Ολομέτωπη επίθεση στην απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρρευση της ΔΕΗ εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο νέος υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Στη ΔΕΗ αυτό που έγινε δεν το χωράει ανθρώπου νους» είπε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έλαβε τον λόγο μετά την ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη για να του ζητήσει υπαινικτικά να μιλήσουν με αλήθειες για την ΔΕΗ.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση σήμερα με τη χρηματοπιστωτική τιμή του 2015 όταν η ΔΕΗ ήταν με τον ΑΔΜΗΕ «γιατί είναι τελείως διαφορετικά πράγματα». Επίσης υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται η προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα των ΑΠΕ όταν δεν υπήρχε στη ΔΕΗ ούτε ένας σύμβουλος για ΑΠΕ και ούτε καν επιχειρησιακό σχέδιο.

«Προσπάθησα να είμαι δίκαιος. Μίλησα για την πρόοδο του Κτηματολογίου και για την πρόοδο των δασικών χαρτών και χαίρομαι γιατί έχω λιγότερα προβλήματα στον τομέα αυτό. Αυτό όμως που έγινε στη ΔΕΗ δεν το χωράει ανθρώπου νους» απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης και διευκρίνισε: «Αυτό το μοντέλο να συμφωνήσετε να πέσει από το 90% στο 50% της αγοράς μέσα σε πέντε χρόνια με μηδέν ευρώ αντάλλαγμα και με τους υπαλλήλους να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο. Θα γραφτεί στα βιβλία του ρεκόρ Γκίνες. Πραγματικά και τώρα που το λέω εκπλήσσομαι ακόμη μια φορά».

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε επίσης προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος του έθεσε ερωτήματα σχετικώς με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ότι το μοντέλο που προτείνει υλοποιείται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
 
«Ιδεοληπτικές πολιτικές»


Κατά την ομιλία του, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ιδεοληπτικές πολιτικές, που οδήγησαν την Επιχείρηση στην κατάρρευση και σε «ελεύθερη πτώση» τη μετοχή της, ενώ χαρακτήρισε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως απόλυτα καταστροφικές και προανήγγειλε την κατάργησή τους.

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε τη ΔΕΗ στο μέγεθος της εγκατάλειψης και από ιδεοληψία. Εγκαταλείψατε στο σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφωνήσατε στη μείωση του μεριδίου της αγοράς από το 90% στο 50%, χωρίς η Επιχείρηση να έχει το παραμικρό αντάλλαγμα. Από το 2015 και μετά, τα στελέχη της Επιχείρησης δουλεύουν, για να χάσουν πελάτες» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Με τις περιβόητες ΝΟΜΕ, που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Επιχείρηση δουλεύει για να μειωθούν οι πελάτες της προς όφελος των ανταγωνιστών της, καθώς αναγκάζεται να πουλά κάτω του κόστους, με ζημίες που φθάνουν και ξεπερνάνε τα 600 εκατ. ευρώ» είπε, τονίζοντας ότι «αυτό ήταν το κόστος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι η μετοχή της ΔΕΗ άρχισε να ανακάμπτει, όταν ήταν φανερό ότι τις εκλογές θα κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία, στην οποία έχουν εμπιστοσύνη οι επενδυτές, ενώ συνέχισε αναφερόμενος στις λιγνιτικές μονάδες και στην αδυναμία να πωληθούν, επισημαίνοντας ότι ο ορκωτός ελεγκτής έχει τονίσει ότι υπάρχει ακόμη και κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να απολογηθεί στους πολίτες και τους φορολογούμενους» σημείωσε ακόμη ο Κωστής Χατζηδάκης.