Τους βασικούς πυλώνες των δράσεων στην Υγεία παρουσίασε από τη Βουλή ο νέος υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Κικίλιας δεν έκανε την παραμικρή αναφορά ούτε διετύπωσε κάποιον χαρακτηρισμό για το παρελθόν στο χώρο της Υγείας, συνεπώς για τα πεπραγμένα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την «επανάσταση στην πρόληψη, πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας» όπως εξήγησε. 

Δεύτερος βασικός άξονας του προγράμματος, είναι η περίθαλψη με αξιοπρέπεια. Ο κ. Κικίλιας δεσμεύθηκε στην σταδιακή κατάργηση των ουρών στα νοσοκομεία.

Τρίτος άξονας του προγράμματος, συνέχισε, η φροντίδα στους πιο ευάλωτους: η εξασφάλιση ραντεβού με τους ιατρούς εντός 24ώρου, η διανομή φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες στο σπίτι και μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Mάλιστα ο υπουργός απέφυγε να συμπεριλάβει τα ιδιωτικά φαρμακεία στη χορήγησή τους.

Βασικός άξονας, η σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση του συστήματος Υγείας. Δηλαδή, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, η αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών της υγείας από τους ασθενείς, η μείωση του χρόνου που απαιτείται από την συνταγογράφηση μέχρι την λήψη της θεραπείας και η μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σταδιακά, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Ο κ. Κικίλιας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόθεση και αποφασιστικότητα «να ταράξουμε τα νερά και να θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο αλλαγής κουλτούρας και νοοτροπιών, ώστε να υπηρετείται η δημόσια υγεία, ο άνθρωπος.»

Συμπλήρωσε όμως ότι απαιτείται η βοήθεια όλων: «Γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικά στελέχη, πολίτες αξίζουμε μια καλύτερη υγεία. Ζητώ από όλους να στηρίξουν τις αλλαγές που απαιτούνται, ώστε το σύστημα Υγείας να υπηρετεί με αξιοπρέπεια τον πολίτη. Είναι θέμα πολιτισμού, είναι θέμα ανθρωπιάς.»

Αναφερόμενος στη στρατηγική για την επίτευξη των παραπάνω αναφέρθηκε στα εξής:

1.Ανάδειξη της δημόσιας υγείας ως απόλυτης προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής υγείας.
2.Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
3. Διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και επανασχεδιασμός του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, την εξοικονόμηση πόρων και τηναποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα σε όλους τους πολίτες.
4. Ανάπτυξη δομών μετα-νοσοκομειακής φροντίδας για την ενίσχυση της συνέχειας της φροντίδας και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.
5. Παροχή ολιστικής φροντίδας στα άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας μέσω ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης,θεραπείας και αποκατάστασης
6. Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας προκειμένου να παρέχουμε τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του βιοϊατρικού εξοπλισμού.

Επιγραμματικά, επίσης ανέφερε:

Την ανάπτυξη προγραμμάτων υγιούς γήρανσης του πληθυσμού.
Την ενίσχυση της πρόσβασης των ευπαθών ομάδων του σε υπηρεσίες υγείας.
Το τέλος στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Τα φαρμακεία να αποτελέσουν κόμβο υγείας και ενημέρωσης για τους πολίτες.

Επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης παιδιών και ηλικιωμένων.
«Πόλεμο» στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών.
Ενίσχυση των νοσοκομείων με τεχνολογίες αιχμής και σύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, εισάγοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα και συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα.

Ανασχεδιασμό στις διαδικασίες ροής των ασθενών στα νοσοκομεία ώστε να γίνει αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός περιστατικού.

Στελέχωση ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό.

Προσλήψεις κατά απόλυτη προτεραιότητα,όπως ανακοινώθηκε δια στόματος Πρωθυπουργού για νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία σε διασύνδεση με το ΕΚΑΒ δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Ενίσχυση του ΕΚΑΒ ώστε να ανταποκρίνεται ανεξάρτητα, ευέλικτα και αποτελεσματικά στις ανάγκες του πληθυσμού.

Για τον ΕΟΠΠΥ

Ο κ. Κικίλιας δεσμεύθηκε για τον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ με προκαθορισμένα κριτήρια ποιότητας και κόστους των παρόχων συνδυαστικά με τις πραγματικές ανάγκες υγείας των τοπικών πληθυσμών, θα συνάπτει συμβάσεις τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιώτες προμηθευτές υγείας ώστε να μην υπάρχουν κενά στην φροντίδα.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας δεσμεύθηκε για ομαδική δουλειά, ώστε να λυθεί και το πρόβλημα της φυγής νέων γιατρών στο εξωτερικό. «Για να χτίσουμε ένα νέο σύστημα υγείας που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί, όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος» κατέληξε.