάνει όταν ερχόταν στη Βουλή ήταν να καταφέρεται εναντίον όσων είχαν από τις ίδιες τις θέσεις των κυβερνόντων εμπλακεί, πολιτικοί αντίπαλοί του είχαν εμπλακεί σε ποινικές διαδικασίες αυτούς τους ανέφερε ως καταδικασθέντες, όχι απλώς ως φερομένους να έχουν διαπράξει κάποια συγκεκριμένη ποινική παράβαση.»

Σε ερώτηση για το αν αυτή η διαδικασία θα είναι η αρχή του νήματος για να αποκαλυφθεί η προσπάθεια που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση να ελέγξει τα ΜΜΕ, ο κ. Τζαβάρας έσπευσε να τονίσει:

«Δεν έχω μια τέτοια θεώρηση, γιατί όταν ανοίγει μια ποινική διαδικασία ανοίγει με σκοπό να διαπιστωθεί, να διαγνωστεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και να επιβληθούν οι από το νόμο προβλεπόμενες ποινές δηλαδή δεν κάνει και πολιτική επισκόπηση ένα ποινικό δικαστήριο. Περισσότερο αυτό που λέτε ανάγεται σε σχέσεις αρνητικές ή σε σχέσεις που ιεροκρυφίως τις συντηρούσε η κυβέρνηση με κάποιους ημετέρους ή με την οικονομική ελίτ την οποία ενώ δημοσίως την αποκήρυσσε και την είχε καταστήσει αποδιοπομπαίο τράγο της οικονομικής και πολιτικής ζωής κατά βάθος όμως και επί της ουσίας την υπηρετούσε με όλη τη σημασία της δουλικότητας που μπορεί να έχει μια αριστερή κυβέρνηση απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι εκπροσωπούν μια ελίτ η οποία είχε σπεύσει να την αγκαλιάσει για να διεκπεραιώσει υποθέσεις της.»

Αναφερόμενος σε μια σειρά θεμάτων που θα εξεταστούν από τη Βουλή, ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε στην υπόθεση της Novartis, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο. «Υπάρχει ένα δεδομένο εδώ, υπάρχουν δύο καταθέσεις δύο ανωτάτων εισαγγελικών λειτουργών, ενός εν ενεργεία Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μιας εν ενεργείας Εισαγγελέως Εφετών οι οποίοι έχουν αναφερθεί με συγκεκριμένο τρόπο ότι εναντίον δύο πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνεργασία με κάποιους δικαστικούς λειτουργούς, έστησε μια μηχανή παραγωγής ενόχων και απ’ αυτή την ιστορία ήρθε στη Βουλή με βάση τη διάταξη του άρθρου 86 του συντάγματος περί ποινικής ευθύνης υπουργών και υφυπουργών ένας φάκελος, συζητήθηκε, διαπομπεύτηκαν άνθρωποι, σπιλώθηκαν συνειδήσεις για να έρθουν μετά οι ίδιοι οι οποίοι οργάνωσαν όλη αυτή την ιστορία και έχει σήμερα να μας έχουν πει ότι μερικοί εξ αυτών δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι κατ’ αυτό τον τρόπο υπόλογοι ποινικά γιατί δεν είχαν στοιχεία. Αυτά δεν μπορούν να μείνουν στο απυρόβλητο ούτε μπορεί να μείνουν και χωρίς καμία περαιτέρω έρευνα. Για μένα θεσμικά μιλάω, δεν μιλάω για τις κυβερνήσεις, έχει υποχρέωση η Πολιτεία για αυτά αν λειτουργούσαν χωρίς τις παραινέσεις των οποιονδήποτε δημοσιογράφων ή πολιτικών οι Εισαγγελείς έπρεπε από μόνοι τους να τα έχουν διερευνήσει.