Μια μεγάλη τομή στη δημόσια διοίκηση φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που συμβολίζει την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, δύο κρίσιμες ελεγκτικές αρχές, το ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) και το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), περνάνε στα χέρια της δημόσιας διοίκησης, αφού πλέον η κυβέρνηση δεν θα διορίζει τον επικεφαλής τους.

Έτσι, από σήμερα και στο εξής, ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ και εκείνος του ΣΕΠΕ θα είναι ένας υπηρεσιακός γενικός διευθυντής και δεν θα είναι κάποιος που επιλέγει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται έτσι ο πρώτος πρωθυπουργός που απεμπολεί οικειοθελώς το δικαίωμα να ορίζει τους επικεφαλής μεγάλων ελεγκτικών σωμάτων, δίνοντας τέλος στο σφιχτό εναγκαλισμό της κυβέρνησης με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με τις «παρενέργειες» που αυτός πολλές φορές δημιουργούσε.

Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα με τίτλο «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων».

Ειδικότερα, στο άρθρο 1 προβλέπεται ότι «η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2343/1995 (Α΄ 211 ) σε συνδυασμό με το άρθρο 88 παρ. 1 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58) καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται».

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, μετά την κατάργηση της θέσης θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένου, από το ΑΣΕΠ, μέσα από τη δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα, με το ίδιο Π.Δ, δημιουργείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γενική Γραμματεία Εργασίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρεται μεταξύ άλλων, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που έτσι παύει να έχει και εκείνο πολιτικά οριζόμενο επικεφαλής. Στο εξής και στο ΣΕΠΕ θα προΐσταται δημόσιος υπάλληλος επιλεγμένος μέσω ΑΣΕΠ.