Το όραμά του να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αυτοδιοίκηση μοιράστηκε από τη βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ο πρώτος άξονας που έθεσε ο κ. Λιβάνιος είναι η ριζική αναθεώρηση όλων των διαδικασιών. Όπως είπε, η κυβέρνηση θέλει να δει κάθε διαδικασία ξεχωριστά σε συνεργασία με το Μητρώο Πολιτών και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Ο πολίτης θα πάψει να είναι ο κλητήρας του κράτους. Οφείλουμε να κάνουμε τη ζωή του πολίτη καλύτερη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ο δεύτερος άξονας είναι η κατανομή των αρμοδιοτήτων με βάση της αρχή της εγγύτητας στον πολίτη και μεταφορά των αντίστοιχων πόρων. «Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνει το κράτος, τι οι περιφέρειες και τι οι δήμοι», σημείωσε ο υφυπουργός και διευκρίνισε ότι η θεσμική μεταρρύθμιση αποσκοπεί στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων διακυβέρνησης με στόχο την τελική συνεργασία κεντρικής εξουσίας και περιφερειακής διακυβέρνησης.

Ο τρίτος άξονας είναι να αποκτήσουν ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο ο α’ και β’ βαθμός διακυβέρνησης. Σημείωσε πως έχουν γίνει περίπου 1.000 νομοτεχνικές τροποποιήσεις στους τελευταίους νόμους. Στο υπουργείο Εσωτερικών θα δημιουργηθούν ειδικοί διαδικτυακοί τύποι που θα κωδικοποιούν όλες τις διαδικασίες.

«Είμαι υπέρ σε όλα τα θετικά που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Είμαι αντίθετος με την κομματική επιλογή» σημείωσε και έριξε βολές για την απλή αναλογική μιλώντας για κατάργησή της. «Οι παρεμβάσεις θα ενισχύσουν τον ρόλο του δημοτικού συμβούλου. Ο δήμαρχος δεν θα έχει υπερεξουσίες ούτε θα γίνει οιονεί δικτάτορας», κατέληξε.

Τέλος, για τους Έλληνες του Εξωτερικού είπε ότι θα έρθει άμεσα σχέδιο νόμου για να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο τους. «Είμαστε η μόνη χώρα, μαζί με την Αλβανία, στην Ευρώπη που δεν παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα».