Οι πολίτες μίλησαν και η ετυμηγορία τους ήταν ξεκάθαρη. Στη Νέα Δημοκρατία θέλουμε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τoυς. Και για αυτό θα δουλέψουμε σκληρά, για να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας -ακόμα και εκείνους που δεν μας στήριξαν- ότι είμαστε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα. Πιστεύουμε ότι είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα, αν είμαστε ενωμένοι.
Η ενότητα είναι η βάση της προσέγγισης που έχουμε για τη διακυβέρνηση της χώρας: δεν ερχόμαστε να γκρεμίσουμε, αλλά να χτίσουμε. Θα κρατήσουμε αυτά στα οποία συμφωνούμε και, παράλληλα, θα προωθήσουμε αλλαγές εκεί όπου είναι αναγκαίο, ώστε να γίνουμε και πάλι μια κανονική, ευρωπαϊκή χώρα. Αυτή είναι και η δική μου αντίληψη σε σχέση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, που μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και που είναι ένα υπουργείο που επηρεάζει την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και την πορεία της οικονομίας, πολλαπλώς. Από τη μια πλευρά, η προστασία του περιβάλλοντος είναι κρίσιμη για την ποιότητα της ζωής. Καθώς όλοι επηρεαζόμαστε από την κλιματική αλλαγή. Και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει σε αφθονία, είναι βασικό εργαλείο αντιμετώπισής της. Αλλά και πηγή παραγωγής πλούτου. Ενώ ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις ζωές μας.
Από την άλλη πλευρά, οι διάφορες μορφές ενέργειας είναι άμεσα συνδεδεμένες με την οικονομία και μπορούν να γίνουν καταλύτης ανάπτυξης για την Ελλάδα. Ενώ, παράλληλα, διασφαλίζουν το βιοτικό μας επίπεδο, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε. Το αντιλαμβανόμαστε όμως, όταν συμβαίνουν μπλακ άουτ σαν και αυτό που συνέβη στο γραφείο μου στο κέντρο της Αθήνας, τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνω υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας! Ή όταν έχουμε φυσικές καταστροφές, όπως την περιπέτεια που ζήσαμε στη Χαλκιδική αυτή την εβδομάδα. Όλα αυτά ήταν μία χρήσιμη υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Όπως είναι το ζήτημα της ΔΕΗ, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Και για την οποία συναντήθηκα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μόλις ανέλαβα το υπουργείο. Καθώς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο σωτηρίας της επιχείρησης και των υπαλλήλων. Ωστόσο, πέρα από προβλήματα όπως αυτό της ΔΕΗ, τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάζουν και σημαντικές ευκαιρίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά του Ελληνικού και των Σκουριών.

Δύο εμβληματικών επενδύσεων όπου το υπουργείο έχει κομβικό και αποφασιστικό ρόλο και που μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την ανάπτυξη. Και όπου επιδιώκουμε να πάμε γρήγορα, έτσι ώστε να δώσουμε δείγματα γραφής για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτητα μπροστά. Καθώς οι πολίτες περιμένουν από εμάς άμεσες λύσεις. Παράλληλα, όμως, πρέπει να είμαστε σοβαροί και σεμνοί.

Διότι, φυσικά και η ταχύτητα και το αποτέλεσμα είναι σημαντικά, αλλά και το πολιτικό ήθος έχει πάντοτε ιδιαίτερη σημασία. Ούτε οι πολίτες θα ανεχθούν αλαζονεία, ούτε όμως και τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με επιπόλαιο τρόπο. Τέλος, πρέπει να κινηθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Επειδή, πάνω από όλα, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, τις ελπίδες και τους φόβους τους. Επειδή, η ζωή μας δεν είναι πρόβα. Δεν είναι πλάκα. Χάσαμε μία δεκαετία μέσα στην κρίση. Τώρα είναι όμως η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά. Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία να προχωρήσουμε ενωμένοι, για να δημιουργήσουμε τη νέα, φωτεινή Ελλάδα που μας αξίζει. Και αυτή είναι η Ελλάδα της δημιουργίας και των ευκαιριών για όλους.