Ο υφυπουργός αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, κος Απόστολος Βεσυρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Μαρία Βουργάνα.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφερόμενος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Α.ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε πει οτι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ από του χρόνου 20% οριζόντια για όλους και 10% το 2021. Ο κος Πρωθυπουργός αποφάσισε και το έφερε μια χρονιά νωρίτερα. Άρα τα εκκαθαριστικά φέτος τον Αύγουστο θα βγουν με τις μειώσεις αυτές. Ξέρουμε ότι έπρεπε να κάνουμε αυτές εδώ τις μειώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται, ήταν όλες κοστολογημένες, είναι ένα πακέτο μειώσεων δεν είναι μόνο στην ακίνητη περιούσια, γιατί εμείς πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η φορολογική πολιτική δεν μπορεί να έχει αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα, πρέπει να εχει κι αναπτυξιακή διάσταση και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα με μειώσεις των φόρων στην ακίνητη περιουσία, με μειώσεις φόρων στα φυσικά πρόσωπα-στη φορολογία εισοδήματος αλλά και στα νομικά πρόσωπα και στους έμμεσους φόρους. Ξεκινάμε με τις μειώσεις φέτος, με τον ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά όπως περιέγραψε ο πρωθυπουργός το Σαββάτο, κι αυτές είναι 30% για τη χαμηλή

ακίνητη περιούσια, για ακίνητα συνολικής αξίας μέχρι 60 χιλιαδες ευρώ, για 70 χιλιαδες ευρώ συνολική αξία περιουσίας 27% μείωση του ΕΝΦΙΑ, για αξία περιουσίας συνολικής μέχρι 80 χιλιάδες ευρώ μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25%, και για ακίνητα πάνω από 80 χιλιαδες ευρώ μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ 20%. Και για ακίνητη περιούσια πάνω από 1 εκατομμύριο 10% μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αλλά ταυτόχρονα όμως μειώνουμε και το φόρο φέτος στα νομικά πρόσωπα το 28% το κάνουμε 24% από φέτος, δηλαδή για εισοδήματα, για καθαρά κέρδη των νομικών πρόσωπων του 2019 που θα φορολογηθούν το 2020 θα μειωθεί ο φόρος από το 28% στο 24%. Και για τα μερίσματα που αφορούν καθαρά κέρδη του 2019 και θα γίνει διανομή το 2020 μειώνεται από το 10% στο 5%. Κι έπεται για εισοδήματα του 2020 τη μείωση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το Σάββατο για τα φυσικά πρόσωπα για τον αρχικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9%.

Ερωτηθείς πόσο θα είναι το δημοσιονομικό κόστος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Α.ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το κόστος το δημοσιονομικό για φέτος θα είναι 465 εκατομμύρια ευρώ, τα 260 εκατομμύρια ευρώ είχαν προϋπολογιστεί ήδη από την μείωση του ΕΝΦΙΑ που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ άρα μας μένουν άλλα 200 εκατομμύρια που απαιτούνται για την μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξαγγείλαμε, αυτά μπορούν να προσέλθουν από την αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών των υπουργείων και των εκατοντάδων εποπτευόμενων φορέων της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως με δραστικό περιορισμό των λειτουργικών τους εσόδων. Θα υπάρξουν όμως και επιπλέον έσοδα από την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων στις επιχειρήσεις. Αυτή που θα φέρουμε ταυτόχρονα μέσα σε αυτο το νομοσχέδιο που θα ‘ρθει την επομενη εβδομάδα θα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά ταυτόχρονα θα είναι και η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεις

Α.ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: ...Η καινοτομία είναι ότι αναστέλλονται τα μέτρα είσπραξης και κατάσχεσης, οι δεσμεύσεις λογαριασμών. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλονται αυτά τα μέτρα. Πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι πολίτες είχαν δεσμευτεί οι λογαριασμοί τους και δεν είχε κανένα κίνητρο για να μπει στη ρύθμιση.

Ερωτηθείς αν εξετάζουν αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 120 δόσεων

Α.ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εξετάζουμε κι αυτό ταυτόχρονα. Θα είναι η τελευταία ρύθμιση, στην αρχή της τετραετίας φέρνουμε αυτή την πολυ ευνοϊκή ρύθμιση αλλά θα είναι η τελευταία ευκαιρία! Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πάγια ρύθμιση που προσπαθούμε να δούμε κάποιες βελτιώσεις πάνω σε αυτή αλλά πρέπει να ξέρει ο έλληνας φορολογούμενος, ο φορολογούμενος που χρωστάει ληξιπρόθεσμα στο δημόσιο ότι αυτή είναι η τελευταία του ευκαιρία για τα επόμενα 4 χρόνια. Θα έρθει αυτή η ρύθμιση την επόμενη εβδομάδα.