Το «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» που έθεσε ως όρο ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ώστε να επανέλθει το ιστορικό κόμμα δυναμικά στον πολιτικό χάρτη, είναι γεγονός. «Ο ήλιος της ελπίδας, ο ήλιος της προόδου ανεβαίνει, σήμερα ξαναπιάνουμε το νήμα της ιστορίας», δήλωσε έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, σε μια δυναμική και πανηγυρική εμφάνιση ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Νικητής είναι όλοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο επικεφαλής του κόμματος, που επιδιώκει να διαψεύσει όλους όσοι ήθελαν «ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, αδικημένο. Θα είμαστε πρωταγωνιστές στο πολιτικό προσκήνιο της πατρίδας μας». Χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «πραγματικό και γνήσιο αντίπαλο της ΝΔ», και δήλωσε πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ανανεωμένο, ενωμένο και δυνατό»!

Υψηλά ποσοστά

Με ικανοποίηση και ανέλπιστα χαμόγελα υποδέχθηκαν στη Χαριλάου Τρικούπη τα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής μάχης. Παρά την κριτική για άνευρη προεκλογική εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη, την πολλή γκρίνια και την εσωστρέφεια στο εσωτερικό του κόμματος, η στρατηγική που ακολούθησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφερε ισχυρό αποτέλεσμα και υψηλά ποσοστά που ούτε οι δημοσκόποι και τα γκάλοπ δεν κατάφεραν να εντοπίσουν.

Το πρόγραμμα που προέκρινε ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προσανατολισμό τις αφετηριακές αξίες του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να επανασυνδεθεί με την κοινωνική βάση που το έκανε ισχυρό τις δεκαετίες του 1980-1990. Στο πρόγραμμά του επαναφέρει ένα μεγάλο μέρος του πλέγματος της κοινωνικής πολιτικής που εφάρμοσε το κόμμα, με έμφαση και υπόμνηση των προγραμμάτων αναβάθμισης του ΕΣΥ, της δημόσιας Παιδείας, της προστασίας εργασιακών σχέσεων, του πλαισίου ρύθμισης αμοιβών, των πολιτικών για τη στέγη.

Εκ του αποτελέσματος, τελικά αυτό απέδωσε περισσότερο στην περιφέρεια, όπου το κόμμα κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα που έφερε η κάλπη. Το μεγάλο ζήτημα του ΠΑΣΟΚ πάντως είναι η Αττική, που φαίνεται ότι έχει χάσει την επαφή του τόσο με τις φτωχότερες γειτονιές της εργατικής τάξης της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, όσο και με τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Α´ Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια, όπου βρέθηκε πίσω από το ΚΚΕ.

Ο κ. Ανδρουλάκης σε αυτή την εκλογική μάχη έβγαλε μπροστά νέους, δικούς του στενούς συνεργάτες, δοκίμασε τη συνταγή αλλαγής φρουράς -ηλικιακής- και πέτυχε! Είναι τα πρόσωπα που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικοινωνιακής εκπροσώπησης για τις εκλογές, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Παναγιώτης Δουδωνής, που εξελέγησαν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Εκπλήξεις σε σταυρούς

Στην Α´ Αθηνών ο Παύλος Γερουλάνος εκλέγεται πρώτος, με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, να μένει εκτός Βουλής. Εκτός φαίνεται να μένει και ο Ανδρέας Λοβέρδος όπου στη θέση του στη Β' Αθηνών μπαίνει ένα επίσης σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η Μιλένα Αποστολάκη.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης εκλέγεται στην Ανατολική Αττική, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία δεν φαίνεται να καταφέρνει να εκλεγεί ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και στη θέση του εκλέγεται η Χριστίνα Σταράκα. Έδρα χάνει στην Άρτα, όπου δεν εκλέγεται ο Χρήστος Γκόκας, αλλά παραμένει δυνατό στην Αχαΐα όπου επανεκλέγεται ο Γιώργος Παπανδρέου.

Επανεκλέγεται ο Γιώργος Μουλκιώτης στη Βοιωτία, ενώ τη θέση της Χαράς Κεφαλίδου στη Δράμα παίρνει ο Τάσος Νικολαΐδης και στη Β´ Θεσσαλονίκης τη θέση του Γιώργου Αρβανιτίδη καταλαμβάνει πρώτος ο Θανάσης Γκλαβίνας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/5