Ο Ηλίας Κασιδιάρης εμφανίζεται να είναι ο πιο φτωχός εκ των πολιτικών προσώπων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν στη Βουλή. Ο έγκλειστος στις φυλακές δηλώνει ετήσιο εισόδημα… 1,42 ευρώ και καταθέσεις που δεν ξεπερνούν τα χίλια ευρώ. Δεν διαθέτει επίσης κανένα ακίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο με εξαίρεση ένα αυτοκίνητο 1.300 κυβικών. Από τους νυν βουλευτές ξεχωρίζουν δύο για τα χαμηλά περιουσιακά τους στοιχεία εμφανίζοντας στις δηλώσεις τους μόνον τα εισοδήματα που προκύπτουν από τη βουλευτική τους αποζημίωση. Είναι ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας, που εμφανίζεται να μη διαθέτει κανένα ακίνητο και η Ραλλία Χρηστίδου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επίσης δεν εμφανίζει ιδιαίτερα περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα κ.λπ. Ο μεν Φίλιππος Φόρτωμας έχει καταθέσεις που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, όπως επίσης και η Ραλλία Χρηστίδου της οποίας οι καταθέσεις δεν υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ.

Το δάνειο του Νίκου Παππά

Όσον αφορά τα «δάνεια πολιτικών» ξεχωρίζει το δάνειο 120.000 ευρώ που πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς από την Alpha Bank, για να αγοράσει το μισό ποσοστό ακινήτου 210 τ.μ. στην περιοχή του Βύρωνα ως κοντράστ, κυρίως, με τα πολλά ακίνητα που διαθέτει ο σύντροφός του Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είναι από τους βουλευτές με τις μικρότερες καταθέσεις, καθώς δεν ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 3.000 ευρώ. Αντιθέτως, συμμετοχές σε… 122 ακίνητα σε ολόκληρη την Ελλάδα παρουσιάζει ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος, ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης περιουσιακής του κατάστασης με ανάρτησή του στο Χ διευκρίνισε ότι από το σύνολο των εγγραφών της δήλωσής του οι περισσότερες αφορούν διαφορετικά δικαιώματα σε ένα και μόνο κτίριο γραφείων, όπου υποχρεωτικά κάθε δωμάτιο εμφανίζεται ως μια ξεχωριστή εγγραφή. «Σημειώνω ακόμη ότι στα δικαιώματα αυτά το ποσοστό συμμετοχής μου δεν υπερβαίνει το 11%. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα παρουσιαστεί ορθά η περιουσιακή μου κατάσταση και δεν θα υπάρξει διαστρέβλωση της πραγματικότητας», επισήμανε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Από τους βουλευτές με τις μεγαλύτερες καταθέσεις σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού είναι η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η οποία, σύμφωνα με τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, κατέθεσε περισσότερα από 1.508.000 ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών της είναι στη γερμανική Deutsche Bank, όπου διαθέτει έναν λογαριασμό 998.533 ευρώ ενώ στην JP MORGAN CHASE BANK η Νίκη Κεραμέως έχει λογαριασμό 148.839 ευρώ. Οι υπόλοιπες καταθέσεις της υπουργού είναι σε τραπεζικά ιδρύματα του Εσωτερικού με το μεγαλύτερο να βρίσκεται στην Alpha Bank (336.077 ευρώ).

Το... φυσάει ο Λευτέρης Κρέτσος

Μεγάλο το χαρτοφυλάκιο σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρη Κρέτσου, αφού αφορά ποσό 1.121.983 ευρώ, που απέκτησε η σύζυγός του με γονική παροχή. Εντυπωσιακή αποτίμηση καταγράφουν οι μετοχές της Lamda Development, 493.755 ευρώ το 2021, και του ΟΠΑΠ, 560.526 ευρώ. Στα ονόματα με τα μεγαλύτερα εισοδήματα για το 2021 συγκαταλέγεται και του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος εμφανίζει εισοδήματα 630.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 525.908 ευρώ προέρχονται από πώληση αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία ωστόσο είχε αγοράσει σχεδόν σε αντίστοιχη τιμή. Αποδέκτης μεγάλης κληρονομιάς έγινε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης από τον θείο του, τον αείμνηστο καθηγητή Καρδιολογίας και πρώην πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ευτύχιο Βορίδη, που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2020, αφήνοντας στον υπουργό Επικρατείας ποσό ύψους 1.252.661,90 ευρώ. Σε αγοραπωλησίες ακινήτων προχώρησαν το οικονομικό έτος 2021 οι πολιτικοί της χώρας. Ενδεικτικά, η σύζυγος του υπουργού Βασίλη Κικίλια, Τζένη Μπαλατσινού, πούλησε στην Πάτμο μια μονοκατοικία στο ποσό των 1.545.000 ευρώ και αγόρασε μια άλλη αντί 500.000 ευρώ. Επίσης ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος αγόρασε δύο διαμερίσματα αξίας 160.655 ευρώ και 45.524, αντίστοιχα, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης πούλησε ακίνητο αξίας 75.000 ευρώ. Μεγάλο αριθμό ακινήτων παρουσιάζουν στις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» η πρώην βουλευτής της ΝΔ Γεωργία Μαρτίνου που εμφανίζει συμμετοχές σε 114 ακίνητα, ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Δημαράς (91), ο πρώην συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος (59), ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (53), ο πρώην βουλευτής Γιώργος Σταθάκης (49).

