Ως «μία σημαντική κατάκτηση για τους Έλληνες πολίτες» χαρακτήρισε την απουσία του ναζιστικού μορφώματος της ΧΑ από την Βουλή, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου, στην ομιλιά επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.  

Η βουλευτής Δράμας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την οποθέτηση των νέων Γενικών Γραμματέων, λέγοντας πως «Εκείνο λοιπόν που θα περίμενε κάποιος, για να πειστεί ότι εννοείτε όσα διακηρύσσετε, θα ήταν η επιλογή να γίνει αλλιώς, τηρώντας τον Ν. 4369/2016 τόσο ως προς την διαδικασία, όσο και ως προς τα πρόσωπα», ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε ατυχή και την επιλογή του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας, ως ΓΓ Δημόσιας Τάξης.

Στη συνέχεια, μιλώντας για τον Τομέα ευθύνης της, την Παιδεία σήμείωσε ότι «Στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είμαστε αυτοί που με το Ν. 4009/2011, νομοθετική πρωτοβουλία «Σταθμό» για την εκπαίδευση στη χώρα μας, αποδείξαμε τη δέσμευσή μας για μια σύγχρονη υψηλής ποιότητας εκπαίδευση συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας»

Όσον αφορά το Πανεπιστημιακό άσυλο, η κ. Κεφαλίδου τόνισε ότι το θέμα της βίας και της παραβατικότητας μέσα στα πανεπιστήμια δε λύνεται με εξαγγελίες και επιδερμικές αποφάσεις.

«Το ζήσαμε στην περίοδο Γαβρόγλου», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει απευθυνόμενη στην κυβέρνηση:

«Νομοθετικό πλαίσιο σας έχουμε παραδώσει από το 2011. Στα επιμέρους θέματα εφαρμογής ίσως χρειάζεται εξειδίκευση. Αυτό όμως που κυρίως απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Την έχετε;»

Ολόκληρη η ομιλία της Χαράς Κεφαλίδου

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, που οδήγησε στην απουσία του ναζιστικού μορφώματος της Χ.Α είναι η πιο σημαντική κατάκτηση όλων μας.

Κυρίως είναι κατάκτηση των Ελλήνων πολιτών.

Αυτοί καθόρισαν το αποτέλεσμα, αυτοί έδωσαν την απάντηση και την δική τους επιλογή οφείλουμε όλοι να τιμήσουμε. Αυτή είναι η πρώτη και κύρια ευθύνη μας. Η απάντηση στο αίτημα για μια καλύτερη χώρα, για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Είναι Κοινός ο στόχος, αυτή η Βουλή να γίνει η καλύτερη της Μεταπολίτευσης. Ουδείς εδώ έχει την αποκλειστικότητα.

Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής θα είναι φάροι της νέας Κυβέρνησης. Σωστά κ. Πρωθυπουργέ.

Είναι λυπηρό το ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια το αυτονόητο έχει γίνει μακρινός και δύσκολος στόχος προς επίτευξη.

Βέβαια έχοντας ζήσει 4,5 χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (που διαρρήγνυε τα ιμάτια της ότι ήταν η κάθε λέξη του Συντάγματος και κατάφερε να μην αφήσει θεσμό που να μην πλήξει, παρακάμψει, διαστρεβλώσει, αγνοήσει), βάσιμα θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, ότι είναι μεγάλο το βήμα της επαναφοράς στο σημείο 0.

Στο σημείο Εκκίνησης. Στο αυτονόητο κάθε σύγχρονης δημοκρατίας. Από εκεί ξεκινάμε.

Κι όσο κι αν όλοι χαιρόμαστε για τον φρέσκο αέρα πολιτισμού και δημοκρατικής ευπρέπειας που αποπνέει η νέα βουλή, ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που κατακτήθηκε είναι μόνο η βασική προϋπόθεση λειτουργίας. Δεν είναι για να καμαρώνουμε!

Κυρίες και κύριοι

Πάντα τον τόνο, το ύφος και το ήθος της εξουσίας τον δίνει πρώτα η εκάστοτε Κυβέρνηση.

Και επειδή η αξία των συμβολισμών στον πολιτικό βίο είναι πράγματι σημαντική, θα σταθώ στην τοποθέτηση των νέων Γενικών Γραμματέων που διείσδυσε ανάμεσα στις εντυπωσιακές πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης.

Είπατε: «Από-κομματικοποίηση του Κράτους». «Κανόνας μας είναι οι κανόνες».

Εκείνο λοιπόν που θα περίμενε κάποιος, για να πειστεί ότι εννοείτε όσα διακηρύσσετε, θα ήταν η επιλογή να γίνει αλλιώς, τηρώντας τον Ν. 4369/2016 τόσο ως προς την διαδικασία, όσο και ως προς τα πρόσωπα. Ατυχής η επιλογή του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας, ως ΓΓ Δημόσιας Τάξης.

Εμείς επιμέναμε, επιμένουμε, το έχουμε κάνει πράξη με το “OpenGov” και πιστεύουμε ότι η επιλογή των Γενικών Γραμματέων πρέπει να γίνεται πάντα με δημόσια προκήρυξη.

Οι επιλογές σας απέχουν χιλιόμετρα από όσα εξαγγείλατε και από όσα ο Νόμος προβλέπει. Ένας Νόμος που ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρατήγησε και για αυτό υπήρξε έντονη αντίδραση από όλους μας και από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο τρόπος και η διαδικασία τοποθέτησης των Γενικών Γραμματέων δεν είναι μια καλή αρχή και η κατόπιν εορτής εξαγγελία Υπηρεσιακών Γενικών Γραμματέων μέσω ΑΣΕΠ δεν αμβλύνει τις εντυπώσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Ελληνικός λαός περιμένει πολλά να γίνουν. Πολλά και κατεπείγοντα. Θα αναφερθώ σε ορισμένα.

