Στην ενίσχυση του ρόλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά και της λογοδοσίας όλων των φορεών για απόλυτη διαφάνεια, ώστε οι πολίτες να μαθαίνουν πού πάνε τα χρήματά τους, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στη Βουλή στις προγραμμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο ίδιος είπε ότι οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία για να ελέγχουν τους παρόχους υγείας και να τους αξιολογούν.

«Εφόσον γνωρίζουμε τα προβλήματα που συναντά ο πολίτης στην επαφή του με το σύστημα και την αντίληψη που έχουν για την υγεία τους και την ικανοποίηση και ανταπόκριση από το σύστημα υγείας, θα είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε και να σχεδιάσουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας» εξήγησε.

Ειδικά στα φάρμακα, για όσες κατηγορίες είναι εφικτό και κυρίως για τις δαπανηρές θεραπείες, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις σύγχρονες τεχνικές διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης και θα εφαρμόσουμε συστήματα σάρωσης ορίζοντα με στόχο τον εντοπισμό και την προτεραιοποίηση των επερχόμενων νέων τεχνολογιών και την επίπτωσή τους στο σύστημα υγείας.»

Υπογράμμισε ότι θα λειτουργήσει άμεσα στον ΕΟΠΥΥ υπηρεσία επιστημονικών θεμάτων, στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα παρακολουθεί και θα προτείνει βελτιώσεις στην κλινική και συνταγογραφική συμπεριφορά των συμβεβλημένων παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, αλλά με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες.

«Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διασφαλίζουν την αποδοτικότητα στο σύστημα αλλά και το ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα μείνει χωρίς εξοπλισμό σύγχρονης διαγνωστικής και επεμβατικής τεχνολογίας και κανένας συμπολίτης μας δεν θα ταλαιπωρείται» τόνισε.

Κλείνοντας, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η ευκαιρία για τη χώρα είναι η τελευταία. Ή τώρα ή ποτέ.

«Με πυξίδα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και την εμπιστοσύνη της Βουλής των Ελλήνων προχωράμε ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο, δημόσιο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας» κατέληξε.