Mε τον Γιάνη Βαρουφάκη ξεκίνησαν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις. Δεν μπήκαμε στη Βουλή για να τιμήσουμε τον λαϊκισμό, μπήκαμε για να θάψουμε τον λαϊκισμό», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του.

Ο κ. Βαρουφάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Περνάμε τον δέκατο χρόνο αρνητικών επενδύσεων για τη χώρα και δεν κάνετε τίποτε γι’ αυτό. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα πέσει στο 1,5 – 1,6% αλλά ως κυβέρνηση έχετε δεσμευτεί για 3,5%. Το πρωτογενές πλεόνασμα ισούται με τις καθαρές υπερβάλλουσες επενδύσεις μείον το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό σημαίνει πως για να πετύχετε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος βάσει φοροαπαλλαγών που κάνετε, τότε οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν πάνω από το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία του Καπιταλισμού».

O κ. Βαρουφάκης τάχθηκε ενάντια στην μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες. Χρησιμοποιώντας μάλιστα α’ πληθυντικό αναφέρθηκε στην φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, λέγοντας «Δεν βλέπω γιατί οι ψηλές ιδιοκτησίες πρέπει να έχουν μείωση του ΕΝΦΙΑ, να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Εμείς που μπορούμε να πληρώνουμε, να πληρώνουμε πιο πολύ ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο και για τις επιχειρήσεις».