1. Εθνικά Θέματα

1. Μακεδονικό. Τα εμπορικά σήματα είναι όλο το πρόβλημα; Οι Υπουργοί σας δηλώνουν έτοιμοι να υλοποιήσουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Ποια είναι τελικά η θέση σας; Αυτή που εκφράζατε ως Αντιπολίτευση ή τώρα ως Κυβέρνηση;

2. Η Τουρκία κάθε μέρα εντείνει την προκλητικότητά της.

Η ευθύνη είναι στα χέρια σας του κυρίου Πρωθυπουργού.

Εμείς με συναίσθηση του ρόλου μας, θα στηρίξουμε κάθε πολιτική που προασπίζει τα συμφέροντα του τόπου, πέρα από μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.

Άλλωστε στην ιστορική μας διαδρομή αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε αποδείξει, πως δεν φοβόμαστε να στηρίξουμε, όπως και δεν φοβόμαστε να αντιπαρατεθούμε, βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον.

2. Ανάπτυξη

Στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ πιστεύουμε σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και επιτελικό κράτος.

Η χώρα, περισσότερο και πάνω από όλα, χρειάζεται παραγωγή νέου πλούτου και την αξιοποίησή του.

Αυτός όμως ο νέος πλούτος, ο τόσο δαιμονοποιημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να αφορά όλους. Κυρίως να αφορά τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Να τις αφορά και να τις περιλαμβάνει.

Εμείς επιμένουμε να έχουμε ως προτεραιότητα τον αδύναμο συμπολίτη μας. Τον μικρομεσαίο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον αγρότη, τα νέα παιδιά που τώρα βγαίνουν στην αγορά εργασίας σε ένα περιβάλλον άνυδρο, που μόνο τους ζητάει χωρίς να τους προσφέρει.

Όσο παλέψαμε ενάντια στην μετάλλαξη του πολίτη σε επαίτη, όσο παλέψαμε ενάντια στον εκμαυλισμό του τα προηγούμενα χρόνια, άλλο τόσο θα πολεμήσουμε για να είναι ο εργαζόμενος και όχι παρίας.

3. Παιδεία

Κυρίες και κύριοι, η Παιδεία είναι ο πιο σημαντικός μοχλός μακροπρόθεσμης, υγιούς Ανάπτυξης. Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη εθνική επένδυση που μπορεί να παρέχει η Πολιτεία.

Η κοινωνία που δεν το αντιλαμβάνεται και η ηγεσία που δεν το προτάσσει είναι καταδικασμένες σε μαρασμό.

Στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είμαστε αυτοί που με το Ν. 4009/2011, νομοθετική πρωτοβουλία «Σταθμό» για την εκπαίδευση στη χώρα μας, αποδείξαμε τη δέσμευσή μας για μια σύγχρονη υψηλής ποιότητας εκπαίδευση συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

- Ας θυμηθούμε όλοι την ευρύτατη αποδοχή του νόμου Διαμαντοπούλου.

- Ας θυμηθούμε όλοι και το αθόρυβο συστηματικό ξήλωμα του

- Κυρίως ας αναλογιστούμε τις συνέπειες της αποφυγής εφαρμογής του.

Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω.

Ας δούμε την κατάντια των ΑΕΙ σήμερα.

Ας κάνουμε μια βόλτα μέσα στην Πανεπιστημιούπολη του Α.Π.Θ. Για πιο κοντά, ας περπατήσουμε βραδάκι μεταξύ Τοσίτσα-Μπουμπουλίνας-Σολωμού-Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το θέμα της βίας και της παραβατικότητας μέσα στα πανεπιστήμια δε λύνεται με εξαγγελίες και επιδερμικές αποφάσεις. Το ζήσαμε στην περίοδο Γαβρόγλου.

Νομοθετικό πλαίσιο σας έχουμε παραδώσει από το 2011. Στα επιμέρους θέματα εφαρμογής ίσως χρειάζεται εξειδίκευση. Αυτό όμως που κυρίως απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Την έχετε;

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Στο Κίνημα Αλλαγής εστιάζουμε κυρίως στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή είναι η πιο σημαντική πρόκληση.

Μετά από 4,5 χρόνια κραυγών, διχασμού, υπερβολών, και πολιτικών του πεζοδρομίου χρειάζεται επιτέλους σοβαρότητα, οργανωμένο σχέδιο, αναζήτηση συγκλίσεων και συναινέσεων, σε όλα τα μείζονα ζητήματα που κρατούν τη χώρα δέσμια.

Καιρός για σοβαρότητα και λογική.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιπαραθέτουμε επιχειρήματα και προτάσεις, ελπίζοντας σε έναν γόνιμο κοινοβουλευτικό διάλογο με διαφορετικές πολιτικές απόψεις.

Αυτό είναι κυρίως που έλειψε τα τελευταία χρόνια!

Μια Κυβέρνηση χωρίς παρωπίδες, χωρίς αγκυλώσεις, που ακούει, συζητά και κυρίως τολμά να συμπεριλάβει στις δράσεις της, θετικές προτάσεις που δεν φέρουν αναγκαστικά την κομματική ετικέτα της.

Μόνο έτσι κύριε πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η νέα Κυβέρνηση θα μπορεί επάξια να πει πως είναι μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Ευχαριστώ πολύ.»