Οι «σκαφάτοι» του ΣΥΡΙΖΑ

Στους σκαφάτους ξεχωρίζουν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος είναι κάτοχος ταχύπλοου 12 μέτρων που απέκτησε το 2009 έναντι 130.000 ευρώ. Κάτοχος πλωτού εμφανίζεται και ο Στέργιος Πιτσιόρλας. Επίσης κάτοχος ταχύπλοου 9 μέτρων δηλώνει και ο Παύλος Πολάκης. Το απέκτησε το 2004 καταβάλλοντας 71.500 ευρώ.

Μονοκατοικία στο Νέο Ψυχικό αγόρασε ο «συλλέκτης» ακινήτων Δημήτρης Παπαδημούλης

Όλο και αυξάνεται η ακίνητη περιουσία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και της συζύγου του, καθώς σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις προστέθηκε στη λίστα και μια μονοκατοικία στο Νέο Ψυχικό. Βάσει του «Πόθεν Έσχες», η γυναίκα του Κωνσταντίνα αγόρασε το 2021 μονοκατοικία στο Νέο Ψυχικό συνολικού εμβαδού 251 τ.μ. και έτους κατασκευής το 1989, έναντι 400.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία ανέρχεται στις 336.796 ευρώ. Η τελευταία δήλωση περιλαμβάνει εγγραφές σε 34 ακίνητα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρία χρόνια είχε προκληθεί σάλος με την ακίνητη περιουσία του στελέχους της Αριστεράς και την κριτική στα social media να είναι σφοδρή. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι δεν κρύβει τίποτα και πως «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Ο ευρωβουλευτής δηλώνει ετήσια έσοδα ύψους 224.850 ευρώ τα οποία προκύπτουν από την αποζημίωση του ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η σύζυγός του 22.665 ευρώ. Ειδικότερα, από τα ακίνητα, στα οποία ο κ. Παπαδημούλης έχει αδυναμία, τα έσοδα του ζεύγους ανήλθαν σε περίπου 47.000 ευρώ το 2021. Το δε χαρτοφυλάκιο αμοιβαίων κεφαλαίων του είναι διόλου ευκαταφρόνητο καθώς αποτιμάται στα 664.188 ευρώ, όπως διόλου ευκαταφρόνητες είναι οι καταθέσεις οι οποίες από κοινού με τη σύζυγό του φθάνουν στο ύψος των 700.000 ευρώ.

531.000 ευρώ σε βελγική τράπεζα η «προίκα» της ωραίας Εύας Καϊλή

Καταθέσεις ύψους άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ σε τράπεζα του Βελγίου αλλά και άλλες μικρότερες σε ελληνικές τράπεζες δήλωσε στο «Πόθεν Έσχες» της η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε εισοδήματα που εξαιρούνται από φόρους και εισφορές ύψους 108.900 ευρώ, ενώ το εισόδημα από άλλες πηγές ήταν 42.623 ευρώ. Κατείχε επίσης μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια με αξία κτήσης 5.096 ευρώ και αποτίμηση 2.978 ευρώ. Ειδικότερα για τις καταθέσεις ανέρχονται σε 531.000 ευρώ σε τράπεζα του Βελγίου και άλλες 37.639 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες. Δήλωσε επίσης έξι ακίνητα: δύο στο Ψυχικό, δύο στον Δήμο Αθηναίων, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στο Βέλγιο, ενώ κατείχε τρία επιβατικά ΙΧ. Στο προηγούμενο «Πόθεν Έσχες» της πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ οι τραπεζικές καταθέσεις ανέρχονταν συνολικά στις 463.000 ευρώ - περί τα 400.000 ευρώ βρίσκονταν στη βελγική KBC και τα υπόλοιπα ήταν σε λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες. Θυμίζουμε ότι με εντολή του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, έχουν μπει στο μικροσκόπιο όλες οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» της κυρίας Καϊλή καθώς και του πατέρα της στο πλαίσιο της διερεύνησης του Qatargate, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της που βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως ακίνητα, λογαριασμοί και εταιρείες.